ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

«Έξομολογείσθε τω Κυρίω εν κιθάρα,εν ψαλτηρίω δεκαχόρδω ψάλατε ούτω».

 
«Έξομολογείσθε τω Κυρίω εν κιθάρα,εν ψαλτηρίω δεκαχόρδω ψάλατε ούτω». Πρώτον με κιθάρα πρέπει να ευχαριστούμε τον Κύριο. Δηλαδή, να εκτελούμε αρμονικά τίς πράξεις του σώματος. Γιατί, επειδή αμαρτήσαμε με το σώμα,«όταν υποδουλώσαμε τα μέλη μας στην αμαρτία για να πράξουμε την ανομία»(Ρωμ. 6,19),με το σώμα και να εξομολογηθούμε, χρησιμοποιούντες το ίδιο όργανο για τη συγχώρηση της αμαρτίας με τον όποϊον αμαρτήσαμε.

Κακολόγησες; Ευλόγησε!
Εγινες πλεονέκτης; Επίστρεψε τα!
Μέθυσες; Νήστεψε!
Ύπερηφανεύτηκες;Ταπεινώσου!
Φθόνησες; Επαίνεσε!
Φόνευσες; Μαρτύρησε ή κάνε εκείνα πού είναι ισοδύναμα με το μαρτύριο δια της έξομολογήσεως, βασάνισε το σώμα σου!

Και τότε μετά την εξομολόγηση είσαι άξιος να ψάλλεις τον Θεό με δεκάχορδο ψαλτήρι. Γιατί πρέπει πρώτα να εκτελέσεις τίς πράξεις του σώματος, ώστε να γίνουμε εν αρμονία με τον Θείο λόγο, κι έτσι να υψωθείς στη θεωρία των νοητών.
'Ισως δε ψαλτήριο λέγεται ό νους, ό όποιος ζητεί τα άνω, επειδή το όργανο αυτό είναι έτσι κατασκευασμένο,ώστε ή δύναμη πού δίνει τον ήχο να έρχεται από πάνω.

Τα έργα, λοιπόν, του σώματος τα εξομολογείται στον Θεό τρόπον τινά από κάτω. Τα δε μυστήρια κατανοούνται δια του νου, γιατί έχουν τις αφορ­μές από άνω, σαν να ηχούνται δια του Πνεύματος. Εκείνος, λοιπόν, ό όποιος προσέχει σε όλες τις εντολές και δημιουργεί μία αρμονία και συμφωνία αυτών, αυτός ψάλλει στον Θεό.μέ δεκάχορδο ψαλτήριο...»

Αγ.Ιωάννου του Χρυσοστόμου ομιλία «ΕΙΣ ΤΟΝ ΛΒ'ΨΑΛΜΟΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: