ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

«Ἀκήκοας λόγον, συναποθανέτω σοι»



   Κάποτε μαθαίναμε μια παροιμία για τη σημασία που έχει η εχεμύθεια:
 «Άμα βγει από τα χείλη, θα το μάθουν χίλιοι». Δηλαδή, δεν μπορεί κανείς να εξασφαλίσει ότι κάτι θα μείνει μυστικό αν το πει σε κάποιον, όση εμπιστοσύνη κι αν του έχει. Είτε κατά λάθος είτε σκόπιμα, κάποια στιγμή αυτό θα μεταδοθεί παραπέρα, θα κυκλοφορήσει, και δεν ξέρουμε πόσο μακριά θα φτάσει και τι συνέπειες μπορεί να έχει η γνωστοποίησή του. 
 Γι’ αυτό και στη Σοφία Σειράχ ο συγγραφέας ήταν απόλυτος: «Ἀκήκοας λόγον, συναποθανέτω σοι» [Σειρ. 19:10]. Η κουβέντα που άκουσες να πεθάνει μαζί σου χωρίς να φύγει από το στόμα σου. 
  Στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων και δικτύων έχουμε συνηθίσει να «βγάζουμε στη φόρα» οτιδήποτε, όχι μόνο λόγια αλλά και εικόνες, όχι μόνο αθώες και ουδέτερες αλλά και προκλητικές και άσεμνες, που εκθέτουν και προσβάλλουν βάναυσα και συχνά ανεπανόρθωτα τα πρόσωπα που εικονίζουν. 
 Βέβαια σήμερα θεωρείται πως ό,τι κάνουν μεταξύ τους άνθρωποι ενήλικοι είναι ιδιωτική υπόθεση. Να όμως που το ‘ιδιωτικό’ πολύ εύκολα γίνεται πάνδημο όταν ‘απαθανατίζεται’ φωτογραφικά (εν γνώσει ή εν αγνοία του ενός ή του άλλου) και ‘ανεβαίνει’ στα περιβόητα μέσα. 
 Και ξαφνικά ο μέχρι τότε ‘σύντροφος’ γίνεται εκβιαστής, ανοίγει τον μοντέρνο ασκό του Αιόλου, και η εικόνα ή το βίντεο γίνεται άνεμος και πάει παντού, και δεν συμμαζεύεται με τίποτε, και η πρώην φίλη γίνεται δημόσιο θέαμα ακατάλληλο για κάθε μάτι.
 Με τα δεδομένα αυτά είναι εντελώς λάθος το μήνυμα ότι «Εικόνες ή βίντεο μπορούν να αποστέλλονται πρόθυμα σε άλλο άτομο ως μέρος μιας υγιούς σχέσης» που δίνει σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής με αφορμή τα σχετικά 'κατορθώματα' γνωστού τηλεπαρουσιαστή. 
 Οτιδήποτε δικό μας δίνουμε σε άλλον παύει πλέον να είναι δικό μας, και κανείς δεν εγγυάται ότι η σχέση θα συνεχίσει να είναι υγιής. Και αν κάποιος απαιτεί από σύντροφό του τέτοιου είδους ‘ιδιωτικά αναμνηστικά’, σίγουρα δεν έχει αγαθές προθέσεις. Για να παραφράσουμε τη γνωστή έκφραση, όταν έχει κανείς τέτοιους συντρόφους, τι τους θέλει τους εχθρούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: