ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Μικρά Ασία: Ελληνίδα βρήκε το σπίτι των παππούδων– 90 χρόνια μετά


«92 χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- μια Ελληνίδα επιχειρηματίας, εντόπισε  με επιτυχία το σπίτι των παππούδων της με βάση μια παλιά φωτογραφία που λήφθηκε  μπροστά από την πόρτα του γείτονα, σε πόλη που είχε τότε  όνομα (στη γλώσσα) των προγόνων της».


Η Ελληνίδα επιχειρηματίας Agallia Christidou μαζί με Τούρκο οδηγό έφθασε στην  τουρκική πόλη του Αιγαίου  Söke, ( Σωκιά ή Ανέων- στην αρχαιότητα Ἄναια,ή Ανναία) όπου κυριαρχούσε  το ελληνικό στοιχείο, ιδιαίτερα στην γειτονικά του Κεμάλ Πασά (Kemalpaşa Mahallesi ), όπου υπήρχαν  μεγάλα ιστορικά σπίτια  πολλών Ελλήνων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στο χέρι της κρατούσε μια φωτογραφία του παππού της, του Χρήστου Χρηστίδη με ένα γείτονα, βρισκόμενοι  στο κατώφλι του σπιτιού του, όπως διακρίνονταν στο βάθος.
Αφού περπάτησε ‘δρόμο στο δρόμο’ κοιτούσε τις πόρτες των σπιτιών προσπαθώντας να βρει την ιστορική πόρτα του παππού της. Τελικά τα κατάφερε. Βρήκε που τραβήχτηκε η φωτογραφία και είδε το σπίτι των παππούδων της, που το εγκατέλειψαν (εκδιώχθηκαν) τότε  και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.



Με απερίγραπτη χαρά η Χρηστίδου δήλωσε: «Το μοναδικό στοιχείο που είχα ήταν η φωτογραφία του παππού μου, του Χρήστου Χρηστίδη, που τραβήχτηκε μπροστά από το σπίτι του φίλου του και οι ηλικιωμένοι με είχαν περιγράψει το σπίτι. Είμαι τόσο ευτυχισμένη που  βλέπω το σπίτι και τους δρόμους που έζησαν οι δικοί μου».

Το σπίτι της οικογένειας Χρηστίδη  τώρα λειτουργεί ως Δημόσιο Κέντρο Εκπαίδευσης, ενώ το οίκημα που λήφθηκε στη φωτογραφία είναι ένας δημόσιος ξενώνας – Guest Homes που ανήκει το δήμο της Söke/ Σώκιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: