ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Η Αγία Οσιομάρτυς Εντελιέντα (6ος αιώνας)

f0abbf67947e6ef22c957edcefa6d95c.jpg
Η Αγία Οσιομάρτυς Εντελιέντα (St Endelienta / Endelient / Edellienta / Endellion) είναι μία Ορθόδοξη Αγία των Βρετανικών Νήσων του 5ου και 6ου αιώνα. Ήταν κόρη του Βασιλιά Brychan της Ουαλίας. Γεννήθηκε το 470 καί ήταν βαπτιστήρα του Βασιλιά Αρθούρου.

Η Αγία διέσχισε το Κανάλι του Bristol για να ενταχθεί στην ιεραποστολική ομάδα των αδελφών της για την μεταστροφή των ανθρώπων της Βόρειας Κορνουάλης στο Χριστιανισμό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, αρχικά πήγε στο Νησί Lundy, όπου ίδρυσε ένα μικρό εκκλησάκι. Στη συνέχεια πήγε στην ηπειρωτική χώρα, όπου έμεινε με τον αδελφό της Άγιο Nectan στο Hartland της Αγγλίας, πριν τελικά επιλέξουν να εγκατασταθούν στο Trentinney της Αγγλίας, νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού Saint Endellion. Κατά καιρούς επέστρεφε στη Νήσο Lundy για περισσότερη προσευχή και άσκηση.

Έζησε στο Trentinney ως ερημίτρια, επιβίωντας μόνο με γάλα αγελάδας και νερό από δύο κοντινά πηγάδια. Η αδερφή της η Αγια Dilic ασκήτευε εκεί κοντά και οι δυο τους συναντιόντουσαν σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι όπου το γρασίδι εκεί μεγάλωσε καί έγινε καταπράσινο από οπουδήποτε αλλού.
140833.jpg
Μία ημέρα ο Λόρδος του Trentinney σκότωσε άδικα την αγελάδα της Αγίας Εντελιέντα και ο Βασιλιάς Αρθούρος εξοργίστηκε με την πράξη του και έστειλε τους άνδρες του να τον τιμωρήσουν, αλλά εκείνοι τον σκότωσαν. Η Αγία Εντελιέντα στεναχωρήθηκε που τον σκότωσαν εξαιτίας της αγελάδας της και με την προσευχή της ανέστησε και τον Λόρδο και την αγελάδα.

Η Αγία μετά από ένα όραμα για το θάνατό της, ζήτησε να τοποθετηθεί το σώμα της σε ένα κάρο που θα το τραβούσαν βόδια και ότι θα πρέπει να ταφεί στον τόπο όπου σταματήσουν. Στά μέσα του 6ου αιώνα Σάξονες πειρατές σκότωσαν την Αγία και θάφτηκε στην κορυφή ενός λόφου στη Νήσο Lundy όπου μια εκκλησία χτίστηκε πάνω από τον τάφο της και διασώζεται ως σήμερα, παρότι είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή ο αρχικός Ναός από την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση.
Image may contain: 1 person
Το χωριό Saint Endellion στην Κορνουάλη, έχει το όνομα της Αγίας Εντελιέντα επειδή Ευαγγέλισε τον τοπικό πληθυσμό. Δύο πρώην Ιερά Πηγάδια κοντά στο χωριό είχαν, επίσης, το όνομά της.
Αποτέλεσμα εικόνας για Saint Endelienta
Η Αγία Εντελιάντα είναι προστάτρια των ζώων και η εορτή της είναι στις 29 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: