ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και το Φως του Παναγίου Τάφου

  
Όταν ο μακαριστός π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος σε ταξίδι του κλήθηκε να κατεβεί από το τραίνο και να πάει μαζί με άλλους να δουν μια δακρυρροούσα εικόνα της Παναγίας, έμεινε ατάραχος και αρνήθηκε τονίζοντας πως η πίστη του δεν στηρίζεται σε θαυμαστά και υπερφυή γεγονότα. Αν μεταφέρουμε το γεγονός αυτό στην περίπτωση του Αγίου Φωτός, θα λέγαμε πως και θαύμα να μη συμβαίνει, εμείς δεν χάνουμε την πίστη μας στην Ανάσταση του Κυρίου και στην Ορθοδοξία – σημειωτέον πως το θαύμα γίνεται με την είσοδο αποκλειστικά του Ορθοδόξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

   Το πρόβλημα, ωστόσο, της αμφισβήτησης τα τελευταία χρόνια περί της αληθείας του θαύματος δεν πρέπει να μένει αναπάντητο και σκανδαλίζον τις χριστιανικές συνειδήσεις ανά τον κόσμο. Το δυστύχημα είναι πως η προς τα έξω αμφισβήτηση στηρίζεται κυριότατα από ιερωμένους και ανθρώπους της Εκκλησίας! Για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος που έγραψε και σχετικό βιβλίο είναι παπαδοπαίδι. Καλά λέει ο λαός, παπά παιδί, διαόλου αγγόνι! 

 Αλλά και αυτοί πια οι Πατριαρχικοί – απλοί μοναχοί έως επίσκοποι – τους έχει φοβηθεί το μάτι μας. Ευκαίρως ακαίρως διατείνονται πως πρόκειται για προαναφθέν φυσικό φως το οποίο ευλογείται δια ευχής που διαβάζει ο εισερχόμενος Πατριάρχης. 
Από την άλλη, η διαχρονική μαρτυρία ακόμη και όσων ίστανται εκτός του Παναγίου Τάφου, είναι πως πρόκειται για θαύμα – αυτόματο άναμμα από “σφαίρες και λάμψεις” φωτός των κεριών και των καντηλιών, φαινόμενα ακαΐας για αρκετή ώρα μετά την αφή σε δέρμα και τρίχες κλπ.

 Πού λοιπόν βρίσκεται η αλήθεια; Τόσα χρόνια - αιώνες πλανάται όλος ο κόσμος και ειδικότερα οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων; Υπάρχει απάτη και απόκρυψη; Όλα αυτά βάλλουν άμεσα στην ουσία της χριστιανοσύνης και στην αξιοπιστία της Εκκλησίας . Εάν αυτοί οι ορθόδοξοι ρασοφόροι δεν ψεύδονται εσκεμμένα – μπορεί να είναι μερικοί τους μασόνοι ή εχθροί της Εκκλησίας από άλλο δαιμονικό μετερίζι – τότε είτε αγνοούν είτε απιστούν.

  Και εξηγούμαι περισσότερο: το ότι δεν έχει δει κανείς από αυτούς – αν και υπάρχει και περί αυτού γραπτή μαρτυρία από δυσπιστούντα μοναχό που κρύφτηκε στον Πανάγιο Τάφο – το Φως να ανάβει θαυματουργικά τις λαμπάδες του εκάστοτε Πατριάρχη, αυτό δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνει το γεγονός πραγματικά! Ακόμη και αν είναι άσβηστη η καντήλα του Τάφου του Χριστού, αυτό δεν σημαίνει ότι του εισερχομένου Επισκόπου των Ιεροσολύμων οι δέσμες των κηρίων δεν ανάπτονται από τον Θεό άμεσα και θαυματουργικά! 
 Και αν κάποιοι εκ των απιστούντων πιθανώς Πατριαρχών ανάπτουν μόνοι τους από το πιθανώς προαναφθέν κανδήλιο τα κεριά τους – ουδείς και ειδικότερα κάποιος άπιστος ή δύσπιστος δεν “υποχρεώνει” τον Κύριο να θαυματουργήσει – αυτό δεν συνεπάγεται πως σε άλλους Πατριάρχες στο παρελθόν δεν συνέβη το θαυμαστό συμβάν ή πως το Άγιο Φως αυτό δεν πυροδοτεί θαυματουργικώς τις λαμπάδες και τα κανδήλια εκτός του Κουβουκλίου – όπερ βιώνεται αδιαλείπτως από τους προσκυνητές και έχει μαρτυρηθεί και από αλλοδόξους και αλλοθρήσκους…

 Πίσω από τις ερμηνείες περί φυσικού φωτός κρύβεται απλά η απιστία στη δύναμη του Θεού και η έλλειψη αγιοπνευματικών εμπειριών. Ευτυχώς η Ορθόδοξη Εκκλησία κατοχύρωσε τη θεολογία περί ακτίστων θείων ενεργειών και θεοπτίας του Ακτίστου Φωτός μέσω του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά που τιμάται εξαιρέτως τη δεύτερη Κυριακή των Νηστειών. 
 Ευτυχώς επομένως που υπάρχει και η αγιοπατερική παράδοση και εμπειρία και δεν ακούγονται μονάχα τα φληναφήματα και οι αιρετικές πομφόλυγες των σύγχρονων ιερωμένων και θεολόγων. Σημείο των καιρών και αυτό που, ως φαίνεται, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απομάκρυνση των Ορθοδόξων από τους Αγίους Τόπους. Βλέπεις, έρχεται ο αντίχριστος. Και, κατά τη γνώμη μου, τότε μονάχα που αυτός θα καθίσει σαν παγκόσμιος θρησκευτικοπολιτικός ηγέτης στα Ιεροσόλυμα, τότε δεν θα ανάψει το Φως της Ανάστασης εκεί. Όχι διότι θα αδυνατεί ο Θεός, αλλά απλούστατα επειδή θα αποστρέφεται το βδέλυγμα της ερημώσεως…

Κ. Νούσης
Λάρισα, 30/3/2024

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αλικάκος κάνει τη δουλειά του ως δημοσιογράφος, είτε παπαδοπαίδι είτε όχι, και μεταφέρει τη μαρτυρία του Σκευοφύλακα και μάλιστα σε βίντεο.
Έστω ότι είναι όπως τα λέει ο Σκευοφύλακας και καλά έκανε και τα λέει, ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ; ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΝ ! ΟΤΙ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΧΑΡΗ ΣΚΑΡΛΑΚΙΔΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ : ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΙΣΤΩΝ , ΑΠΙΣΤΩΝ , ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ !
Ο π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΟ 1994 ΣΕ ΚΑΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΓΙΝΕ ΙΕΡΕΑΣ , ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΤ (LIVE 201, ΚΑΝΑΛΙ ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ) ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ !
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΠΝΕΙ !
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ , ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ, ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΕΙ !

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσουμε κάτι στον διάλογο που γίνεται όλες αυτές τις ημέρες και όπως βλέπω διαφεύγει από πολλούς εξ ημών των Ορθοδόξων. Συνήθως στα σχόλια που ακούω οι περισσότεροι βρίζουμε τον Σκευοφύλακα λέμε ότι τα πήρε ότι είναι μασώνος κλπ κλπ αλλά δεν έχουμε δει ολόκληρη την συνέντευξή του και φυσικά ούτε οι εχθροί του Αγίου Φωτός την έχουν δει ολόκληρη. Και εξηγούμαι: όταν ο δημοσιογράφος ρωτάει τον Σκευοφύλακα εαν κλονίστηκε η πίστη του όταν το έμαθε για την αναμμένη κανδήλα ξέρετε τι του απάντησε ο Σκευοφύλακας? " Καθόλου (δεν κλονίστηκε). Τόσο ως μαθητής όσο και αργότερα ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ". Προσέξτε αυτά τα λέει ο Σκευοφύλακας που είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου του Αλικάκου για τις αποκαλύψεις του! Κι εδώ βλέπουμε ότι ο άνθρωπος όχι μόνο δεν αμφισβητεί ότι το Άγιο Φως είναι ΘΑΥΜΑ, όχι μόνο δέχεται την θαυμαστή φύση του Φωτός αλλά λέει ξεκάθαρα ότι ο ίδιος έχει υπάρξει πολλές φορές ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ του Αγίου Φωτός! Τόσα χρόνια μας έλεγαν να μην πιστεύουμε τις μαρτυρίες των Αγιοταφιτών και των Πατριαρχών γιατί ότι λένε το λένε για να έχει δήθεν κέρδη το Πατριαρχείο. Τώρα όμως ο Σκευοφύλακας που μίλησε για αναπτήρες και τα σχετικά τι συμφέρον είχε να πει ότι είδε με τα ματιά του το θαύμα? Εάν είχε όντως τέτοιο συμφέρον δε θα το έλεγε στον δημοσιογράφο και πόσο μάλλον μπροστά στην κάμερα! Θα το απέκρυβε και απλά θα έλεγε ότι είδε το θαύμα και τέλος. Βλέπουμε λοιπόν οτι η μαρτυρία του Σκευοφύλακα περί του θαύματος είναι απολύτως ειλικρινής και εδώ έχουμε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μια μαρτυρία που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν γιατί ο εν λόγω επίσκοπος έχει γίνει το είδωλο των αθεων φωτομάχων ενώ στην πραγματικότητα ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ εκ βάθρων με την ίδια του την μαρτυρία τον πόλεμο εναντίον του Αγίου Φωτός! Εκτός και εάν κάποιοι κρατάνε μόνο τις μαρτυρίες που τους συμφέρουν. Σε αυτό λοιπόν πρέπει να σταθούμε όλοι οι Ορθόδοξοι: στο ότι δηλαδή ο ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ μάρτυρας που επικαλούνται εναντίον του Αγίου Φωτός είναι στην πραγματικότητα ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ του Θαύματος και όχι αρνητής του, ασχέτως με το πως ανάβει η κανδήλα κλπ. Άρα λοιπόν κατά έναν παράδοξο τρόπο η μαρτυρία του Σκευοφύλακα αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση της θαυμαστής φύσεως του Αγίου Φωτός. Αντί λοιπόν οι άθεοι να κάνουν σημαία αυτήν την συνέντευξη του Σκευοφύλακα μπορούμε να την κάνουμε άνετα και εμείς σημαία και έτσι να λήξει μια και καλή η όλη συζήτηση για το εάν το Άγιο Φως είναι θαύμα. Και η συζήτηση θα λήξει υπέρ του Θαύματος για άλλη μια φορά.

Καλή Ανάσταση!