ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Άγιος νεομάρτυς Βενιαμίν(Καζάνσκι)Μητροπολίτης Αγίας Πετρούπολης(+31 Ιουλίου 1922)

священномученники и исповедники
Έγινε μητροπολίτης Αγίας Πετρούπολης και Γκντοβσκ το 1917,συνεχίζοντας να ζει απλά όπως μέχρι τότε.Έτσι συνέχισε να πηγαίνει όπου τον φώναζαν,κυρίως στις φτωχές συνοικίες της πόλης,όπου προσευχόνταν και τελούσε ακολουθίες.Οι εργάτες τον φώναζαν να βαπτίσει τα παιδιά τους και αυτός κατέβαινε στα σκοτεινά υπόγεια,χωρίς να φέρει κάποιο διακριτικό της αρχιερατικής του ιδιότητας.
 Το γραφείο του ήταν γεμάτο πάντοτε από απλούς ανθρώπους,των οποίων τα προβλήματα άκουγε μέχρι αργά.Πότε δεν έφευγε κάποιος χωρίς να τον παρηγορήσει.
 Τα κυρήγματά του ήταν απλά,αλλά είχαν μια αμεσότητα και πνευματικότητα όπου άγγιζαν τις καρδιές των πιστών.Οι εκκλησίες όπου λειτουργούσε ήταν πάντοτε γεμάτες.
Συνελήφθη και κατα την ημέρα της δίκης του,στις 10 Ιουνίου 1922, 10000 άνθρωποι τον περίμεναν ήσυχα έξω από το δικαστήριο.Μόλις τον είδαν οι άνθρωποι άρχισαν να ψάλλουν«Σώσον Κύριε τον λαό Σου και ευλόγησον την κληρονομία Σου»και τον έβλεπαν κλαίγοντας να τους ευλογεί από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
O τελευταίος του λόγος συγκλόνισε πολλούς από τους άθεους ακόμη και κάποιους από τους κατήγορούς του: «Δεν ξέρω τι θα αποφασίσετε για μένα :ζωή ή θάνατο . Μα ότι και αν αποφασίσετε , θα το δεχτώ με την ίδια ψυχική άνεση και γαλήνη, στρέφοντας το βλέμμα μου προς τον ουρανό.'Οτι κι αν αποφασίσετε για μένα θα κάνω το σημείο του τιμίου και ζωοποιού σταυρού ( και λέγοντας αυτά έκανε το σταυρό του με ευλάβεια ) και θα πω: Δόξα Σοι , Κύριε. Για όλα. Για όλα».
Καταδικάστηκε μαζί με άλλους ιερείς σε θάνατο και εκτελέστηκε στα τρομερά υπόγεια της ''Λιουμπιάνκα''(μυστική αστυνομία).
Η αγιοκατάταξή του έγινε στις 31 Μαρτίου 1992

Δεν υπάρχουν σχόλια: