ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Το μήλο και το επιτίμιο..!

π.Κοσμάς Καυσοκαλυβίτης (1857 – 2 Αυγούστου 1919)
Αποτέλεσμα εικόνας για яблоки монастырь
Ο π.Κοσμάς χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος τα Χριστούγεννα του 1892 στη Μεγίστη Λαύρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ’.Το 1902, ύστερα από αίτημα των πατέρων χειροθετήθηκε Πνευματικός. 

Θέλησε από αρχής ν’ ακολουθήσει τον κανόνα εγκρατείας του Γέροντός του, να τρώει δηλαδή μόνο μία φορά την ημέρα, και μάλιστα φαγητό αλάδωτο. Ο διακριτικός παπα-Χαρίτων δεν του το επέτρεψε. Στην επιμονή του τον άφησε, όταν όμως ασθένησε κατάλαβε το λάθος του.

  Κάποτε επιστρέφοντας στο σπήλαιο της ασκήσεώς τους από την Προβάτα, καθώς ήταν πεινασμένος, έκοψε κι έφαγε ένα μήλο από ένα κήπο που πέρναγε. Όταν το εξαγορεύθηκε στον Γέροντά του, εκείνος τον επιτίμησε λέγοντάς του, πως παπάς και Πνευματικός παρασύρθηκε να πάρει ένα μήλο! 
 Του είπε να επιστρέψει πέντε ώρες δρόμο να ζητήσει συγχώρεση από τον ιδιοκτήτη της μηλιάς. Ο παπα-Κοσμάς έβαλε αμέσως μετάνοια, αλλά εξέφρασε την αδυναμία του να επιστρέψει τόσο δρόμο. Τότε του είπε να κάνει χίλιες μετάνοιες. Αφού έκανε τις μετάνοιες, τον έβαλε να πάει να ζητήσει και συγνώμη.Ο μακάριος παπα-Κοσμάς εκοιμήθη μακάρια στις 2.8.1919.
Εκτενέστερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: