ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Η Ιερά Μονή του Στύλου(Nότια Ιταλία-9ος αιώνας)Η Ιερά Μονή του Στύλου είναι Βυζαντινή μονή στην πόλη Στύλο της επαρχίας Ρέτζιο Καλάμπρια στην νότια Ιταλία.


Η Ιερά Μονή του Στύλου ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ από Βυζαντινούς και αποτέλεσε έως και τα τέλη του 11ου αιώνα το κέντρο της ελληνορθόδοξης παράδοσης και προμαχώνα της βυζαντινής Καλαβρίας.
 Η Ιερά αυτή μονή έχει τις ρίζες της στο απώτερο παρελθόν, όταν υπήρχαν ελληνικές αποικίες στη νότια Ιταλία, και καθίσταται ακόμη πιο συναρπαστική από τις πολυάριθμες Λαύρες του ανατολικού μοναχισμού που ήταν εγκατεστημένες στο έδαφος αυτό, των Cattolica (από το βυζαντινόκαθολική - ναός με βαπτηστήριο) όπως τις ονομάζουν οι Ιταλοί σήμερα και οι οποίες αποτελούν το πιο σημαντικό μνημόσυνο για τον ελληνισμό της Κάτω Ιταλίας. 


Ο μικρός κύβος του Ιερού Ναού, χτισμένος μέσα σε ένα τοπίο γεμάτο βράχους και πυκνή βλάστηση, φαίνεται να ανατέλει από μία θάλασσα πρασίνου μεταξύ της γης και του ουρανού. Σήμερα ο ναός αυτός ανήκει στο Βατικανό.


Οι τοιχογραφίες, που ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Πάολο Όρσι το 1927, είναι τα μόνα δείγματα Νορμανδικής ζωγραφικής από την Καλαβρία του 11ου μ.Χ αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: