ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ηλιοστάσια και εποχές.


 Σήμερα στις 17:58 ώρα Ελλάδας είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία σύνθεση φωτογραφιών από την φετινή χρονιά που έκανα στην διάρκεια της καραντίνας.
Οι φωτογραφίες περιγράφουν την αλλαγή της ηλιακής τροχιάς με την πάροδο των εποχών ανάμεσα στο χειμερινό και στο θερινό ηλιοστάσιο.
Μια και λόγω της κατάστασης είχα εγκλωβιστεί στην Αθήνα, είπα να αρπάξω την ευκαιρία και να ασχοληθώ με αυτό το πρότζεκτ που είχα στο μυαλό μου εδώ και αρκετά χρόνια.
Όταν πριν από καιρό είχα επισκεφτεί το Μουσείο Μοτοσυκλέτας στο Μετς και είδα την θέα της Ακρόπολης από την ταράτσα του Μουσείου, σκέφτηκα πως θα ήταν η ιδανική τοποθεσία για να υλοποιήσω μια τέτοια φωτογραφία.
Έτσι ζήτησα από τον φίλο μου Τάκη Μαριολόπουλο, ιδιοκτήτη του μουσείου, να με φιλοξενήσει κάποια απογεύματα για να φωτογραφίσω από το ίδιο σημείο της ταράτσας τον ήλιο να δύει πίσω από τον λόφο του Φιλοπάππου.
Με δέχτηκε με μεγάλη χαρά, αν και δεν είχε καταλάβει ακριβώς από την αρχή αυτό που ήθελα να κάνω και τον ευχαριστώ από καρδιάς! Περάσαμε όμορφα όλα αυτά τα απόγευματα, παρέα απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα και συζητώντας για μοτοσυκλέτες και ταξίδια.
  Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου, ο ήλιος βασίλευει στις 240 μοίρες, στο νοτιότερο σημείο της ετήσιας τροχιάς του, ενώ μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου ταξιδεύει έως τις 301 μοίρες φτάνοντας στο βορειότερο σημείο της ετήσιας τροχιάς.
Επέλεξα τις ημερομηνίες έτσι ώστε τα ενδιάμεσα σημεία να ισαπέχουν μεταξύ τους με το διάστημα των 10°.
Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν τις κάτωθι ημερομηνίες όπως εμφανίζονται από πάνω προς τα κάτω στις φωτογραφίες.
21 Ιουνίου 301°
1 Μαΐου 290°
8 Απριλίου 280°
19 Μαρτίου 270°
27 Φεβρουαρίου 260°
3 Φεβρουαρίου 250°
21 Δεκεμβρίου 240°
Στην φωτογραφία της πρώτης σειράς από το θερινό ηλιοστάσιο, ο ήλιος ίσα που διακρίνεται μέσα στην θολούρα του καύσωνα εκείνων των ημερών.
"...κι αν έχεις χάσει όλα τα πρωινά της ζωής σου, όλες τις ανατολές, δεν είσαι και προς θάνατον!Έχει κάτι απογεύματα η ζωή! Κάτι δειλινά! Να σου λιγώνεται η ψυχή!"-
Α.Παπαδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: