ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ιουλία Μπίμπα, η δασκάλα που ξύπνησε την Ευρώπη από το λήθαργο της γερμανικής κατοχής

  Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη *
image
Την καταδίκασαν δις εις θάνατον δια …πελέκεως και την έστειλαν στη Γερμανία για να εκτελεστεί η ποινή της!
Η δασκάλα Ιουλία Μπίμπα, ηρωίδα της Αντίστασης, ίσως είναι η μοναδική γυναίκα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος που καταδικάστηκε σε θάνατο κι εκτελέστηκε, σύμφωνα με την απόφαση του γερμανικού στρατοδικείου, δια πελέκεως! Κι επειδή δεν υπήρχε τέτοιος τρόπος θανατώσεως στην Ελλάδα, μεταφέρθηκε στη Γερμανία για να εκτελεστεί η ποινή της!

Σήμερα η προτομή της είναι στημένη στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, όπου βρίσκονται τοποθετημένα μνημεία των ηρώων της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ, πνιγμένα από τις ομπρέλες, τις καρέκλες και τα τραπέζια γειτονικού φαγάδικου, αλλά και κακοποιημένα από κακομαθημένους ανεγκέφαλους νέους που γκρεμίζουν ό,τι βρουν στο διάβα τους ως… κατεστημένο. Ας δούμε όμως γιατί η πολιτεία έστησε αυτά τα μνημεία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, στις 12 το μεσημέρι, διαρκούσης της κατοχής, μια φοβερή έκρηξη αναστατώνει το κέντρο της Αθήνας. Με επίκεντρο τα κτίρια που βρίσκονταν στη γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος και σε ακτίνα τουλάχιστον εκατό μέτρων, από την πλατεία Κάνιγγος έως την Ομόνοια, οι υαλοπίνακες σπιτιών και καταστημάτων καταρρέουν και ο κόσμος αλλόφρων σπεύδει να δει τι συμβαίνει.
Οι Γερμανοί τρέχουν ουρλιάζοντας και βρίζοντας. Νόμισαν πως έγινε αεροπορική επιδρομή και σήμαναν συναγερμό ενώ στο κτήριο στο οποίο έγινε η έκρηξη και στεγάζονταν γερμανικές υπηρεσίες και η προδοτική φιλογερμανική ΕΣΠΟ, τυλίχτηκε στις φλόγες.
Κάποιοι περίεργοι, μαζεύονται στα πεζοδρόμια και παρακολουθούν, ενώ στους τραυματίες ένας ιερέας, λέει με υπερηφάνεια «Δεν πειράζει που κτυπήσαμε, αρκεί που αφανίστηκε η σφηκοφωλιά των προδοτών».
Τη βόμβα την έβαλε η ΠΕΑΝ του αεροπόρου Περρίκου μετά από παρακολούθηση και μεγάλη προσοχή και ακρίβεια. Το βάρος της επιχείρησης έπεσε στις πλάτες ενός άνδρα του Αντώνη Μυτιληναίου και μιας γυναίκας, της δασκάλας από τη Σάμο Ιουλίας Μπίμπα. Ιδού η σχετική διήγηση του Μυτιληναίου:
«Τη βόμβα την φτιάξαμε στο σπίτι της Ιουλίας Μπίμπα με 10 κιλά δυναμίτη και δύο εμπυρεύματα. Την έφερε η Ιουλία μέσα σε ταγάρι σκεπασμένη με ραδίκια από την πλατεία Κάνιγγος και την τοποθετήσαμε κάτω από το κλιμακοστάσιο, ανάψαμε τα δύο φυτίλια και βγήκαμε στην Πατησίων».
Όταν η Ιουλία και ο Αντώνης τοποθέτησαν την βόμβα, πιασμένοι χέρι, χέρι για να μη δώσουν υποψίες, προχώρησαν στα Χαυτεία και μπήκαν στο ζαχαροπλαστείο Αστόρια για να παρακολουθήσουν από εκεί τα τεκταινόμενα.
Η ώρα ήταν 12 και 5΄ όταν ακούστηκε η δυνατή έκρηξη που συγκλόνισε όλη την περιοχή. Η Ιουλία από τον ενθουσιασμό της πετάχτηκε αγκάλιασε τον Μυτιληναίο και τον φίλησε γεμάτη χαρά για το κατόρθωμά τους. Ο Αντώνης την απώθησε ελαφρά λέγοντας της «μη! Θα προδοθούμε!...» Αν τους έπαιρναν είδηση οι Γερμανοί θα τους εκτελούσαν επι τόπου!
Από την έκρηξη το κτίριο σωριάζεται και ένα άσπρο πυκνό σύννεφο σκόνης απλώνεται στην Πατησίων. Κάτω απο τα ερείπια του κτηρίου ετάφησαν 29 μέλη της ΕΣΠΟ ανάμεσά τους και ο αρχηγός τους Στεροδήμος, 43 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες αφού στον 3ο όροφο εστεγάζοντο υπηρεσίες της Λουφτβάφε. Τραυματίστηκαν επίσης πέντε Γερμανοί στρατιωτικοί και 27 μέλη της ΕΣΠΟ.
Δύο μήνες μετά, ένα μέλος της οργάνωσης, ο Πολύκαρπος Νταλιάνης με το δέλεαρ των χρυσών λιρών, πρόδωσε τα μέλη της ΠΕΑΝ και συνελήφθησαν οι περισσότεροι. Κλείστηκαν στα μπουντρούμια της Γκεστάπο, βασανίστηκαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Σε θάνατο βεβαίως και μάλιστα δίς (!) η Ιουλία Μπίμπα, αλλά σ’ αυτήν επεφύλαξαν μία έκπληξη. Ενώ οι άλλοι καταδικάστηκαν εις θάνατον δια τυφεκισμού (εκτελέστηκαν όλοι ένα μήνα μετά στο σκοπευτήριο Καισαριανής) η Μπίμπα καταδικάστηκε δίς εις θάνατον δι’ αποκεφαλισμού!
Η εκτέλεση της εβράδυνε, διότι δεν υπήρχε λαιμητόμος στην Ελλάδα! Η γερμανική διοίκηση έστειλε επείγον έγγραφο στο Βερολίνο και εκείνο έδωσε τη λύση. Να σταλεί η καταδικασθείσα στη Γερμανία για να εκτελεσθεί η ποινή εκεί…

Στην Μπίμπα ανακοίνωσαν ότι εξορίζεται στη Γερμανία και προς στιγμή νόμισε πως θα τη γλύτωνε. Έτσι από τις φυλακές Αβέρωφ όπου εκρατείτο, έστειλε το παρακάτω σημείωμα σε στενό συγγενικό της πρόσωπο:
« Άννα στείλε μου ό,τι πράγματα καταλαβαίνεις γιατί θα μας στείλουν εξορία. Κάνε ο,τι μπορείς… Ιουλία»
Σιδηροδρομικώς και με συνοδεία μεταφέρθηκε στη Γερμανία όπου εκτελέσθηκε δια πελέκεως… Η σορός της, άγνωστο πού μεταφέρθηκε και πού ετάφη… 


*To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News της 27-2-2011
ΠΗΓΗ και φωτογραφίες: http://www.palmografos.com/permalink/8826.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: