ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ*

Ο μοναχός Καλλίνικος συμμετείχε ενεργά στον αγώνα του 1821. Κατά τον Φωτάκο σαν μοναχός ήταν εγγεγραμμένος στην μονή της Αγίας Μαρίνας στην Βαρβίτσα της Άκοβας.
Στον αγώνα για την ελευθερία ακολουθούσε τον Κανέλλο Δεληγιάννη. Είχε συμμετοχή σε πολλές μάχες στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, στη Πάτρα και στο Μεσολόγγι. Έγινε γνωστός με το όνομα Φλεσάκος, δηλαδή μικρότερος του Αρχιμανδρίτη Δικαίου παπά-Φλέσα.
  Στις μάχες πάντα κρατούσε στα χέρια του την εικόνα της Παναγίας και πήγαινε μπροστά στη μάχη. Κατά την πολιορκία της Πάτρας στη μάχη του Σαραβαλίου της 9ης Μαρτίου 1822, οι Τούρκοι υπερίσχυαν και καταδίωξαν τους Έλληνες και μεταξύ αυτών τον ιερομόναχο Καλλίνικο. Καταδιωκόμενος, κινδυνεύοντας αλλά κρατώντας ο Καλλίνικος την εικόνα της Θεοτόκου, την έριξε μέσα σε έναν βάτο, λέγοντας, προς την Παναγία : ‘’αν δεν δυναμώσει τους Έλληνες δεν θα γυρίσει να την πάρει’’ και συμπλήρωσε ‘’πήγαινε και συ με τους Τούρκους’’. 
Τότε η Παναγία, σε λίγο βοήθησε και οι Έλληνες νίκησαν τους Τούρκους. Αυτό το γεγονός θεωρήθηκε από τους στρατιώτες, ως θαύμα της Παναγίας.

*Φώτιος Χρυσανθόπουλος (Φωτάκος), επιμ. (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Εν Αθήναις 1888. Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. Σελ. 315.

Δεν υπάρχουν σχόλια: