ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Το μεγαλείο του αθλητισμού!


Πολλές φορές ο αθλητισμός και δη ο πρωταθλητισμός έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα για πλειάδα γεγονότων που αμαυρώνουν το πραγματικό νόημά του.
Με το μάρκετινγκ να έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι και να ελέγχει τα πάντα, τους χορηγούς να έχουν το δικό τους μερίδιο και τα χρήματα να είναι "ελκυστικά" όσο ποτέ, πολλοί είναι εκείνοι που... παραμέρισαν τα ιδανικά τους και αποφάσισαν να επικρατήσουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο.
Υπάρχουν όμως και εκείνες οι ιστορίες που αναδεικνύουν το μεγαλείο του αθλητισμού και του πόσο σημαντικό είναι να αντιλαμβάνεται κάποιος τον πραγματικό σκόπο που αποφασίζει να αφοσιωθεί σε κάτι και να ξεχωρίσει, κάνοντας θυσίες και ακολουθώντας ένα τρόπο ζωής αρκετά διαφορετικό από των υπολοίπων.
Η ιστορία που θα σας αναφέρουμε συνέβη στις 2 Δεκεμβρίου, άλλα όπως κάθετι που δεν... πουλάει, πέρασε εν πολλοίς στα ψιλά. Ούτε η πρώτη φορά είναι, σίγουρα όχι και η τελευταία. Εντούτοις, είναι ενδεικτική του τι σημαίνει ευγενής άμιλλα και συναδελφικότητα!
Σε αγώνα του cross country στη Ναβάρα της Ισπανίας, γινόταν μάχη για την πρώτη θέση ανάμεσα στον Κενυάτη, Αμπέλ Μουτάι και τον Βάσκο, Ιβάν Φερνάντεζ Ανάγια. Υπόψιν ότι ο πρώτος είχε βγει τρίτος στα 3.000 μέτρα στιπλ στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και ο δεύτερος θεωρείται το μέλλον της Ισπανίας στις μεσαίες αποστάσεις!
Ο Μουτάι, λοιπόν, βρισκόταν μια ανάσα από τον τερματισμό, όταν σταμάτησε για να πανηγυρίσει τη νίκη του, θεωρώντας ότι είχε τερματίσει. Ήταν 10 μέτρα μακρια όμως και δεν το είχε αντιληφθεί. "Κακό του κεφαλιού του" θα έλεγαν οι περισσότεροι...
Ο Ανάγια δεν σκέφτηκε ακριβώς έτσι. Μόλις πλησίασε τον αντίπαλό του, δεν πέρασε καν από το μυαλό του η σκέψη να εκμεταλλευτεί την απροσεξία του αντιπάλου του και να πάρει εκείνος τη νίκη, αλλά με ωραίο τρόπο του υπέδειξε πως θα έπρεπε να τρέξει μερικά μέτρα ακόμα για να τερματίσει πρώτος και τον ίδιο να ακολουθεί κατά πόδας!
Προτίμησε να βγει δεύτερος, διότι έτσι θα τα είχε καλά με την συνείδησή του! Δεν έβαλε τον εαυτό του από πάνω, αντιλήφθηκε ότι κανονικά ο Κενυάτης θα τερμάτιζε πρώτος και δίχως δεύτερη σκέψη τον άφησε να νικήσει! Ο 24χρονος παρέδωσε μαθήματα σε πολλούς και είναι άξιος πολλών συγχαρητηρίων...
Ο ίδιος δήλωσε αμέσως μετά: Ακόμα και αν μου έλεγαν ότι με τη νίκη μου θα κέρδιζα μια θέση στην ισπανική ομάδα για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεν θα έπραττα διαφορετικά. Νομίζω ότι κέρδισα περισσότερα, κάνοντας αυτό το πράγμα, από το να έβγαινα πρώτος. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, με τον τρόπο που όλα κινούνται στο ποδόσφαιρο, στην κοινωνία, στην πολιτική. Μια ενέργεια τιμιότητας, βοηθάει πάρα πολύ.
Δυστυχώς, λίγα πράγματα ελέχθησαν γι' αυτή την κίνηση και είναι κρίμα. Κατά την γνώμη μου, θα ήταν καλό να εξηγήσουμε στα παιδιά αυτό το πράγμα, ώστε να καταλάβουν ότι αθλητισμός δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση".
Μακάρι να βρει μιμητές και στο μέλλον. Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν ότι το καλό υπάρχει μέσα μας, αρκεί να μην το κρύβουμε. Χαμένος δεν θα βγει ποτέ κανένας. Και ας έρθει δεύτερος...
Επιμέλεια: Νίκος Συριώδης/ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: