ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Άγιος Φιλάρετος του Τσερνιγκώβ(+9/22 Αυγούστου 1866)

 Ο αρχιεπίσκοπος Φιλάρετος του Τσερνιγκόβ(1802-1866) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους λόγιους του 19ου αιώνα.
Ολη του την ζωή την αφιέρωσε στην μελέτη και στη λατρεία του Θεού.Στα φοιτητικά του χρόνια επισκέφτηκε τον Αγιο Σεραφείμ του Σαρώφ,ο οποίος του προείπε ότι θα γίνει φωτιστής της Ρωσίας και ότι θα γίνει γνωστος σ’όλη τη Ρωσία ως επιστήμων.
Ηταν καθηγητής στην Ακαδημία της Μόσχας και παρέδιδε εκκλησιαστική ιστορια,ηθική και δογματική. Το 1835 ονομάστηκε πρυτανης της Ακαδημίας της Μόσχας και έγινε αρχιμανδρίτης.Με δική του πρωτοβουλία αρχισαν να μεταφράζονται τα έργα των Αγίων Πατέρων στα ρωσικα,ιδέα που υποστηριχθκε αργότερα και από τον Αγιό Φιλαρετο(Ζντροζντοβ)μητροπολίτη Μόσχας.

Το 1841 χειροτονήθηκε επίσκοπος Ρίγας και το 1848 μετατεθηκε στην επισκοπή του Χαρικόβ.Το 1858 έγινε αρχιεπίσκοπος και το 1859 ονομάστηκε αρχιεπίσκοπος Τσερνιγκωβ.

Κατα. την επιδημία χολέρας του 1866 οπου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκε το ποίμνιο του για να τους ενισχύσει.Κατά την επιστροφή
 του ο ιεράρχης αρρώστησε και εκοιμήθη στις 9/22 Αυγούστου 1866 στην περιοχή Κοτονόπ.

Ο ‘Αγιος θάφτηκε στο Ιερό Βήμα του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδος στο Τσερνιγκωβ.
Σήμερα το άφθαρτο λείψανό του βρίσκεται σ’αυτόν τον ναό δίπλα από τα λείψανα των Αγίων Θεοδοσίου και Λαυρεντιου του Τσερνιγκωβ.

Η αγιοκατάταξή του  έγινε την Κυριακή 25 Οκτωβριου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: