ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Εκδηλώσεις στήν Κέρκυρα για την μακαριστή μοναχή Αναστασία την ασκήτρια της Κυράς.

Inline image
Το διήμερο 21-22 Σεπτεμβρίου 2018 στήν περιφέρεια της Λευκίμμης Κερκύρας έγιναν εκδηλώσεις για να τιμηθεί η οσιακής μνήμης μοναχή Αναστασία Βλάχου (παρωνύμιο Κολομπόνη), Καθηγουμένη και ανακαινίστρια της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου «Κυράς των Αγγέλων» (Κοκκινάδας) Λευκίμμης.
Inline image
  Με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, το απόγευμα της Παρασκευής 21ης Σεπτεμβρίου και στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Ευαγγελιστρίας Ποταμίου οργανώθηκε εκδήλωση από τον προϊστάμενο του ναού Πρ. Γεώργιο Στασινούλα. Από τον συμπολίτη, μας Αρχιμανδρίτη Δημήτριο Καββαδία, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης αναπτύχθηκε το θέμα: «Γυναίκα και Εκκλησία: Η παρουσία της γυναίκας στον Ορθόδοξο Μοναχισμό». Η ενδιαφέρουσα ομιλία δόθηκε ενώπιον πυκνού ακροατηρίου και ακολούθησε δεξίωση.
Inline image
  Το πρωί του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου «Κυράς των Αγγέλων» (Κοκκινάδας) Λευκίμμης, τελέστηκε Ιερατικό συλλείτουργο και ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της μακαριστής μοναχής Αναστασίας, Καθηγουμένης και ανακαινιστρίας αυτής.

  Της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Καββαδίας ο οποίος διηκόνησε και το μυστήριο του λόγου και συλλειτούργησαν ο Ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής Παναγίας Κασσωπίτρας Κανονίου Κερκύρας (ο και ηγουμενοσύμβουλος της Μονής της Κυράς), Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Ζερβός και οι πρεσβύτεροι Γεώργιος Στασινούλας του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Ποταμίου, Νικόλαος Ρήγος του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Βιταλάδων και Αντώνιος Σουέρεφ του Ιερού Ναού Παναγίας Περιβολιώτισσας Σωκρακίου. Στο αναλόγιο έψαλλε ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής κ. Γεώργιος Λαβράνος και η συνοδεία του. Μετά το ιερό μνημόσυνο, τελέστηκε τρισάγιο επί του τάφου της Γερόντισσας, δόθηκε δεξίωση και τέλος οι πολυπληθείς προσκυνητές ξεναγήθηκαν στούς χώρους της Μονής, το κελλί της Γερόντισσας και το «αγιοκούφαλο» , τον τόπο δηλαδή ασκήσεως της Γερόντισσας.
Inline image

Inline image
 Οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκταρίου, επί τη ευκαιρία συμπληρώσεως 40 ετών απο της είς Κύριον εκδημίας της μακαριστής Γερόντισσας (1979-2019).

Η Γερόντισσα Αναστασία διηκόνησε την Εκκλησία του Χριστού ως μοναχή επί 56 έτη. Τα δέ 43 απο αυτά τα έζησε ως ηγουμένη και ανακαινίστρια της Ι.Μ. Παναγίας «Κυράς των Αγγέλων» υπέρ της αναπτύξεως και στελεχώσεως της οποίας αγωνίστηκε με αυταπάρνηση.

Inline image
 Διακρίθηκε για το γνήσιο εκκλησιαστικό της φρόνημα και την υπακοή της στην τοπική Εκκλησία, τον Επίσκοπο του νησιού και τον Πνευματικό της Μονής. Με την ασκητικότητά της, την πολλή προσευχή, την μελέτη του Θείου Λόγου, την φιλοξενία και την φιλανθρωπία της, αναδείχθηκε σε μεγάλη πνευματική μητέρα της περιοχής και πολλών χριστιανών στο νησί και άλλα μέρη. Το Πανάγιο Πνεύμα την προίκισε με το προφητικό και ιαματικό χάρισμα τα οποία χρησιμοποίησε πρός δόξαν θεού και σωτηρίαν των τέκνων Του.
Inline image
Η ιστορία της Μονής καθώς και ο βίος και η πολιτεία της Γερόντισσας Αναστασίας αναφέρονται διεξοδικά σε συνεντεύξεις στο διαδίκτυο καθώς και το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Δημητρίου Καββαδία «Αναστασία, η ασκήτρια της Κυράς» που εκδόθηκε 2 φορές απο τις εκδόσεις «Επτάλοφος» και μία απο τις εκδόσεις «Ορθόδοξος κυψέλη» και μεταφράστηκε στά Ρωσικά και Ρουμανικά. Διά των μεταφράσεων δέ αυτών αυξήθηκε το προσκύνημα της Μονής απο Ρώσους και Ρουμάνους πιστούς.

Της Γεροντίσσης Αναστασίας η μνήμη είη αιωνία! Ευχόμεθα επίσης η Μονή της «Κυράς των Αγγέλων» σύντομα να στελεχωθεί με πολλές και καλές μοναχές
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: