ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

Oι λαθρομετανάστες του… Δεσπότη

Γιάννης Τζούμας
Δεν άκουσα την από άμβωνος ομιλία του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, όπου φέρεται ότι αποκάλεσε τους μετανάστες – πρόσφυγες λαθρομετανάστες και δεν την άκουσα γιατί δεν συνέπεσε να την εκφωνήσει Μεγάλη Παρασκευή, όπου εκκλησιάζομαι ανελλιπώς, αλλά… εκτός Ιερού Ναού.

Με δεδομένο λοιπόν αυτό, ευκαιρία είναι να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Είτε κάποιος είναι άνθρωπος του Εκκλησίας, είτε πιστεύει με το δικό του τρόπο, είτε δεν πιστεύει πουθενά, θα είναι θεόστραβος να μην βλέπει ότι η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία είναι η συγκολλητική ουσία του Εθνους.

Επίσης θα είναι εκτός πραγματικότητος αν δεν βλέπει ότι αν έχει έναν… Φτωχούλι ο Θεός στη γή αυτός είναι ο Μητροπολίτης Χίου, ο οποίος αν μη τι άλλο ας του επιτρέπουμε να μιλάει και ως φιλόλογος και ως άνθρωπος σπάνιας μόρφωσης σωστά την ελληνική.

Αλήθεια που είναι το κακό στη λέξη λαθρομετανάστης; Ναι κύριοι όσοι εισέρχονται άνευ αδείας σε μια χώρα είναι λαθρομετανάστες. Η χώρα τώρα αυτή τηρώντας την εθνική και Διεθνή νομοθεσία οφείλει το συντομότερο να ξεκαθαρίσει ποιοί είναι πρόσφυγες και να τους παράσχει άσυλο και όχι να τους πετάει στη Σούδα και ποιοι ήρθαν για εργασία, να δεί αν τους χρειάζεται και όσους δεν χρειάζεται να απελάσει.

Κοιτάξτε για να μιλάμε ξεκάθαρα, άλλο η Ελληνική γλώσσα και άλλο η γλώσσα των…πολιτικών. Αλήθεια τι θα πεί παράτυποι μετανάστες; Οι λαθρέμποροι τι είναι παράτυποι έμποροι; Οι λαθρεπιβάτες τι είναι αλληλέγγυοι επιβάτες;

Πάμε όμως στην ουσία και αυτή είναι αν ο Μητροπολίτης Χίου και ο κάθε Μητροπολίτης δικαιούται δια να ομιλεί για να θυμηθούμε τον μακαρίτη τον Κουτσόγιωργα.

Αλήθεια, πότε θα σταματήσουμε την υποκρισία; Όταν δικαιούται να μιλάει ελεύθερα ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, γιατί δεν δικαιούται ο Μητροπολίτης; Οταν ο καθένας μπορεί να βγάλει τα σώψυχα του στο Facebook, γιατί δεν μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ένας θρησκευτικός ηγέτης;

Μα γιατί κάνει πολιτική. Άλλη υποκρισία. Όλα είναι πολιτική.

Αλήθεια όμως, όταν ο Χίου Μάρκος κατακεραύνωνε από άμβωνος την κατάργηση του ΝΑΤ, δεν είδα κανέναν να διαμαρτυρηθεί. Όταν πέρναγε τους πολιτικούς γενεές δεκατέσσερις για την αύξηση του ΦΠΑστα νησιά μας, δεν απάντησα καμιά διαμαρτυρία. Όταν κατέβαινε στην παρέλαση και παράταγε τους επισήμους, για να χωθεί μέσα στους διαμαρτυρόμενους απόμαχους της θάλασσας, μόνο μπράβο εισέπρατε. Ολα αυτά δεν ήταν πολιτικές κινήσεις και πράξεις;

Και μετά γιατί θα εγκαλεστεί ο Μητροπολίτης για τους λαθρομετανάστες. Γιατί όταν ακόμα δεν υπήρχε πρόβλημα δημιουργούσε την Υματιοθήκη; Γιατί όταν η Πολιτεία κοιμόνταν έφερνε εδώ την «Αποστολή» άνοιγε τα κελιά των εκκλησιών, μοίραζε ρούχα και συσσίτιο; Ποιός κύριοι τάισε εδώ χιλιάδες κόσμο, πριν εμφανιστούν οι επαγγελματίες… αλληλέγγυοι;

Βεβαίως ο ρόλος του Θρησκευτικού ηγέτη είναι να ενώνει και να μην διχάζει, όμως θεωρούμε ότι το κριτήριο αυτό δεν το έχει ο Αγιος Χίου; Υπάρχουν φορές που δεν συμφωνώ κι’ εγώ μαζί του, του έχω πεί και κατ’ ιδίαν και δημοσίως ότι οι μισοί που τρώνε από τα συσσίτια της Μητροπόλεως τον… δουλεύουν, αλλά σέβομαι από την μια την Θεολογική λογική του «εγώ δεν είμαι Εφορία, ούτε στα στομάχια των ανθρώπων, εγώ όποιος λέει πεινώ του προσφέρω» από την άλλη δε, ακούω την γνώμη του με προβληματισμό ακόμα κι΄αν διαφωνώ.

Όχι όμως ωρέ αδέλφια να φτάσουμε και στο σημείο να του λέμε ότι δεν θα έχει δημόσιο λόγο εκεί που δεν συμφωνούμε.

Υ.Γ Δεν τα έγραψα αυτά γιατί μου το ζήτησε κανείς, ούτε ο Χίου Μάρκος χρειάζεται συνήγορο, γιατί δεν είναι και κατηγορούμενος, ούτε ποτέ μου έγραψα ως συνήγορος κανενός.
Εγραψα γιατί δεν θέλω να δικαιωθεί ο συγχωρεμένος ο Μαθιούδης, που έλεγε για έναν παλιό προύχοντα, που έλεγε για τους Χιώτες. «Εσάς και τον Χριστό να κατεβάσουν και να σας βάλουν Μητροπολίτη από τον γάδαρο θα τον κατεβάσετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: