ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Το θαυμάσιο παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης με τη σπάνια επιγραφή

ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΚΤΙΣΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΠΑΝΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ
" Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ " 

Το ψηφιδωτό ευρίσκεται στο ναό της Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτι Λάρνακας.
Χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 6ου αιώνα επί εποχής του βυζαντινού αυτοκράτορα Μαυρικίου ( 582 - 602 μ.Χ. ).

Αποτελείται από φυσικές ψηφίδες για τα πρόσωπα και τεχνητές, όπως χρυσές για το βάθος και τα ενδύματα του Χριστού και ασημένιες για τα φωτοστέφανα των Αγγέλων. Το ψηφιδωτό βρίσκεται στην κόγχη του ιερού που συμβολίζει θεολογικά την ένωση του ουρανού - τρούλου με τη γη.
Στο ψηφιδωτό παρουσιάζεται η Παναγία όρθια να κρατά το μικρό Χριστό με το αριστερό χέρι, ενώ στέκεται σε πολυτελές από χρυσές ψηφίδες μαξιλάρι - υποπόδιο. Ο Χριστός είναι ντυμένος με χρυσά ενδύματα και με το δεξί Του χέρι ευλογεί. Η Παναγία πλαισιώνεται από τους Αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ.

Βλέποντας το ψηφιδωτό, στη δεξιά πλευρά βρίσκεται ο Αρχάγγελος Γαβριήλ σε άριστη κατάσταση. Βαδίζει προς την Παναγία κρατώντας σκήπτρο και σφαίρα, σύμβολα της κυριαρχίας του Χριστού στον κόσμο. Αριστερά, δυστυχώς αρκετά κατεστραμμένος, εικονίζεται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ πιο στατικός, με γαλανά μάτια και καστανόξανθα μαλλιά. Και οι δύο άγγελοι είναι ντυμένοι με λευκούς χιτώνες φιλοσόφων, ενώ φέρουν φτερά παγωνιού, σύμβολα αθανασίας και αιωνιότητας.
Η Παναγία του ψηφιδωτού φέρει την επιγραφή " Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ", μια επιγραφή μοναδική στην Κύπρο. Φέρει ακόμα τις επιγραφές ΓΑΒΡΙΗΛ και ΜΙΧΑΗΛ.
Στη διακοσμητική ταινία που περιβάλλει το ψηφιδωτό, υπάρχει εντυπωσιακός φυτικός και ζωϊκός διάκοσμος, που αποτελείται ξεκινώντας από κάτω, από τριπόδια, άκανθες, αγγεία - κρήνες, πάπιες, παπαγάλους και ελάφια. Στην κορυφή του διακοσμητικού τόξου τέσσερα ελάφια συγκρατούν με τα κέρατά τους, σφαίρα μέσα στην οποία υπάρχει ακτινωτός σταυρός. Όλη αυτή η διακόσμηση, συμβολίζει την ανακαίνιση της φύσης μέσα από το σωτηριώδες μήνυμα του Χριστιανισμού.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προκειται για ενα σπανιο,μοναδικο και πανεμορφο ψηφιδωτο που στο ειδος και στην εποχη του δεν υπαρχει στον ελλαδικο χωρο,λογω της εικονομαχιας,οποταν καταστραφηκαν πολλα εργα τεχνης αυτης της εποχης.Η εκκλησια ειναι επισης πανεμορφη και αποτελει ενα απο τα αξιοθεατα της πολης της Λαρνακας.Ωραια μορφη και ο ιερεας της Αγγελοκτιστης...