ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Άγιος Αμφιλόχιος του Ποτσάεβ(+1971)με άφθαρτο λείψανο

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ποτσάεβ όπου και τα λείψανα των Αγίων Αμφιλοχίου και Ιώβ

Οι Άγιοι Αμφιλόχιος και Ιώβ(Ο βίος του Οσίου Ιώβ του Ποτσάεβ ΕΔΩ) είναι οι δυο μεγάλοι άγιοι της Λαύρας του Ποτσάεβ,του μεγαλύτερου ανδρικού μοναστηριού της Ουκρανίας.Τα άφθαρτα λείψανά τους τα οποία βρίσκονται σε μια σπηλιά κάτω από τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στέκονται αδιαψευστοι μάρτυρες της αγιότητος τους.
Ο βίος του Αγίου Αμφιλοχίου του Ποτσάεβ
Ο Άγιος Αμφιλόχιος γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1897 στο χωριό Ιλόβιτσα της περιοχής Σούμστσινα στην οικογένεια του Βαρνάβα Γκολοβατιούκ.Στην βάπτιση πήρε το όνομα Ιάκωβος προς τιμήν του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου.Μάζι με τα εννιά αδέλφια του πήρε χριστιανική ανατροφή..Τον ζήλο του για προσευχή και εκκλησιασμό τα κληρονόμησε από την μητέρα του.
 Το 1912,στα 15 του χρόνια πήγε στον στρατό.Κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν νοσοκόμος κάπου στην Σιβηρία.Το 1919 επέστρεψε στο χωριό του βοηθώντας τους αρρώστους που του το ζητούσαν.
 Στις 8 Ιουλίου 1932,με την ευλογία του επισκόπου έγινε δόκιμος μοναχός στο Ποτσάεβ και μετά απο λίγο εκάρη μοναχός με το όνομα Ιωσήφ.Το 1933 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και το 1936 ιερομόναχος.Εν τω μεταξύ απεφοίτησε και απο το Θεολογικό Σεμινάριο της Λαύρας του Ποτσάεβ.Όταν έλαβε το μεγάλο σχήμα πήρε το όνομα Αμφιλόχιος.Στις 6 Απριλίου 1957 ονομάστηκε πνευματικός των προσκυνητών του Ποτσάεβ.
Αποτέλεσμα εικόνας για sfantul amfilohie poceaev
 Το φθινόπωρο του 1962,τον συνέλαβαν οι κομμουνιστές και τον έκλεισαν στο ψυχιατρείο.Τον ελευθέρωσαν χάρη στην Σβετλάνα Αλληλούεβα,την κόρη του Στάλιν,την οποία ο άγιος είχε θεραπεύσει από μια ασθένεια.
 Εγκαταστάθηκε στο πατρικό του.Τα θαύματά του ήταν αμέτρητα και ειχε το προορατικό και διορατικό χάρισμα.Εκατοντάδες άνθρωποι τον επισκέπτονταν κάθε μέρα.Πολλές φορές τους έλεγε:«Εσείς νομίζετε πως είμαι άγιος;.Ένας αμαρτωλός άνθρωπος είμαι.Οι θεραπείες οφείλονται στην πίστη σας και μόνο»!
Αποτέλεσμα εικόνας για sfantul amfilohie poceaev
 Το 1965 μετακόμισε σε μια ανηψιά του.Στην αυλή αυτού του σπιτιού έχτισε και ένα μικρό παρεκκλήσι,όπου προσευχόνταν και άγιαζε το νερό με το οποίο θεράπευε τους ασθενείς.Έφτιαξε και ένα πολύ μεγάλο τραπέζι ,όπου καλούσε τους πιστούς να γευτούν από το ευλογημένο του τραπέζι.


  Έζησε 77 χρόνια.Έγιναν εναντίον του πολλές απόπειρες δολοφονίας.Πέθανε δηλητηριασμένος στις 1 ιανουαρίου 1971.


Τον Απρίλιο του 2002 το λείψανό του βρέθηκε άφθαρτο.
Η μνήμη του τιμάται στις 1 Ιανουαρίου και στις 29 Απριλίου(Ν.Η.)

4 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Αξιώθηκα και προσκύνησα τον άγιο Αμφιλόχιο του Ποτσάεφ όταν βρέθηκα με προσκυνηματική εκδρομή στην Ουκρανία.
Μεγάλη μορφή!
Χρυσός ατόφιος και αδάμας Κυρίου.
Να έχουμε την ευχή του.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Και εγώ είχα την ευλογία να προσκυνήσω τον Αγιο Αμφιλόχιο,τον Αγιο Ιωβ και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Ποτσάεβ.Ευλογημένος τόπος!

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΙΕ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ,δι ευχων των Αγιων πατερων ημων, ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ εμου της ασθενους, αναξίας ελαχίστης...αμην.

Ανώνυμος είπε...

μακαρι να ειχαμε 1000 τετοια βιβλια, Αγιων, να διαβαζουμε, να χαιρεται η ψυχη μας.! Ο Θεος να σας εχει καλα π.Γεωργιε και να μεταφραζετε πολλα και να τα εχουμε !!!!!!!!!!! Σας ευχαριστουμε! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!