ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ-ΜΟΝΗ ΑΓ.ΠΑΥΛΟΥ









«Οι δε ακούσαντες του βασιλέως επορεύθησαν και ιδού ο
αστήρ όν είδον έν τή ανατολή προήγεν αυτούς ,εως ελθών επάνω ου ην το
παιδίον¨
Ιδόντες δε τον αστέρα εχάρησαν χαρά
μεγάλη σφόδρα , και ελθόντες εις την οικία είδον το παιδίον
μετά Μαρίας της μητρός αυτού ,και πεσόντες , προσεκύνησαν αυτώ και
ανοίξοντες τους θυσαυρούς αυτών προσήνεγκαν αυτώ δώρα ,χρυσόν και λίβανον και
σμύρναν. (Ματθ. Β΄9-11
)
Οι Άγιοι πατέρες διδάσκουν ότι τα δώρα των μάγων ήταν από αρχής σύμβολα .Τον χρυσό τον έφεραν σαν σ΄ ένα βασιλιά, το λιβάνι σαν σε κάποιον που ήταν ο ίδιος ο Θεός και τα σμύρνα σαν σ΄ έναν που έμελλε να πεθάνει.
Πως έφθασαν αυτά τα δώρα μέχρι τα βυζαντινά χρόνια κανείς δεν ξέρει. Πιθανόν η Παναγία να τα φύλαξε και να τα παράδωσε στον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή ή σε κάποιον άλλο. Το βέβαιο είναι ότι το 1453 βρισκόταν σε κάποια εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.
Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι η μητέρα του Μωάμεθ του Πορθητή ήταν χριστιανή ορθόδοξη. Το όνομα της ήταν Μαρία Μπράνκοβιτς, κόρη του κράϊλου της Σερβίας , η οποία έγινε σύζυγος του Μουράτ του Β΄ μετά την ήτα του πατέρα της. Της επέτρεψαν όμως να κρατήσει τη πίστη της .Μετά τη πτώση της Κωνσταντινούπολης κάποιος , ίσως για να κερδίσει την εύνοια της ή για να πει μια «καλή κουβέντα» της πρόσφερε τα δώρα των μάγων.
Η παράδοσή μας λέει ότι ήθελε να τα παραδώσει η ίδια προσωπικά στη μονή του Αγ Παύλου στο Άγιο Όρος η οποία τότε ήταν σέρβικη.
Βρισκόμαστε στο 1470 «.Σταμάτα ! Εγώ είμαι εδώ αυτοκράτειρα , η Παναγία η προστάτιδα του Άγιου ¨Όρους ! Τρομαγμένη η Μαρία Μπράνκοβιτς άφησε τα δώρα και έφυγε βιαστικά. Στο μέρος που έγινε το θαύμα χτίστηκε ένα παρεκκλήσιο. Τα δώρα των μάγων διατηρούνται και σήμερα στη Μονή του Αγ. Παύλου στο Άγιον Όρος. Πετρωμένα και ραγισμένα μετά το πέρασμα τόσων αιώνων , μαζί με το χρυσό δουλεμένο σε φίλντισι, έχουν τη μορφή τραπεζοειδών πλακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: