ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Άγιος Αρχίλιος Β΄.Ο μάρτυρας βασιλιάς της Γεωργίας

Tsar νεομάρτυρας Archil Iver
Ὁ Ἅγιος Μάρτυς Ἀρχίλιος, βασιλεας της Γεωργίας, ήταν γιός το βασιλέως Στεφάνου και υπερασπιστής τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως.Όταν εισέβαλαν στην Γεωργία οι Άραβες του Μουρβάνα κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.Ο Άγιος Αρχίλιος προσευχόμενος στην Παναγία την οποία είδε σε όραμα επιτέθηκε στο στρατόπεδο των πολυάριθμων εχθρών και τους κατατρόπωσε.Έφτιαξε πολλούς από τους ναούς που είχαν καταστρέψει οι Άραβες  και συνέβαλε στην υιοθέτηση του Χριστιανισμού από πολλές ορεινές φυλές.

Σύντομα, όμως, η Γεωργία δέχθηκε νέα αραβική επιδρομή - μια απροσδόκητη εισβολή από τον Dzhidzhum-Asima (Khuzaa Bin Hazim),  τότε διοικητής της  Αρμενίας . Τακτικά αποτίοντας φόρο υποτελείας στους Άραβες, ο ευσεβής βασιλιάς δεν περίμενε αυτήν την επίθεση. Για να απαλλάξει τη χώρα από μια νέα ήττα και την επιβολή του Ισλάμ , σκέφτηκε ότι καλύτερα θα ήταν να παρουσιαστεό ο ίδιος στον Dzhidzhum-Asim αναγνωρίζουν την υποτέλειας της Γεωργίας και να ζητήσει για την ειρήνη.
Ο Dzhidzhum-Asim δέχθηκε με τιμές τον βασιλιά Archil υποσχέθηκε προστασία, αλλά απαιτείσαι να αποδεχθεί το Ισλάμ. Καθώς η ιστορία «Χρονικό της Γεωργίας" αναφέρει απάντησε:
" Αν σε ακούσω,θα υποφέρω για πάντα. Ο Ίδιος ο Θεός και Σωτήρας μας θυσιάστηκΕ για τη σωτηρία μας, και ως εκ τούτου, δεν φοβάμαι τον θάνατο. Και αν με σκοτώσεις, θα είμαι κοντά σε Εκέινον

Οργισμένος ο Dzhidzhum βασιλιάς Archil διέταξε να τον ρίξουν στη φυλακή και να τον βασανίσουν προκειμένου να σπάσει  η ακλόνητη πίστη του.
Ἐτελειώθη μαρτυρικὰ ἀπὸ τοὺς Μουσουλμάνους, τὸ 744 , σὲ ἡλικία 80 ἐτῶν.Η μνήμη του τιμάται στις 21 Ιουνίου και 20 Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: