Ζητήματα Ιστορικότητας, Αυθεντικότητας και Αξιοπιστίας .
Η Διαθήκη του Προφήτη Μωάμεθ για τους μοναχούς του όρους Σινά αποδίδεται στον Μοχάμεντ ιμπν Άμπντ Αλλάχ, τον Αγγελιοφόρο του Αλλάχ
Υποθέτοντας ότι αυτή η χρονολόγηση ήταν μεταγενέστερη απόδοση, είναι κατανοητό ότι το έγγραφο εκδόθηκε ή επανεκδόθηκε κατά το Έτος των Αντιπροσωπειών, το οποίο έλαβε χώρα περίπου το 630 μ.Χ.
Όχι μόνο οι μοναχοί από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης υποστήριξαν με συνέπεια την αυθεντικότητά του από τις πρώτες μέρες του Ισλάμ, το ίδιο και οι Άραβες , οι Βεδουίνοι Γκεμπελία του Σινά..
Οι Οθωμανοί, που έφεραν τον Ακτιναμέ στο Βασιλικό Θησαυροφυλάκιο της Κωνσταντινουπόλεως για ασφαλή φύλαξη το 1517, παρείχαν στους μοναχούς του Σινά ένα επικυρωμένο αντίγραφο που χρησιμεύει ως πηγή αντιγράφων έκτοτε, επικυρώνοντας την αυθεντικότητά του είτε κάθε χρόνο, κάθε δύο χρόνια ή κάθε λίγα χρόνια από το 1519 έως το 1818/19. Σύμφωνα με το πνεύμα της Διαθήκης του Προφήτη , ο Σουλτάνος της Αιγύπτου συνήψε συνθήκη με το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ το έτος 1403 μ.Χ.
Το χειρόγραφο του Αχμέτ :
Αυτό είναι το πιστοποιητικό που γράφτηκε από τον Μωάμεθ, γιο του Αμπντάλα, τον Προφήτη του Θεού, και τον απεσταλμένο Του προς όλη την ανθρωπότητα, εκφράζοντας υποσχέσεις και απειλές, και κρατώντας την κατάθεση του Θεού στη Δημιουργία Του, ώστε οι άνθρωποι να μην έχουν παράκληση μετά ο ερχομός των Αγγελιαφόρων. Και ο Θεός είναι δυνατός και σοφός. Αυτό έγραψε στους ανθρώπους της χριστιανικής θρησκείας και σε αυτούς που ομολογούν τη χριστιανική θρησκεία στην Ανατολή και τη Δύση, κοντά και μακριά, καθαρά και βάρβαρα, γνωστά και άγνωστα.
Τους το έγραψε ως καταστατικό, και όποιος παραβιάζει, μεταβάλλει ή παραβιάζει τη διαθήκη που υπάρχει σε αυτήν, θα έχει παραβιάσει τη διαθήκη του Θεού, θα έχει παραβιάσει την υπόσχεσή Του, θα γελοιοποιήσει τη θρησκεία του και θα έχει κερδίσει την κατάρα Του, είτε είναι κυρίαρχος είτε οποιοδήποτε άλλο μουσουλμάνο. Εάν κάποιος μοναχός ή προσκυνητής περιχαρακωθεί σε βουνό, κοιλάδα, σπήλαιο, δήμο, επίπεδο, άμμο ή εκκλησία, θα είμαι πίσω του και θα τον υπερασπιστώ από οποιονδήποτε θα τον ζηλέψει, μόνος μου, οι βοηθοί μου, ο λαός μου, η αίρεση μου και οπαδούς, εφόσον είναι οι υπήκοοί μου και οι άνθρωποι της διαθήκης μου.
Και τους απαλλάσσω από την ενόχληση για τα τρόφιμα που υπομένουν οι άνθρωποι του Συμφώνου, επειδή πρέπει να πληρώσουν τον φόρο, εκτός εάν οι ίδιοι με την ελεύθερη βούλησή τους να τον προσφέρουν, και δεν πρέπει να ασκείται καταναγκασμός ή βία .
Κανένας Επίσκοπος δεν πρέπει να απομακρυνθεί από την επισκοπή του, ούτε μοναχός από το μοναστήρι του, ούτε ασκητής από το κελί του, ούτε προσκυνητής από το προσκύνημα του, ούτε κανένας από τους τόπους συνάθροισης ή εκκλησίες του να γκρεμιστεί, ούτε ο πλούτος του οι εκκλησίες τους να χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση τζαμιών ή σπιτιών για τους Μουσουλμάνους. Και όποιος το κάνει αυτό θα έχει παραβιάσει τον χάρτη του Θεού και τον χάρτη του Προφήτη Του. Ούτε θα αφαιρείται από μοναχούς, επισκόπους ή λειτουργούς εκλογικός φόρος ή πρόστιμο. Θα διατηρήσω την ασφάλειά τους όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα, στα ανατολικά, δυτικά, βόρεια ή νότια. Θα είναι ανά πάσα στιγμή και παντού υπό την προστασία μου και εντός της διαθήκης και της ασυλίας μου από κάθε αταξία.
Ομοίως οι ερημίτες στα βουνά και στα ευλογημένα μέρη δεν θα πρέπει να πληρώνουν φόρο γης ούτε δέκατο σε ό,τι σπέρνουν, ούτε θα τους αφαιρείται μερίδιο επειδή τους φτάνει μόνο για τα δικά τους στόματα, ούτε θα πρέπει να αποδώσουν βοήθεια κατά τη συγκομιδή, ούτε θα αναγκαστούν να υπηρετήσουν σε καιρό πολέμου, ούτε θα απαιτηθούν περισσότερα από δώδεκα ντιρχέμ από αυτούς που πληρώνουν το φόρο γης και τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κτημάτων και από αυτούς που ασχολούνται με εμπορεύματα συνολικά μια φορά το χρόνο. Κανένας από αυτούς δεν θα υποχρεωθεί να πληρώσει περισσότερο από το οφειλόμενο, ούτε θα κοπιαστεί εκτός από την ευγενική συναλλαγή. Θα τους φυλάξουν κάτω από το φτερό του ελέους κρατώντας μακριά τους την οδύνη κάθε κακίας όπου κι αν βρίσκονται και όπου κι αν κατοικούν.
Και αν οι Χριστιανοί κατοικούν ανάμεσα στους Μουσουλμάνους, οι Μουσουλμάνοι θα τους ικανοποιήσουν και θα τους επιτρέψουν να προσεύχονται στις εκκλησίες τους και δεν θα παρεμβαίνουν με κανέναν τρόπο στην άσκηση της θρησκείας τους. Και όποιος παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του Θεού, και κάνει το αντίθετο από αυτόν, θα θεωρείται επαναστάτης κατά της διαθήκης Του και κατά του Αποστόλου Του. Επιπλέον, οι Μουσουλμάνοι θα βοηθήσουν στην επισκευή των χριστιανικών εκκλησιών και χώρων, οι οποίοι θα παραμείνουν στη διατήρηση των Χριστιανών υπό τον όρο ότι θα τηρούν τη θρησκεία τους και θα ενεργούν σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη. Κανένας από αυτούς δεν θα αναγκαστεί να φέρει όπλα, γιατί οι Μουσουλμάνοι θα τους προστατεύουν. Και κανένας δεν θα παραβιάζει αυτόν τον χάρτη για πάντα, ακόμη και μέχρι την Ημέρα της Κρίσης και το τέλος του κόσμου. (π. Ζαϊδάν 123-124) .
Στο Voyage au Mont Sinaï του 1844 , ο Louis de Tesson περιγράφει ότι έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη Διαθήκη του Προφήτη:
Μας έδειξε το φιρμάνι του Μωάμεθ που δόθηκε, όχι μόνο στους μοναχούς του Σινά, αλλά σε όλους τους χριστιανούς. Για πολύ καιρό, το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης ήταν το σπίτι του πρωτότυπου γραμμένου με κουφικούς χαρακτήρες στο δέρμα μιας γαζέλας και καλυμμένο με την υπογραφή του Προφήτη. Δηλαδή, ο αδαής νομοθέτης των Αράβων έβαλε το αποτύπωμα του χεριού του εμποτισμένου με μελάνι πάνω του, το ίδιο το χέρι που δεν ήξερε πώς να κρατά στυλό. Το 1517, το πολύτιμο έγγραφο δικαιώθηκε ως ιερό κειμήλιο από τον Σελίμ ο Πρώτος και κατατέθηκε στο θησαυροφυλάκιο του τόπου του. Οι μοναχοί έλαβαν ένα αντίγραφο σε μια περγαμηνή, επικυρωμένο από τον ίδιο τον σουλτάνο, το οποίο διατηρούν με προσοχή. τους χρησιμεύει ως προστασία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. (168-169)
Μετά την αναδημοσίευση του Munsha'at al-salatin στην Κωνσταντινούπολη το 1848, η Διαθήκη του Προφήτη Μωάμεθ με τους μοναχούς του Όρους Σινά άρχισε να κυκλοφορεί στους διπλωματικούς κύκλους και οι μεταφράσεις του πρωτότυπου αραβικού του άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές πηγές. Το 1888/1889, ο Philippe Gelat το ανέφερε στα γαλλικά στο Répertoire de la législation et de l'administration égyptiennes (105-106). Μια άλλη μετάφραση εμφανίστηκε το 1907 στο Des patriarcats: les patriarcats dans l'Empire ottoman et spécialement en Égypte από τον Sésostris Sidarouss και θεωρήθηκε επίσης ως ιστορικά έγκυρη (506-508). Το 1858, ο βραβευμένος ποιητής Henry Day, δημοσίευσε το Sinai; ένα Ποίημα , που αναφέρεται στην παρουσία του Προφήτη στο όρος Σινά:
Ψηλά στον κυρίαρχο Βράχο, το Μοναστήρι εξακολουθεί να έχει
την κολοσσιαία μορφή του και να φρουρεί την τοποθεσία
όπου κοιμάται η αγία Αικατερίνη, η οποία έχει πληγεί από άγγελο.
Βλέπω! από τους πύργους του το τυπικό του Σταυρού
Δίνει στον άνεμο τις λαμπρές πτυχές του, ενώ μακριά
Τα πανηγυρικά κύμβαλα ηχούν την ώρα της προσευχής!
Δύσκολα, περίεργη η κοινωνία! η αστραφτερή λάρνακα
του Προφήτη της Υεμένης ανατέλλει, εκείνος που ήρθε
Αγόρι-προσκυνητής ως εδώ, και του οποίου η απλή καρδιά
δεν απέτρεπε να έρθει δόλος, ή το σπήλαιο της Ήρας
Σε ένα σημείωμα του ποιήματος διαβάζουμε ότι:
Κοντά στην εκκλησία υψώνεται το τζαμί του Μαχομέτ. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Μαχομέτ, ενώ ήταν οδηγός καμήλας στην Αραβία, περιπλανήθηκε στο μεγάλο μοναστήρι, τότε όχι ενός αιώνα. «Καθώς ξεκουραζόταν», όπως έχει ειπωθεί η ιστορία με μικρές παραλλαγές από ηλικία σε ηλικία, «καθώς αναπαυόταν με τις καμήλες του στο όρος Μενετζία, φάνηκε ένας αετός να άνοιξε τα φτερά του πάνω από το κεφάλι του και οι μοναχοί χτυπήθηκαν από αυτό. ο οιωνός του μελλοντικού μεγαλείου του, τον δέχτηκε στο μοναστήρι τους, και εκείνος σε αντάλλαγμα, μη μπορώντας να γράψει, σφράγισε με μελάνι στο χέρι του την υπογραφή ενός συμβολαίου προστασίας, που συντάχθηκε στο δέρμα μιας γαζέλας και κατατέθηκε στα αρχεία του το μοναστήρι. (19, σημ. 21)
Κοντά στην εκκλησία υψώνεται το τζαμί του Μαχομέτ. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Μαχομέτ, ενώ ήταν οδηγός καμήλας στην Αραβία, περιπλανήθηκε στο μεγάλο μοναστήρι, τότε όχι ενός αιώνα. «Καθώς ξεκουραζόταν», όπως έχει ειπωθεί η ιστορία με μικρές παραλλαγές από ηλικία σε ηλικία, «καθώς αναπαυόταν με τις καμήλες του στο όρος Μενετζία, φάνηκε ένας αετός να άνοιξε τα φτερά του πάνω από το κεφάλι του και οι μοναχοί χτυπήθηκαν από αυτό. ο οιωνός του μελλοντικού μεγαλείου του, τον δέχτηκε στο μοναστήρι τους, και εκείνος σε αντάλλαγμα, μη μπορώντας να γράψει, σφράγισε με μελάνι στο χέρι του την υπογραφή ενός συμβολαίου προστασίας, που συντάχθηκε στο δέρμα μιας γαζέλας και κατατέθηκε στα αρχεία του το μοναστήρι. (19, σημ. 21)
Το 1861, ο αιδεσιμότατος Joseph Wolff δημοσίευσε μια αφήγηση των ταξιδιών του, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι μοναχοί Αγία Αικατερίνη έδειξε το χέρι και το φιρμάνι του Μωάμεθ και μετά παρείχε προστασία στο μοναστήρι (488). Το 1887, ο Samuel Sullivan Cox, ο οποίος υπηρέτησε ως διπλωμάτης στην Τουρκία, παρέχει μια θετική περιγραφή των ταξιδιών του Μωάμεθ στο Σινά και μια ειλικρινή αξιολόγηση του περιεχομένου της Διαθήκης του Προφήτη. Στα λόγια του:
Ο Μαχομέτ ήταν οδηγός καμήλων. Ακολουθώντας αυτή την ενασχόληση γνώρισε έναν μοναχό από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά. Ο μοναχός, λέγεται, προείπε στον Μαχομέτ τη μεγάλη υπεροχή που θα έφτανε. Ως συνέπεια της αποκάλυψης, ζήτησε εκ των προτέρων την επιείκεια του Μαχομέτ υπέρ της χριστιανικής κοινότητας και ορισμένα προνόμια για το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά. Ο Μαχομέτ έδωσε τις υποσχέσεις.
Σύμφωνα με την τουρκική παράδοση, ο Μαχομέτ, ενεργώντας υπό ιερή έμπνευση, εγκατέλειψε το επάγγελμά του ως οδηγός καμήλας. Αποσύρθηκε σε έναν απομονωμένο ξενώνα. Εκεί περνούσε τον χρόνο του σε προσευχή, θρησκευτικό διαλογισμό και νηστεία. Ήταν ενώ ήταν έτσι αρραβωνιασμένος που ένας άγγελος του εμφανίστηκε μια νύχτα και του παρέδωσε το Κοράνι. Ο Μαχομέτ, με τη σειρά του, κοινοποίησε τις εντολές του στους μαθητές του, τους οποίους ονόμασε Houlifaï . Αυτοί οι οπαδοί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, διογκώθηκαν αριθμητικά σε τέτοιο βαθμό που σύντομα αποτέλεσαν έναν ισχυρό και καλά πειθαρχημένο, αν όχι σωστά οργανωμένο, στρατό. Επικεφαλής αυτού του στρατού ο Μαχομέτ ξεκίνησε τη θρησκευτική του αποστολή, διακηρύσσοντας τη νέα πίστη. Αυτό περιελάμβανε μια πίστη σε έναν Θεό και στον Μαχομέτ ως προφήτη και απεσταλμένο αυτού του Θεού.
Κατά τη διάρκεια των κατακτήσεων και της θριαμβευτικής του πορείας μέσω της Αραβίας και της Συρίας, ο Μαχομέτ ήρθε στο όρος Σινά. εκεί ξανασυνάντησε τον παλιό του φίλο μοναχό του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης. Αφού υπενθύμισε στον Μαχομέτ την προηγούμενη υπόσχεσή του, ο μοναχός έλαβε από αυτόν ένα «ακτιναμέν», ή επίσημη πράξη. Αυτό απένειμε στο εν λόγω μοναστήρι τα υποσχεμένα προνόμια και γενικά στους χριστιανούς την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας τους. Το ακτιναμέν υπαγόρευσε ο ίδιος ο Μαχομέτ. Το κατέβασε ένας από τους οπαδούς του, ο Ali Amboudalip. Καθώς ο Μαχομέτ δεν μπορούσε να γράψει, άφησε το σημάδι του στο έγγραφο. Βούτηξε το χέρι του στο μελάνι και το κατέβασε στο χαρτί, αφήνοντας πάνω του την εντύπωση των πέντε δακτύλων του. Αυτό το περιστατικό μνημονεύεται στην «toughra» ή αυτοκρατορική σημαία, η οποία μπορεί να δει κανείς σε κάθε τουρκικό επίσημο έγγραφο και νόμισμα μέχρι σήμερα…
Το έγγραφο φυλασσόταν στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά μέχρι το 1517 μ.Χ.. Τότε ο Σουλτάνος Σελίμ Α' το πήρε στην κατοχή του ως ιερό λείψανο. Έδωσε ως αντάλλαγμα ένα επικυρωμένο αντίγραφο, επικυρωμένο από τον ίδιο. Αυτό διατηρείται ακόμα. Φέρει την ακόλουθη επικεφαλίδα:
«Αυτό το έγγραφο γράφτηκε από τον Mahomet, τον γιο του Abdullah, και απεσταλμένο του Θεού, τον Φύλακα και τον Συντηρητή του Σύμπαντος, σε όλο το έθνος και τη θρησκεία του, για να είναι μια αληθινή και ιερή επιχορήγηση για τη φυλή των Χριστιανών και των προσφορά των Ναζεριτών». Αυτή δεν είναι η πηγή και η προέλευση των «συνθηκολογήσεων» και της ανοχής προς τις χριστιανικές και άλλες αιρέσεις;» (210-212).
Αν το τελευταίο επίσημο αντίγραφο του Συμφώνου του Προφήτη εκδόθηκε στα τέλη του 19 ου αιώνα, άρχισε να κυκλοφορεί μεταξύ των μελετητών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, στα τέλη του 19 ου αιώνα, Άραβες δημοσίευσαν μια τουρκική μετάφραση του αραβικού κειμένου. Ένας διακεκριμένος μουσουλμάνος νομικός (1849–1928) , μπορεί να είναι ο πρώτος μελετητής που εξήγησε τη Διαθήκη του Προφήτη Μωάμεθ με τους μοναχούς του όρους Σινά στην αγγλική γλώσσα. Παρείχε μια λεπτομερή παράφραση του περιεχομένου του το 1819 στο αξιοθαύμαστο βιβλίο του με τίτλο The Spirit of Islam :
Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που ο Προφήτης χορήγησε στους μοναχούς της μονής της Αγίας Αικατερίνης, κοντά στο όρος Σινά, και σε όλους τους Χριστιανούς, έναν Χάρτη που δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα ευγενέστερα μνημεία φωτισμένης ανεκτικότητας που η ιστορία του κόσμος μπορεί να παράγει. Αυτό το αξιοσημείωτο έγγραφο, το οποίο έχει διατηρηθεί πιστά από τους αναλυτές του Ισλάμ, παρουσιάζει ένα θαυμάσιο εύρος οπτικής γωνίας και φιλελεύθερη σύλληψη. Με αυτό ο Προφήτης εξασφάλισε στους Χριστιανούς προνόμια και ασυλίες που δεν κατείχαν ούτε κάτω από κυριαρχίες της δικής τους πίστης. και δήλωσε ότι οποιοσδήποτε Μουσουλμάνος παραβιάζει και καταχράται ό,τι είχε διαταχθεί, θα πρέπει να θεωρείται ως παραβάτης της διαθήκης του Θεού, ως παραβάτης των εντολών Του και ως ελαφρύτερος της πίστης Του. Ανέλαβε ο ίδιος, και έδωσε εντολή στους οπαδούς του, να προστατεύσει τους χριστιανούς, να υπερασπιστεί τις εκκλησίες τους, τις κατοικίες των ιερέων τους και να τους φυλάξει από κάθε τραυματισμό. Δεν φορολογήθηκαν άδικα. Κανένας επίσκοπος δεν έπρεπε να εκδιωχθεί από την επισκοπή του.
Κανένας Χριστιανός δεν έπρεπε να αναγκαστεί να απορρίψει τη θρησκεία του. Κανένας μοναχός δεν έπρεπε να εκδιωχθεί από το μοναστήρι του. κανένας προσκυνητής δεν έπρεπε να κρατηθεί από το προσκύνημά του. Ούτε έπρεπε να γκρεμιστούν οι χριστιανικές εκκλησίες για να χτιστούν τζαμιά ή σπίτια για τους μουσουλμάνους. Οι χριστιανές γυναίκες που παντρεύονταν με Μουσουλμάνους έπρεπε να απολαμβάνουν τη δική τους θρησκεία και να μην υπόκεινται σε καταναγκασμούς ή ενόχληση οποιουδήποτε είδους για αυτό. Εάν οι Χριστιανοί χρειάζονταν βοήθεια για την επισκευή των εκκλησιών ή των μοναστηριών τους, ή οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετικό με τη θρησκεία τους, οι Μουσουλμάνοι έπρεπε να τους βοηθήσουν. Αυτό δεν έπρεπε να θεωρηθεί ως συμμετοχή στη θρησκεία τους, αλλά απλώς ως παροχή βοήθειας στην ανάγκη τους και συμμόρφωση με τις διαταγές του Προφήτη που έγιναν υπέρ τους από την εξουσία του Θεού και του Αποστόλου Του. Εάν οι Μουσουλμάνοι εμπλακούν σε εχθροπραξίες με εξωτερικούς Χριστιανούς, κανένας χριστιανός κάτοικος μεταξύ των Μουσουλμάνων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση λόγω της πίστης του. Οποιοσδήποτε Μουσουλμάνος συμπεριφέρεται έτσι σε έναν Χριστιανό θα πρέπει να θεωρείται απείθαρχος στον Προφήτη.
Ο Αχτιναμές επαληθεύτηκε ανεξάρτητα σε τακτική βάση από τις πέντε σχολές της ισλαμικής νομολογίας. Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης διαθέτει σχεδόν 2.000 βιλία ισλαμιστών , από το 975 έως το 1888 μ.Χ., αναγνωρίζοντας έμμεσα και ρητά τα δικαιώματα που έλαβαν από τον Αγγελιοφόρο του Αλλάχ.
Ο Αχτιναμές επαληθεύτηκε ανεξάρτητα σε τακτική βάση από τις πέντε σχολές της ισλαμικής νομολογίας. Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης διαθέτει σχεδόν 2.000 βιλία ισλαμιστών , από το 975 έως το 1888 μ.Χ., αναγνωρίζοντας έμμεσα και ρητά τα δικαιώματα που έλαβαν από τον Αγγελιοφόρο του Αλλάχ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου