ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Οι Ομιλίες του Αγ.Γρηγορίου Ναζιανζηνού σε βυζαντινό εικονογραφημένο χειρόγραφο

Οι Ομιλίες του Γρηγορίου Ναζιανζηνού είναι βυζαντινό εικονογραφημένο χειρόγραφο που φυλάσσεται στην Εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας.Είναι έξοχο δείγμα εικονογραφίας από την εποχή της Μακεδονικής αναγέννησης και της Βυζαντινής τέχνης γενικότερα. Θεωρείται μάλιστα ένα από τα πολυπλοκότερα και πλέον εξειδικευμένα εικονογραφημένα χειρόγραφα που κατασκευάστηκαν ποτέ στο Βυζάντιο.

Το χειρόγραφο γράφτηκε το έτος 879 ως 882 στην Κωνσταντινούπολη υπό την αυστηρή επιμέλεια του Πατριάρχη Φωτίου Α΄. Ο Φώτιος το δώρισε στον Αυτοκράτορα Βασίλειο Α΄ τον ιδρυτή της Μακεδονικής δυναστείας ως ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό ανάγνωσμα.

Οι Ομιλίες του Γρηγορίου Ναζιανζηνού ήταν ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά αναγνώσματα στην Βυζαντινή αυτοκρατορία. Η χρήση των Ομιλιών ήταν καθιερωμένη στις λειτουργικές τελετές όλο το χρόνο, ενώ αντίγραφά τους ήταν πολύ διαδεδομένα.
Το πέρασμα του χρόνου έχει φέρει σημαντική φθορά στο χειρόγραφο. Περιέχει 46 ολοσέλιδες μικρογραφίες, καθώς και ωραιότατα επίτιτιλα και πολλά διακοσμητικά αρχικά γράμματα, πολλά εκ των οποίων επίχρυσα. Περιέχει επίσης περισσότερες από 200 εικόνες από την ζωή της αυτοκρατορικής οικογένειας, του Γρηγορίου Ναζιανζηνού, πολλών Αγίων και Μαρτύρων.

 Επίχρυσο τετράγωνο διακοσμητικό κόσμημα με την επιγραφή: + Γρηγορίου Πρεσβυτέρου εις τον βίον του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: