ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Καστοριανοί Νεομάρτυρες/Άγιος Νούλτσος ( -1696)

Καστοριανοί Νεομάρτυρες/Άγιος Νούλτσος ( -1696)


  Στην Καστοριά του 17ου αι. ζούσε ο Νούλτσος, ένας πιστός χριστιανός για τον οποίο δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Σύμφωνα με τον Κώδικα της Μητρόπολης Καστοριάς, στις 21 Απριλίου 1696 οι Οθωμανοί απαγχόνισαν τον Νούλτσο, μαζί με τον αδελφό και τον γαμπρό του. Οι κρεμάλες στήθηκαν στο μεγάλο λευκάδι της αγοράς, στο σημείο όπου στον Μεσοπόλεμο υπήρχε το οπωροπωλείο του Ι. Τσολάκη. Εκείνα τα χρόνια Δεσπότης της Καστοριάς ήταν ο λόγιος Μητροπολίτης Διονύσιος Μάντουκας (1694 - 1719) από τη Μοσχόπολη της Βόρειας Ηπείρου.

  Ο Κώδικας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «έγινε μεγάλη καλωσύνη εις τους χριστιανούς ότι τον ίδον εις το σκυνί και εδόξασαν τον Θεόν την δευτέραν ημέραν πως ετελειώθησαν εις μεγάλην δόξαν και τοιουτοτρόπως να δώση ο Θεός σε πολλούς τέτοιους χριστιανούς ωσάν τον Νούλτσον να λάβουν δόξαν». Βάσιμο είναι το συμπέρασμα ότι ο Νούλτσος και η συνοδεία του θανατώθηκαν για λόγους Πίστης ή ίσως για επαναστατική δράση, πιθανόν να ήταν δηλαδή ένας πρώιμος Εθνομάρτυρας. Ο απαγχονισμός τους πραγματοποιήθηκε κοινή θέα στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης.

  Το όνομα Νούλτσος, μέχρι πρότινος ερμηνευόταν ως Ναούμ, ένα σύνηθες όνομα μεταξύ των Καστοριανών. Τα τελευταία χρόνια όμως θεωρείται από γλωσσολόγους ότι πιθανότερο να προέρχεται από το όνομα Ιωάννης, άποψη που πρέπει να τεθεί υπό περαιτέρω διερεύνηση. Επίσης, έχει διατυπωθεί τελευταία η γνώμη πως η ονομασία Ντολτσό προήλθε από το όνομα του Νούλτσου, πράγμα που φυσικά δεν ευσταθεί.
Τα τελευταία χρόνια τιμάται μαζί με τη συνοδεία του μεταξύ των Καστοριανών Νεομαρτύρων. Η επίσημη Αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020, όπου αναφέρεται ως ημερομηνία του Μαρτυρίου του η 27η Απριλίου 1696. Δέον θα ήταν να ανεγερθεί ένα μικρό παρεκκλήσι στο σημείο θανάτωσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: