ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του ''Κρεμαστού''

Πρόκειται για ένα εκκλησάκι μέσα σε έναν μεγάλο βράχο που δύσκολα ανεβαίνεις. Ο Αϊ Νικόλας βρίσκεται κοντά στους Αμπελoκήπους Καστοριάς, στο βουνό με το λατομείο.

Η τοποθεσία είναι πραγματικά υπέροχη! Ειδικά όταν αντικρίσαμε το ξωκλήσι μείναμε άφωνοι… Ίσως χρειάζεται να περιγράψουμε κάτι παραπάνω από αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες. Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο σε μία εσοχή του τεράστιου βράχου. Υπολογίζοντας με το μάτι, ο βράχος έχει ύψος γύρω στα 30-40 μέτρα και το εκκλησάκι είναι κάπου στα μισά του ύψους. Εκθαμβωμένοι από το θέαμα όπως ήμασταν αρχίσαμε την ανάβαση χωρίς να χάσουμε χρόνο.
Φτάνοντας στον βράχο είδαμε τις σκάλες που οδηγούν στο εκκλησάκι. Πρόκειται για μία παλιά σκάλα που βρίσκεται σχεδόν στον αέρα και η κλίση της -αναγκαστικά- είναι πολύ μεγάλη. Κάποια σκαλοπάτια δεν είναι σε καλή κατάσταση. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον καλύτερο τρόπο πρόσβασης για εκεί πάνω. Αυτή η σκάλα μια χαρά είναι!


Ανεβήκαμε την σκάλα με πρoσοχή. Βλέποντας την φωτογραφία ίσως να μην μπορείτε να αντιληφθείτε πλήρως την αδρεναλίνη της ανάβασης, η οποία σε συνδυασμό με αυτό που περιμέναμε να δούμε από επάνω (από την σκάλα δεν βλέπεις κάτι - δεξιά βράχος και αριστερά λαμαρίνα) είχε φτάσει στα ύψη. Φτάσαμε λοιπόν, στην τρύπα όπου είναι χτισμένο το εκκλησάκι και πράγματι μας άρεσε πολύ, όχι μόνο αυτό που βλέπαμε αλλά και αυτά που νοιώσαμε από εκεί πάνω. Αν τύχει και επισκεφθείτε ποτέ το μέρος θα καταλάβετε!

Το εκκλησάκι σαν εκκλησάκι είναι φτωχό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Θαυμαστό είναι πάντως το πως χτίστηκε σε εκείνο το σημείο. Οι πληροφορίες μας λένε πως ζούσε ένας μοναχός εκεί πριν κάποιους αιώνες, ο οποίος έχτισε την εκκλησία και ανεβοκατέβαινε με σκοινιά. Ωραίο μέρος για να μονάσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: