ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Τοποθετήθηκε το ψηφιδωτό στον κεντρικό τρούλο του μεγαλύτερου Ορθόδοξου ναού στον κόσμο


Τοποθετήκε το ψηφιδωτό στον κεντρικό τρούλο του μεγαλύτερου Ορθόδοξου ναού στην Ευρώπη,στον Άγιο Σάββα του Βελιγραδίου,σε ύψος 60 μέτρων.
Αυτό το μοναδικό έργο τέχνης εκτελέστηκε από μία ομάδα 70 καλλιτεχνών έχοντας ως επικεφαλή τον Νικολάι Μούκχιν,μέλος της Ακαδημία Τεχνών στην Ρωσία.
Το ψηφιδωτό,που ζυγίζει 40 τόνους, φτιάχτηκε κατά την διάρκεια ενός έτους στην Ρωσία και μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι με ειδικά φορτηγά και συναρμολογήθηκε.
Το έργο κόστισε 4 εκ.ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Gazprom σύμφωνα με την ιστοσελίδα b92

Moziac Catedrala din Belgrad ©Zeljko Jovanovic / Politika

Ο ναός του Αγίου Σάββα  ΕΔΩ  είναι ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς στον κόσμο και γενικότερα ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κτίσματα.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, χτισμένος στο οροπέδιο Vračar στο σημείο που αποτεφρώθηκαν από τους Οθωμανούς τα λείψανα του αγίου. Λόγω της θέσης του ο ναός του Αγίου Σάββα κυριαρχεί στον ορίζοντα του Βελιγραδίου και αποτελεί το πιο μνημειώδες κτίριο της πόλης.

Η ιδέα για το χτίσιμο του ναού ξεκίνησε το 1895, 300 χρόνια από το θάνατο του Αγίου Σάββα, όταν δημιουργήθηκε μια επιτροπή πιστών για το σκοπό αυτό. Ωστόσο πέρα από τη δυσκολία συγκέντρωσης χρημάτων ακολούθησαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και Ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος με
απότέλεσμα τελικά η κατασκευή να ξεκινήσει μόλις το 1935. Αφού όμως κατασκευάστηκαν τα θεμέλια και τοίχοι σε ύψος 11 μέτρων η κατασκευή σταμάτησε εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής εισβολής στη Σερβία, το βομβαρδισμό του Βελιγραδίου και της ναζιστικής κατοχής που ακολούθησε.Ο Πατριάρχης Σερβίας Γερμανός ο Β’ αναθέρμανε την ιδέα το 1958 και έπειτα από 88 αιτήματα προς το κομμουνιστικό καθεστώς η κατασκευή έλαβε έγκριση το 1984. Οι εργασίες ξεκίνησαν τις 12 Αυγούστου 1985. Σημαντικό ορόσημο στις εργασίες είναι η τοποθέτηση του 4000 τόνων κεντρικού τρούλου ο οποίος κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο έδαφος. Το ανέβασμα του τρούλου χρειάστηκε εργασία 40 ημερών!
Ο ναός σχηματίζει στην κάτοψή του ένα σταυρό με διαστάσεις πλευρών 91 και 81 μέτρα καλύπτοντας επιφάνεια 3500 τετραγωνικών μέτρων. Ο κεντρικός τρούλος φτάνει τα 70 μέτρα ύψος και φέρει πάνω του επίχρυσο σταυρό 12 μέτρων! Υπάρχουν ακόμη 18 επίχρυσοι σταυροί διαφόρων μεγεθών στους υπόλοιπους τρούλους και 49 καμπάνες στα καμπαναριά.
Ο ναός μπορεί να φιλοξενήσει 10.000 πιστούς στοιχείο που το κατατάσσει μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στα Βαλκάνια και μέσα στους πέντε μεγαλύτερους στον κόσμο. Πέρα από τη θρησκευτική του λειτουργία αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του Βελιγραδίου συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: