ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Εσύ μια γάτα δεν μπορείς να δεις μπροστά σου … και θα δεις το διάβολο..;

Ένα διδακτικό περιστατικό με τον Άγιο Παΐσιο
Αφηγείται ο π. Βασίλειος Βολουδάκης


 Πότε παππούλη η διάκριση σταματάει και αρχίζει η υπακοή; Τα όρια της διακρίσεως και της υπακοής. Πρέπει πάντα να ενοχλούμε τον πνευματικό μας για κάτι το οποίο με τη διάκρισή μας θα πρέπει να πράξουμε; Και με τη λογική, ας πούμε.


π.Βασίλειος Βολουδάκης:Η εντύπωση ότι ενοχλώ τον πνευματικό μου πρέπει να μας υποψιάσει. Διότι δεν διστάζω να επικοινωνήσω και τις πιο απίθανες ώρες για το πιο ανόητο πράγμα. Όταν πρόκειται να ρωτήσω κάτι σοβαρό όμως δεν ήθελα να ενοχλήσω.Δεν το λέω γι’ αυτό που λέτε εσείς, λέω γι’ αυτό που συνηθίζουν αρκετοί, και λένε ας πούμε ότι να, τον ενοχλώ. Τι θα πει ενοχλείς; Όταν είναι κάτι απαραίτητο θα γίνει. Είναι απαραίτητο όμως; Δηλαδή αν γίνει αύριο ή μεθαύριο θα χαλάσει τίποτα;
Αυτή είναι η στοιχειώδης διάκριση που όταν απουσιάζει αποκλείεται ο άνθρωπος να λάβει τη διάκριση ως χάρισμα.

Σας είχα πει το παράδειγμα με τον άνθρωπο που ήθελε να μάθει για την ψυχή του, πως θα μπορέσει λέει να ξεπεράσει τα γήινα ας πούμε και να προχωρήσει στα επουράνια τάχα.

Πήγε στον Άγιο Παΐσιο. Του λέει:
– Θέλω να μου πείτε πως ο νους μου δεν θα γαντζώνεται στα υλικά και θα μπορέσω να έχω την διόραση που χρειάζεται να είμαι άγρυπνος, να μην με καταλάβει ο διάβολος και με παρασύρει.

Πάει λοιπόν και φέρνει δυο-τρία λουκούμια, όπως κερνούσε τους επισκέπτες του, και τα αφήνει εκεί μπροστά και πήγε παραμέσα.
Ήταν με το παιδί του μαζί εκεί αυτός. Ωστόσο ήρθε μια γάτα κι ανέβηκε εκεί πέρα κι έγλειφε τα λουκούμια. Ανέβηκε, αυτός καθότανε … τα κοίταγε.
Έρχεται μετά από λίγο ο πατήρ Παΐσιος, το είχε κάνει προφανώς επίτηδες, βλέπει τη γάτα και του λέει,
– Τι έκανες βρε; Δεν διώχνεις τη γάτα, την αφήνεις απάνω κι έγλειψε τα λουκούμια που είναι για εσάς; Και μετά με ρωτάς να σου πω πως θα διακρίνεις το διάβολο που επιβουλεύεται την ψυχή σου; Εσύ μια γάτα δεν μπορείς να δεις μπροστά σου … την αφήνεις να γλείφει τα λουκούμια, και θα δεις το διάβολο που πάει να γλείψει την ψυχή σου και να τη φέρει εκεί που θέλει;

Μερικά πράγματα, μάλλον όλα, ξεκινάνε από τα επίγεια και γι’ αυτό αν τα επίγεια δεν τα καταλαβαίνουμε δεν έχουμε ελπίδα επουράνια.

Απομαγνητοφώνηση Φαίη/Αβέρωφ

Δεν υπάρχουν σχόλια: