ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Άγ.Δαυίδ ο προστάτης Άγιος της Ουαλίας(+1 Μαρτίου)

 

Ο Άγιος Δαβίδ γεννήθηκε τον έκτο αιώνα στην Ουαλία. Νέος άντρας ακόμη έγινε μοναχός και σπούδασε για πολλά χρόνια σαν ιερέας. Σύμφωνα με την παράδοση χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Πατριάρχη των Ιεροσολύμων, όταν ο Δαβίδ πήγε εκεί για να προσκυνήσει. Δούλεψε σκληρά για να διαδώσει τον Χριστιανισμό στην Ουαλία, και ειδικά στη νοτιοδυτική Ουαλία που σήμερα ονομάζεται Pembrokeshire. Εκεί ίδρυσε ένα μοναστήρι στη Menevia, περιοχή που σήμερα ονομάζεται Άγιος Δαβίδ (Saint David. Πήρε το όνομα από τον άγιο), και αυτός έχει την τιμή του πρώτου επισκόπου αυτού του μοναστηριού. Ο Δαβίδ και οι μοναχοί του ακολουθούσαν ένα πολύ αυστηρό κανόνα, έπιναν μόνο νερό και έτρωγαν μόνο ψωμί και λαχανικά. Κρατούσαν τις αρχές όσων ασκήτεψαν στις Αιγυπτιακές ερήμους, και σύντομα το μοναστήρι του έγινε ένα φυτώριο αγίων.
 


Προσωπικά ο Δαβίδ ήταν ο ποιο ευσπλαχνικός άντρας και έβαζε σε ενέργεια διάφορες ταπεινώσεις για τον εαυτό του. Αγαπημένη του ασκητική πράξη ήταν να βυθίζεται σε παγωμένο νερό ενώ επαναλάμβανε τους ψαλμούς μέσα από την καρδιά του. Γνωρίζουμε ότι παρίστατο στην εκκλησιαστική σύνοδο του Brevil το 545 και εκεί έγινε Αρχιεπίσκοπος και το μοναστήρι του προάχθηκε σαν η Μητρική Εκκλησία της Ουαλίας. Ίδρυσε 12 μοναστήρια ένα από τα οποία βρισκόταν στο Glastonbury του Somerset, το μέρος όπου οι Απόστολοι Αριστόβουλος των εβδομήντα και ο ενάρετος Ιωσήφ από την Αριμαθαία είχαν διδάξει εκεί πρώτοι το Ευαγγέλιο στη Βρετανία και έκτισαν την πρώτη εκκλησία αιώνες πριν. Ο Άγιος Δαβίδ έκανε πολλά θαύματα κατά τη διάρκεια της ζωής του. 
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος δαυιδ της ουαλιας
Μετά την κοίμηση του κατά το 600, άρχισε να τιμάται ιδιαίτερα στην νότια Ουαλία, αλλά τιμάται και στην Ιρλανδία, την Κορνουάλη και την Βρετάνη. Λένε ότι ταξίδεψε στην Κορνουάλη και την Βρετάνη και ίδρυσε και εκεί μοναστήρια. Τα λείψανα  του αγίου Δαβίδ σώζονται μέχρι και σήμερα και φυλάσσονται στο ιερό του ναού του Αγίου Δαβίδ. 
Ο Άγιος Δαβίδ συνδέεται με τον ασφόδελο, το εθνικό λουλούδι της Ουαλίας το οποίο λένε πως φύτρωνε γύρω από το μοναστήρι του. Το πράσο, άλλο εθνικό σύμβολο της Ουαλίας, λέγεται ότι φύτρωνε ιδιαίτερα στο ίδιο μέρος και αποτελούσε βασικό κομμάτι της διατροφής του αγίου Δαβίδ και των μοναχών του. Η εορτή του αγίου, εθνική ημέρα της Ουαλίας είναι την 1 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: