ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ναός του Αγίου Στεφάνου στο Νεσέμπαρ με τις υπέροχες τοιχογραφίες

Οι πρώτες βασιλικές στο Νεσέμπαρ(αρχαίο όνομα Μενεβρία και μεταγενέστερα Μεσημβρία), είναι πόλη της Βουλγαρίας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας) χρονολογούνται στον 5ο αιώνα, όταν η πόλη διατηρεί πολύ στενές επαφές δια θαλάσσης με την Κωνσταντινούπολη.
 Ακριβώς εκείνη την εποχή το Νεσέμπαρ γνωρίζει την πρώτη της πολιτιστική και θρησκευτική ακμή."Κατά την Ρωμαϊκή Περίοδο η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ήταν στην περιφέρεια της Αυτοκρατορίας, μακριά από την πρωτεύουσα, όταν όμως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίζεται στα δύο κατά τον 5ο Αιώνα, η κοντινή απόσταση από τη νέα пρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη δίνει δυνατή ώθηση στην ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη", εξηγεί ο Μαρτίν Ζέλεφ. 
"Χτίζονται πολλοί ναοί, φαινόμενο που παρατηρείται και κατά τον Μεσαίωνα, ακόμη και κατά την пερίοδο της оθωμανικής кυριαρχίας.
 Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει το Νεσέμπαρ και κατά τον 14ο αιώνα επί του Βουλγάρου βασιλιά Ιβάν-Αλεξάνταρ, ο οποίος χτίζει νέες και νέες εκκλησίες και μοναστήρια. Ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η Σχολή αγιογραφίας του Νεσέμπαρ εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και κατά την Οθωμανική Περίοδο και αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα κατά τον 17ο-18ο αιώνα. Η σχολή επηρεάζεται από τα βυζαντινά κέντρα αγιογραφίας στο Άγιο Όρος και την Κρήτη".
Η μοναδικής ομορφιάς εκκλησία του Αγίου Στεφάνου είναι μία από τις πολλές παλαιές εκκλησίες του Νεσέμπαρ.Είναι χτισμένη περίπου τον 10ο αιώνα και είναι μνημείο Ουνέσκο.Έχει μήκος 12,1 μέτρα και πλάτος 9,5 μέτρα και ήταν αφιερωμένη στην Παναγία.
Ο ναός του Αγίου Στεφάνου ήταν ο μητροπολιτικός ναός.Η ανατολική πλευρά του ναού χρονολογείται από τον 11ο αιώνα ενώ η δυτική πλευρα κατεδαφίστηκε και φτιάχτηκε τον 18ο αιώνα ένας πρόναος.Η στέγη είναι ξύλινη και ο ναός είναι χτισμένος με πέτρα και κεραμίδι.
Στον ναό υπάρχουν ψήγματα τοιχογραφιών του 11ου αιώνα.
Οι παλαιότερες τοιχογραφίες που διασώζονται σήμερα χρονολογούνται από το 1599.Το τέμπλο είναι του 16ου αιώνα,ενώ ο ξυλόγλυπτος άμβωνας είναι του 18ου αιώνα






proskynitis.blogspot
Πηγές 1 και 2
Πηγές φώτο 1 και 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: