ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Άγ.Ιωάννης της Κόρμα-Το άφθαρτο λείψανό του και οι προφητείες του.(18/31 Μαίου 1917)

Αποτέλεσμα εικόνας για Святой праведный Иоанн Кормянский
Ὁ Ἰωάννης Γκάσκεβιτς γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1837 στό Στρεσίν τῆς Λευκορωσίας καί ήταν γιός θερέως. Ἡ κατά Θεόν πορεία του προφητεύθηκε από ἕναν διά Χριστόν Σαλό ἐνώ τόν κυοφοροῦσε ἡ μητέρα του!Βλέποντάς την μία μέρα στον ναό κατά την Θεία Λειτουργία,γονάτισε μπροστά της και είπε:«Θα ήθελα να πάρω μία ευλογία από αυτόν,αλλά δεν θα ζω τότε»
Σχετική εικόνα
 Φοίτησε στήν Ἱερατική Σχολή τοῦ Μογκίλεφ και νυμφεύθηκε τό 1862 την Μαρία,κόρη ενός ιερέα.Την ίδια χρονιά δέχθηκε τήν ιερωσύνη.
Στο χωριό Σέρστιν γεννήθηκαν τέσσερα από τα παιδιά του π.Ιωάννη και της πρεσβυτέρας Μαρίας:τρεις γιοί-ο Μιχαήλ,ο Ιγνάτιος και ο Συμεών και μία κόρη,η Τατιάνα.
Αποτέλεσμα εικόνας για Святой праведный Иоанн Кормянский
Ο ναός της Ανακομιδής του λειψάνου του Αγ.Νικολάου,στο χωριό Ογκορόντνια του Γκόμελ,όπου εφημέρευε ο Άγιος Ιωάννης της Κόρμα

 Ἀπό τό 1876 εφημέρευε στό χωρίο Ὀγκορόντνια του Γκόμελ(Λευκορωσία)Εκεί η Μαρία γέννησε άλλα τρία παιδιά:μία κόρη,την Άννα και δύο γιούς:τον Πλάτωνα και τον Ιωάννη.
Αποτέλεσμα εικόνας για Святой праведный Иоанн Кормянский
Ήταν ελεήμων και βοηθούσε όσο μπορούσε τις χήρες και τα ορφανά.
 Μετά από προσκύνημα στή Λαύρα τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου, έλαβε ευλογία από του γέροντες της Λαύρας και έζησε σάν μοναχός μέσα στήν οἰκογένειά του. Βιαστής της σωτηρίας του, νήστευε αυστηρά καί συνεχώς ἔλεγε τήν ευχή του Ἰησού. Χαριτωμένος από τό Ἅγιο Πνεῦμα, εκδίωκε πονηρά πνεύματα καί προφήτευε τά επερχόμενα.

 Προεῖδε τήν ἐπερχόμενη ἐπανάσταση καί προείπε γιά τούς ποταμούς αἱμάτων πού θά κατέκλυζαν τήν Ρωσική γη.
Αποτέλεσμα εικόνας για Святой праведный Иоанн Кормянский
Στον μικρότερο γιό του Ιωάννη είπε:''Εσύ παιδί μου θα παραδωθείς στον σατανά''Πραγματικά,μετά τον θάνατο του πατέρα του ο νεαρός Ιωάννης προσχώρησε στους ''ανανεωτές'' και έπεσε σε σχίσμα.Αργότερα όμως μετάνιωσε και έλαβε μαρτυρικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.Η μνήμη του Αγ.Ιωάννη της Κόρμα του Β',τελείται στις 25 Ιανουαρίου.
Αποτέλεσμα εικόνας για Святой праведный Иоанн Кормянский
 Μία άλλη φορά,κατα την Θεία Λειτουργία ο π.Ιωάννης είδε ένα σταυρό πάνω από τον ναό.Είπε τότε στον γιό του:
«Η Παναγία θα σε επισκεφτεί και μετά ο ναός θα κλείσει»Πραγματικά αυτό έγινε το 1930.Πολλοί θυμόνταν πως ήλθε στον ναό μία γυναίκα ντυμένη με ασυνήθιστα για την περιοχή,ρούχα.Πλησίασε στο Άγιο Ποτήριο.Όλοι την κοίταζαν αποσβολωμένοι.Όταν ο π.Ιωάννης ο νεότερος βγήκε το Άγιο Ποτήριο στην Ωραία Πύλη το αίμα από το ποτήριο άρχισε να βράζει.Ο ιερέας τρόμαξε και η γυναίκα εξαφανίστηκε.Μετά από λίγο καιρό έκλεισαν τον ναό και εξόρισαν τον π.Ιωάννη(τον Β΄)


Απεβίωσε ειρηνικά τό φθινόπωρο του 1917.Προείδε τόν θάνατό του καί ενταφιάσθηκε στό ναό της ενορίας του από τους τέσσερις ιερείς γιούς του:τον Πλάτωνα,τον Ιωάννη,τον Μιχαήλ και τον Συμεών.
Ο Άγιος Ιωάννης συνήθιζε να λέει:Θα χοροπηδάνε επάνω μου αλλά το φέρετρο θα είναι γερό» Πράγματι κατά τήν δεκαετία του ’50 οι Σοβιετικοί μετέτρεψαν τόν ναό σέ αίθουσα χορού. 
Κατά τήν διάρκεια ἐργασιών στά θεμέλια, βρέθηκε ο τάφος του π. Ἰωάννη, αλλά δέν ἀνοίχθηκε.


 Η ανακομιδή του έγινε τήν 27η Αὐγούστου 1997, μέ τήν εὐκαιρία της ἐπισκέψεως τοῦ Πατριάρχου Μόσχας Ἀλεξίου Β’. Τότε τό Λείψανο του ἁγίου κληρικού ἀνακομίσθηκε αδιάφθορο καί μεταφέρθηκε στόν ἐνοριακό ναό της Κόρμας, όπου καί σήμερα φυλάσσεται.
Τό 2000 ἡ Πατριαρχική Ἐξαρχεία τῆς Λευκορωσίας διακήρυξε τήν αγιότητά του.
Η μνήμη του τιμάται τήν 18η/31η Μαϊου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: