ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Eνώπιον της «Αγίας Τριάδος»του Αγ.Αντρέι Ρουμπλιόφ



  H Μοσχοβίτισσα πιστή στέκεται κατανυκτικά ενώπιον της «Αγίας Τριάδος», κορωνίδας της ρωσικής αγιογραφίας, διά χειρός Αντρέι Ρουμπλιόφ, φωτισμένου μοναχού ΕΔΩ.
 Τα έργα του, αρμονικά και διαυγή, αναβλύζουν ασκητική πνευματικότητα, υπό το ανέσπερο φως του βυζαντινού προτύπου. Δάσκαλός του ένας Ελληνας, ο Θεοφάνης, εικονογράφος και μαζί φιλόσοφος, που μετοίκησε από την Κωνσταντινούπολη στη Μοσχοβία, αποτυπώνοντας και εκεί, κυρίως σε τοιχογραφίες, την απαράμιλλη τεχνική του. 
O κατά Μπέργκμαν κορυφαίος σκηνοθέτης του 20ού αιώνα –περιθωριακός, δυσπρόσιτος κατά τη σοβιετική κρησάρα– Αντρέι Ταρκόφσκι ήταν ο βαθύνους εξερευνητής του κινηματογραφικού ονείρου που απέδωσε σε ταινία βιογραφική τη διαδρομή του Αντρέι Ρουμπλιόφ, μάλιστα εγκαίρως, πριν από την αγιοποίηση του αγιογράφου από τη Ρωσική Εκκλησία. 
Ο Ταρκόφσκι πέθανε, ετών 54, στο Παρίσι το 1986, ο Θεοφάνης «γύρω» στο 1410 και ο Ρουμπλιόφ «γύρω» στο 1430• κατά κάποιον, ανεξίτηλο, τρόπο είναι σαν να γνωρίστηκαν μεταξύ τους (φωτ. EPA/MAXIM SHIPENKOV).

Δεν υπάρχουν σχόλια: