Σήμερα η πόλη της Άρτας, η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, εορτάζει την πολιούχο της Οσία Θεοδώρα. Πρόκειται για μια κατάφωρα αδικημένη Αγία της οποίας ο βίος και η πολιτεία έχει μέχρι σήμερα πολλές άγνωστες πτυχές. Είναι η πολιούχος που δεν έχει αναγραφεί στο Πανορθόδοξο Αγιολόγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και παραμένει απλά να τιμάται ως τοπική Αγία με απόφαση της Ελλαδικής Ιεραρχίας από το 1928.
Η Οσία Θεοδώρα είχε πραγματικά ένα Σταυρικό βίο και σήκωσε αγόγγυστα πολλούς Σταυρούς στην διάρκεια της ζωής της. Τον Σταυρό της ορφάνιας, τον Σταυρό της ξενιτειάς, τον Σταυρό του μίσους και της απιστίας του συζύγου της και των συγγενών του, τον Σταυρό της Εξορίας , τον Σταυρό της πολύτεκνης μητέρας, που μεγάλωσε εκτός από τα δικά της πέντε παιδιά ,μεγάλωσε και τα δύο νόθα του συζύγου της Μιχαήλ Β με την Γαγγρινή και πολλούς άλλους, όπως μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει στο παρακάτω link https://ixotisartas.gr/%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF.../
Τον Ιωάννη λόγω των αντιπαπικών φρονημάτων, συνέλαβε, τύφλωσε και φυλάκισε ο φιλενωντικός και φιλοπαπικός Μιχαήλ Η Παλαιολόγος. Ο Ιωάννης πέθανε φυλακισμένος γύρω στο 1283.
Η κόρη της Ελένη είχε μαρτυρικό θάνατο σε ηλικία τριάντα ετών. Προτίμησε να πεθάνει έγκλειστη στο φρούριο του Τράνου της Σικελίας, (μακριά από τα ανήλικα παιδιά της που τα είχαν απαγάγει και φυλακίσει άνθρωποι του Πάπα) παρά να υποκύψει στις Παπικές αξιώσεις να απαρνηθεί την Ορθόδοξη πίστη της και να έλθει σε γάμο με τον Ερρίκο της Καστίλλης, πολιτικό υπηρέτη του Πάπα Κλήμη. Η Ελένη «εμαρτύρησεν αληθώς υπέρ της αρετής, υπέρ της ευγενείας του έθνους αυτής».(Μ.Δένδιας)
Επειδή ΤΙΜΗ ΑΓΙΟΥ=ΜΙΜΗΣΗ ΑΓΙΟΥ ευχόμαστε να μην θυμόμαστε την Αγία μόνο κάθε 11 Μαρτίου. Η εορτή της, εκτός από τις απαραίτητες εκκλησιαστικές ακολουθίες, να γίνεται αφορμή βαθύτερης διερεύνησης της προσφοράς της ΑΔΙΚΗΜΕΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ, έξω από κάθε εκδήλωση ή πρακτική του εκκλησιαστικού επαρχιωτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου