ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ο Άγιος Ειρήναρχος ο έγκλειστος(+13 Ιανουαρίου 1616)


Ο Όσιος Ειρήναρχος καταγόταν από το Ροστόβ της Ρωσίας και γεννήθηκε το έτος 1548.Στην βάπτιση πήρε το όνομα Ηλίας.Από νωρίς έγινε μοναχός στην Μονή των Αγίων Βόριδος και Γκλεμπ του Ροστώβ. 
Έδινε τα ρούχα του και τα παπουτσια του στους φτωχούς και αυτός περπατούσε ξυπόλητος και κουρελιασμένος.Οι άλλοι μοναχοί και ο ηγούμενος δεν καταλάβαιναν την πράξη του και τον επέπλητταν αυστηρά και τον τιμωρούσαν.Αυτός τα δεχόνταν όλα με ταπείνωση.
Του έδωσαν υπακοή έξω από το μοναστήρι και έτσι υπέφερε από το γεγονός πως δεν μπορούσε να πάει στις ακολουθίες.Έτσι μετακινήθηκε στην Μονή Αβράμιε.Ο ίδιος ο Άγιος Αβράμιος εμφανίστηκε στον ύπνο του και του είπε πως οι απερίσκεπτοι μοναχοί θα δώσουν λόγο στο Θεό.
Προσευχήθηκε θερμά στους Άγιους Μπόρις και Γκλεμπ για να μπορέσει να επιστρέψει στην μονή της μετανοίας του.Σαν σε όραμα είδε τους δύο αγίους να κατευθύνονται προς το μοναστήρι που έφερε το όνομά τους.
-''Ελεήστε με τον αμαρτωλό γέροντα που τον έδιωξε ο ηγούμενος με την προτροπή του σατανά''φώναζε ο Ειρήναρχος
-Για σένα πάμε εκεί,του φώναξαν,πήγαινε στο μοναστήρι.
Την άλλη μέρα ο απεσταλμένος του ηγουμένου τον κάλεσε στο μοναστήρι.Τον υποδέχθηκε ο ίδιος με αγάπη ζητώντας του συγνώμη.Για να σκληραγωγήσει το σώμα του ο άγιος εμφανίστηκε την άλλη μέρα με αλυσίδες στους ώμους και στα πόδια.
Είχε μεγάλη ευλάβεια στην μορφή του Χριστού πάνω στον Σταυρό και προσευχόνταν συχνά για να πληροφορηθεί τον τρόπο της ασκήσεώς του.Μετά από εσωτερική πληροφόρηση κλείστηκε σ'ένα κελί έχοντας πάνω του μια αλυσίδα μήκους τριών οργυιών(Μέτρο μήκους ίσο με το μήκος και των δυο χεριών απλωμένων οριζόντια (από άκρη σε άκρη των δακτύλων), περίπου 1,85 μέτρα).
Οι άλλοι μοναχοί θεωρώντας τον σαλό τον έδιωξαν ξανά από το μοναστήρι.Έμεινε έναν χρόνο στην σπηλιά του ερημίτη Λαζάρου για να τον δεχτεί ξανά μετά από έναν χρόνο ο ηγούμενος ζητώντας του συγχώρεση.Επιδόθηκε σε πιο σκληρούς ασκητικούς αγώνες.Ζούσε έγκλειστος,προσευχόνταν όλη σχεδόν την νύχτα,νήστευε αυστηρά και είχε ως εργόχειρο την κατασκευή ζωνών.Τώρα οι αλυσίδες του ήταν μήκους 16 οργυιών και φορούσε σιδερένιους σταυρούς.
Ο Θεός του έδωσε το προορατικό χάρισμα και μπόρεσε να βοηθήσει τους πιστούς που ερχόνταν σε αυτόν.

Καρκίνος πάνω από τον τάφο του Σεπτού Irinarh
Στους δύσκολους εκείνους καιρούς,όπου οι εισβολείς ήταν πολλοί και επικίνδυνοι πολλοί στρατιωτικοί ηγέτες με τα στρατεύματά τους πήγαιναν στον γέροντα για να πάρουν την ευλογία του.
Αιδεσιμότατος αλυσίδες Irinarh

File:Verigi Irinarx.jpg
Εκοιμήθη σε ηλικία 69 ετών,μετά από σκληρούς ασκητικούς αγώνες 38 ετών,στις 13 Ιανουαρίου 1616.Διάλεξε ως τόπο ταφής μια σπηλιά την οποία έσκαψε ο ίδιος.Μετά τον θάνατό του πολλοί ασθενείς και δαιμονισμένοι έγιναν καλά αγγίζοντας τον σταυρό του και τις αλυσίδες του.Το λείψανό του βρίσκεται στο Ροστώβ

Δεν υπάρχουν σχόλια: