ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Αγίασμα της Αγίας Αικατερίνης στο Μόδι

  1924. Κωνσταντινούπολη, Μόδι. Ρωμιοί ψαράδες εντοπίζουν ένα βράχο από τον οποίο αναβλύζει νερό και καταλαβαίνουν ότι είναι αγίασμα. Κατά την παράδοση στο σημείο που ανέβλυζε το νερό υπήρχαν τα θεμέλια ενός παλιού ναού και η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης. Πάνω του χτίζεται ξύλινο οικοδόμημα και το μικρό ελληνικό εκκλησάκι ή καλύτερα το αγίασμα ονομάζεται Αγίασμα της Αγίας Αικατερίνης.

  Το οίκημα που βρίσκεται πάνω από το αγίασμα ακριβώς δίπλα από τη βαπορόσκαλα στο Μόδι, γκρεμίστηκε το 1934-35 για να αντικατασταθεί από ένα εστιατόριο. Όμως το αγίασμα προστατεύτηκε και το 1950 επισκευάστηκε. Το κτίριο που βρίσκεται πάνω από το αγίασμα λειτούργησε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Κότσο Κορόντο με την επωνυμία «Εστιατόριο Παρκ Μόδι» και ήταν υπαίθριο. Ακόμα και σήμερα είναι γνωστό με το όνομα του Κότσου. Είναι διάσημο σαν τον ιδιοκτήτη του. Στην περιοχή του Μουχάρ ο εστιάτορας Κότσος ήταν γνωστός επειδή κάποιες μέρες σέρβιρε χωρίς να παίρνει χρήματα.

  Υπάρχουν πολλές εκκλησίες και αγιάσματα αφιερωμένα στην Αγία Αικατερίνη παγκοσμίως. Όμως στη Τουρκία υπάρχει μόνον το Αγίασμα της Αγίας Αικατερίνης στο Ακρωτήρι Μόδι. 

Αλλά η ιδιαιτερότητα του που το κάνει μοναδικό όχι μόνον στην Τουρκία αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι που βρίσκεται στο μέσον ενός μεζεδοπωλείου. Στ’ αλήθεια, για να μπει κάνεις σε αυτό τον ελληνικό ναό, για να ανάψει κερί, για να ακούσει τη δέηση του ιερέα, πρέπει να περάσει μέσα από το μεζεδοπωλείο. Ή το αντίθετο για να καθίσει κανείς στα τραπέζια, στον κήπο του μεζεδοπωλείου, πρέπει να περάσει από το αγίασμα…

Όταν μπείτε στο εστιατόριο Παρκ στο Μόδι μπορείτε να δείτε τη θάλασσα από κάθε γωνιά και να καθίσετε στη μεγάλη τζαμαρία. Μπορείτε να βρείτε από μια άλλη πόρτα στον κήπο. Καθώς περνάτε, ακριβώς στα δεξιά σας, κατεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια, θα βρεθείτε στο αγίασμα.
Μπορείτε να μπείτε μέσα στον μικροσκοπικό ναό της Αγίας Αικατερίνης από μια σιδερένια πόρτα. Κατεβαίνετε δύο τσιμεντένια σκαλοπάτια, στα δεξιά μερικά σκαλοπάτια ακόμα και τον τοίχο απέναντι από την πόρτα θα αντικρύσετε μια ασημένια εικόνα της Αγίας Αικατερίνης.

Σε αυτήν την μικρή εκκλησούλα του ενός δωματίου αρχικά έρχονταν οι θαμώνες του Κότσου από το Μόδι. Τώρα πια όχι μόνον οι ρωμιοί από το Μόδι, όχι μόνον χριστιανοί αλλά και πολύς κόσμος από διάφορα μέρη της Πόλης που ανήκει σε διαφορετικά δόγματα και θρησκείες ακόμα και μουσουλμάνοι επισκέπτονται την Αγία Αικατερίνη. Κι όλοι λένε «αμιν» στις δεήσεις του ιερέα της μητροπόλεως που έρχεται κάθε Κυριακή. Όλοι ανάβουν κεριά και προσεύχονται.


Γράφει ο Emel ARMUTÇU, Μετάφραση Α. Α.
Πληροφορίες από το http://oode.info/oode/ierapostoli/xwres/tourkia/mezedopwleio_1.htm

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...


Υπάρχουν πολλές εκκλησίες και Αγιάσματα αφιερωμένα στην Αγία Αικατερίνη παγκοσμίως. Όμως στην ΠΟΛΗ, υπάρχει μόνον το Αγίασμα της Αγίας Αικατερίνης στο Ακρωτήρι Μόδι.........