ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

Ο Εθνομάρτυς εκπαιδευτικός Λεωνίδας Παπαπαύλου

  ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ του ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ εκπαιδευτικού Λεωνίδα Παπαπαύλου ο οποίος γεννήθηκε στην Σιάτιστα το 1866 
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες και κείμενο
 Ήταν εκπαιδευτικός και αρχικά δίδασκε στο μοναστήρι όπου δεν έπαυσε να κατηχεί τους μαθητές του στα Ελληνικά ιδεώδη και είχε τόση φλόγα στην καρδιά του, ώστε όταν δίδασκε το μάθημα της Γυμναστικής, δίδασκε και τον Εθνικό μας Ύμνο, αν και γνώριζε ότι διέτρεχε μεγάλους κινδύνους από μέρους τόσο των Τουρκικών αρχών, όσο και των Βουλγαρικών.
  Ακόμα ο Παπαπαύλου προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στο Ελληνικό Προξενείο του Μοναστηρίου, στο οποίο εργάστηκε ως γραμματέας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. 
  Στην συνέχεια ως Γυμνασιάρχης του 1ου Γυμνασίου Σερρών συνέχισε τον εθνικό του αγώνα, με αποκορύφωμα όταν ο στρατιωτικός Δκτης των Βουλγάρικών δυνάμεων κατοχής των Σερρών τον διέταξε να κατεβάσει την Ελληνική επιγραφή από το Γυμνάσιο Σερρών, και να αντικαταστήσει αυτήν με βουλγαρική, ο Γυμνασιάρχης αρνήθηκε και δεν υπέκυψε, και είπε δε μάλιστα σ’ αυτόν τα εξής λόγια: “Εις το Γυμνάσιον φοιτώσι μόνον Έλληνες μαθηταί, πως θέλετε να αναρτήσω βουλγαρική επιγραφή εις αυτό; Προτιμώ να κλείσω το Γυμνάσιον παρά να αναγράψω επάνω εις αυτό βουλγαρικά γράμματα”. 
  Στο μεταξύ οι Βούλγαροι υπό την πίεση των εξελίξεων καθώς ο Ελληνικός Στρατός προελαύνανε άρχισαν να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν διάφορους κατοίκους των Σερρών που είχαν στοχοποιήσει. Έτσι συνέλαβαν τον Μητροπολίτη Σερρών, τον Λεωνίδα Παπαπαύλου και 7 ακόμη προκρίτους των Σερρών. 
Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Λιβούνοβο όπου υποβλήθηκαν σε φρικτά βασανιστήρια τα οποία ανθρώπινος νους είναι δύσκολο να φανταστεί, και εκεί μαζί με τους άλλους ο Λεωνίδας Παπαπαύλου κατακρεουργήθηκε σε ηλικία 47 ετών στις 29 Ιουνίου 1913, και το πτώμα του βρέθηκε μετά από ενάμιση μήνα περίπου εκτεθειμένο και άταφο όπως εμφανίζεται στην  φωτογραφία την 02-08-2013 από τους δημοσιογράφους του Γαλλικού περιοδικού ‘’Le Figaro’’ 
την Jean Leune και τον Georges Bourdon και τον Χωροφύλακα της συνοδείας τους οι οποίοι και διακρίνονται στην φωτογραφία την στιγμή της αποκάλυψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: