ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η σπηλιά του Αγιου Νικολάου κοντά στη Βηθλεέμ

The cave of St. Nicholas, beneath the main church
Η πόλη Μπείτ Ζαλά(Beit Jala) είναι μια περιοχή 14.500 χιλιάδων κατοίκων κοντά στη Βηθλεέμ.Πρόκειται για την βιβλική Γάλεν η οποία αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη(Ιησούς Ναυή 15,59).
St Nicolas Church was hit by Israeli missiles and heavy artilery in December 2000
Το 305 μ.Χ. μοναχοί από την Ανατολία(Μικρά Ασία)έφτασαν εδώ και ίδρυσαν ένα μοναστήρι με κάποιες σπηλιές και οικίες.Σ'αυτό το μοναστήρι ασκήτεψε για τέσσερα χρόνια(μεταξύ 312-315)ο Άγιος Νικόλαος.Ο Mar Nicola, όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι,ασκήτεψε σε μία μικρή σπηλιά σ'αυτήν την μικρή πόλη.
Inside the Cave of St Nicholas
 Ό Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης Άγιος αυτής της περιοχής.Κάθε οικογένεια στη Μπείτ Ζαλά έχει κάποιο μέλος που φέρει τ'όνομα Νικόλαος.Την ημέρα της εορτής του Αγίου(19 Δεκεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο)μικροί-μεγάλοι εκκλησιάζονται στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου πάντοτε  στη Θεία Λειτουργία προεξάρχει ο πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Ακολουθεί λιτανεία μέχρι την σπηλιά όπου ασκήτεψε ο Άγιος Νικόλαος και το απόγευμα επειδή όλες οι οικογένειες έχουν κάποιον Νικόλαο κάνουν επισκέψεις και προσφέρουν δώρα όχι μόνο στους εορτάζοντες αλλά και σε όλα τα παιδιά.Οι ντόπιοι έχουν να διηγηθούν στους επισκέπτες πολλά θαύματα του Αγίου.
Photo: J M Rosenthal/Anglican World

Photo: chadzimarko <a href="http://www.flickr.com/photos/chadzimarko/2121236496/" target="new" class="link">Flickr</a>Ο ναός του Αγίου Νικολάου χτίστηκε μετά τον τελευταίο σεισμό του 1927,χτισμένη πάνω στα ερείπα μίας εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Γεώργιο,το Άγιο Βήμα της οποίας μπορεί να δει κάποιος σ'ένα χαμηλότερο επίπεδο
 Στο μικρό σπήλαιο του Αγίου Νικολάου μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στον τοίχο μωσαικά τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: