ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Η ''προφητεία'' του Σολτζενίτσιν που επαληθεύτηκε!



Ο Αλεξάντερ Σολτζενίτσιν είχε προβλέψει ότι «οι εξελίξεις με την Ουκρανία θα είναι επώδυνες», αλλά ήταν ριζικά αντίθετος σε έναν εμφύλιο πόλεμο για τη ρύθμιση των συνόρων.

Οσο περισσότερο διαβάζω για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία αυτές τις μέρες, τόσο περισσότερο έρχονται στο μυαλό μου ορισμένες εκτιμήσεις του Alexander Solzhenitsyn που δικαίως μπορούμε να ονομάσουμε προφητικές. Ο συγγραφέας του Αρχιπελάγους Γκουλάγκ , τη δεκαετία του 1960, όταν η ΕΣΣΔ βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος της και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την κατάρρευσή της, επεσήμανε πόσο εκρηκτικό ήταν το ουκρανικό ζήτημα. Και κυρίως λόγω των ουκρανικών συνόρων που αποφασίστηκαν στη σοβιετική εποχή.

Ορισμένες από τις επιστολές που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του Νόμπελ Λογοτεχνίας και του Ουκρανού διανοούμενου Sviatoslav Karavanskij την παραμονή της ανεξαρτησίας του Κιέβου είναι σημαντικές. Ο Σολζενίτσιν, ενώ ελπίζει ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα διατηρήσουν κάποια μορφή ένωσης, αναγνωρίζει το δικαίωμα του Κιέβου να αποσχιστεί. Όχι όμως –αυτό είναι το πρόβλημα– με τα σύνορα της σοβιετικής δημοκρατίας [Ουκρανίας].

Ο μεγάλος αντιφρονών έγραψε:

   Παρά το πάθος μου, δεν αντιτίθεμαι στον διαχωρισμό της Ουκρανίας. Αλλά αν πρόκειται για την πραγματική Ουκρανία. Τώρα που τα μνημεία του Λένιν κατεδαφίζονται στη δυτική Ουκρανία (και το αξίζουν!), γιατί οι δυτικοί Ουκρανοί θέλουν η Ουκρανία να έχει λενινιστικά σύνορα περισσότερο από οποιονδήποτε, δηλαδή αυτά που της έδωσε αυτός ο αγαπητός Λένιν που, επιδιώκοντας να την κατευνάσει με κάποιο τρόπο επειδή της στέρησε την ανεξαρτησία, πρόσθεσε εδάφη που δεν ήταν ποτέ ουκρανικά, συγκεκριμένα τη Novorossija (Νότια Ρωσία), το Donbass (για να απομονωθεί η λεκάνη του Donets από τις «αντεπαναστατικές» επιρροές της περιοχής Don) και τα σημαντικά μέρη του την αριστερή όχθη του Δνείπερου; (κουνώντας το δάχτυλό του, ο Χρουστσόφ «προσέφερε» ακόμη και την Κριμαία). Και τώρα, οι εθνικιστές Ουκρανοί υπερασπίζονται επίμονα αυτά τα «ιερά» λενινιστικά σύνορα;

Aldo maria Valli

  Τα είχε προβλέψει όλα. Πριν από μισό αιώνα. Ο Ρώσος συγγραφέας Αλεξάντερ Σολζενίτσιν έγραψε στο Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ για την Ουκρανία: «Με την Ουκρανία τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ οδυνηρά» . Ακόμη και στη σοβιετική εποχή, δεν απέκλεισε προφητικά το ενδεχόμενο χωρισμού από την Ουκρανία, αν και «κάθε περιοχή μπορεί να απαιτήσει δημοψήφισμα», δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι Μπολσεβίκοι ενοποίησαν εδάφη που ιστορικά δεν ανήκαν ποτέ στην Ουκρανία. (Πηγή: Rossiyskaya Gazeta)

  Με πονάει που το γράφω αυτό, γιατί τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι στο αίμα μου, στην καρδιά και στις σκέψεις μου. Αλλά οι συχνές φιλικές επαφές με Ουκρανούς στα στρατόπεδα εργασίας μου έδειξαν πόσο οδυνηρή είναι η μνησικακία τους. Η γενιά μας δεν θα μπορέσει να αποφύγει να πληρώσει για τα λάθη που έκαναν οι πατέρες μας. Το να σημαδεύεις την περιοχή σου με το πόδι σου και να φωνάζεις «αυτό είναι δικό μου» είναι η πιο εύκολη επιλογή. Είναι πολύ πιο δύσκολο να πεις: «Όποιος θέλει να ζήσει εκεί, ας ζήσει εκεί!».
    Παραδόξως, η πρόβλεψη του μαρξισμού ότι ο εθνικισμός θα εκλείψει δεν έγινε πραγματικότητα. Αντίθετα, στην εποχή της πυρηνικής έρευνας και της κυβερνητικής, έχει, για κάποιο λόγο, άνθιση. Και ο χρόνος, είτε μας αρέσει είτε όχι, να ξεπληρώσουμε όλα τα γραμμάτια της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας έρχεται. Κάντε το μόνοι σας αντί να περιμένετε να καείτε στην πυρά, να πνιγείτε σε ένα ποτάμι ή να αποκεφαλιστείτε. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ένα μεγάλο έθνος, όχι λόγω της απεραντοσύνης της επικράτειάς μας ή του αριθμού των λαών που φροντίζουμε, αλλά λόγω του μεγαλείου των πράξεών μας.

 Με την Ουκρανία, τα πράγματα θα εξελιχθούν εξαιρετικά οδυνηρά. Αλλά πρέπει να καταλάβετε τον βαθμό έντασης που νιώθουν. Αν για αιώνες ήταν αδύνατο να λυθεί αυτό το πρόβλημα, τώρα είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιήσουμε την κοινή λογική. Πρέπει να αφήσουμε την απόφαση σε αυτούς: φεντεραλιστές ή αυτονομιστές, ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει. Το να μην ενδώσουμε θα ήταν ανόητο και σκληρό. Όσο πιο συγκαταβατικοί, υπομονετικοί και συνεπείς είμαστε σήμερα, τόσο περισσότερη ελπίδα έχουμε να αποκαταστήσουμε την ενότητα στο μέλλον. Αφήστε τους να βιώσουν αυτή τη νέα κατάσταση, αφήστε τους να προσπαθήσουν.

The Gulag Archipelago, Μέρος 5, Κεφάλαιο 2 (γραμμένο το 1968, δημοσιεύτηκε το 1974)

Σύντομα θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα με απόσχιση. (Δεδομένου ότι σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, το ποσοστό όσων θεωρούν τους εαυτούς τους Ουκρανούς, σε σχέση με όσους βλέπουν τους εαυτούς τους ως Ρώσους και με όσους αισθάνονται ότι δεν ανήκουν σε κανέναν, θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες. Ίσως χρειαστεί να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα σε κάθε περιοχή και στη συνέχεια να εξασφαλιστεί προνομιακή και ελάχιστα επεμβατική μεταχείριση για όσους θέλουν απόσχιση. Όλη η Ουκρανία εντός των σημερινών σοβιετικών της συνόρων δεν είναι στην πραγματικότητα Ουκρανία. Ορισμένες περιοχές στην αριστερή όχθη [του ποταμού Δνείπερου] κλίνουν σαφώς περισσότερο προς τη Ρωσία. Όσο για την Κριμαία, η απόφαση του Χρουστσόφ να την παραχωρήσει στην Ουκρανία ήταν εντελώς αυθαίρετη. Και τι γίνεται με την Καρπαθιακή (Κόκκινη) Ρουθηνία; Και αυτό θα χρησιμεύσει ως δοκιμασία: όταν απαιτούν δικαιοσύνη για τους εαυτούς τους, πώς μπορούν οι Ουκρανοί να είναι Ρώσοι από τα Καρπάθια;


  Συμφωνώ απόλυτα ότι το ρωσο-ουκρανικό πρόβλημα είναι ένα από τα κύρια τρέχοντα ζητήματα και, ασφαλώς, κρίσιμης σημασίας για τους λαούς μας. Ωστόσο, μου φαίνεται ότι το φανατικό πάθος και η προκύπτουσα ένθερμη ατμόσφαιρα ζημιώνουν την υπόθεση (…) Έχω δηλώσει πολλές φορές και επαναλαμβάνω εδώ και τώρα ότι κανένας δεν μπορεί να περιοριστεί με τη βία, κανένα κόμμα δεν πρέπει να ασκεί καταναγκασμό προς το άλλο ή προς το δικό του τμήμα, ότι εκπροσωπεί το λαό ολόκληρο ή μια μικρή μειοψηφία, όπου η κάθε μειονότητα έχει, με τη σειρά της, τη δική της μειονότητα (…) Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη του τοπικού πληθυσμού πρέπει να αναγνωρίζεται και να εφαρμόζεται. Εκ τούτου, όλα τα ζητήματα μπορούν πραγματικά να επιλυθούν μόνο από τους ντόπιους και όχι από τα επιχειρήματα που προβάλλονται στους κύκλους των μεταναστών, των οποίων οι αντιλήψεις διαστρεβλώνονται. (…) 
  Βρίσκω αυτή την άγρια ​​μισαλλοδοξία στη συζήτηση του ρωσο-ουκρανικού προβλήματος (μοιραία και για τα δύο έθνη και επωφελής μόνο για τους εχθρούς τους), ιδιαίτερα επώδυνη επειδή εγώ ο ίδιος είμαι μικτή ρωσο-ουκρανικής καταγωγής, έχω μεγαλώσει κάτω από την επιρροή αυτών των δύο πολιτισμών και δεν έχω δει ποτέ και δεν βλέπω κανέναν ανταγωνισμό μεταξύ τους. 

 Έχω γράψει και μιλήσει πολλές φορές δημόσια για την Ουκρανία και τον λαό της, και την τραγωδία του ουκρανικού λιμού. Έχω πολλούς παλιούς φίλους στην Ουκρανία. Πάντα ήξερα ότι τα δεινά των Ρώσων και των Ουκρανών προκλήθηκαν και στους δύο από τον κομμουνισμό. Στην καρδιά μου δεν υπάρχει χώρος για μια ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και αν, ο Θεός φυλάξοι, τα πράγματα πάνε στα άκρα, μπορώ να πω ότι ποτέ, σε καμία περίπτωση, ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου θα συμμετάσχουμε σε μια ρωσο-ουκρανική αντιπαράθεση, ακόμη και αν κάποιοι θερμοκέφαλοι μας σπρώχνουν ο ένας εναντίον του άλλου.

(Απόσπασμα από μια επιστολή στο συνέδριο του Τορόντο για τις Ρωσο-Ουκρανικές σχέσεις, Ουκρανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Χάρβαρντ (Απρίλιος 1981). Κείμενο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Russkaya Mysl στις 18 Ιουνίου 1981 και για πρώτη φορά στη Ρωσία στο περιοδικό Zvezda, αρ. 12, 1993)

Ανοικοδόμηση της Ρωσίας

Η απόσπαση της Ουκρανίας σήμερα σημαίνει διχασμός εκατομμυρίων οικογενειών και ανθρώπων: σκεφτείτε τον μικτό πληθυσμό. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές [στην Ουκρανία] όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως Ρωσικός. Πόσοι άνθρωποι δυσκολεύονται να επιλέξουν σε ποια από τις δύο εθνικότητες ανήκουν; Πόσα άτομα είναι μικτής καταγωγής; Πόσοι μικτοί γάμοι (παρεμπιπτόντως, κανείς δεν τους έχει σκεφτεί μέχρι τώρα). Στο γενικό πληθυσμό, δεν υπάρχει καμία υποψία μισαλλοδοξίας μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων. Φυσικά, αν ο ουκρανικός λαός αποφάσιζε πραγματικά να αποσχιστεί, κανείς δεν θα είχε το θάρρος να τον κρατήσει με τη βία. Αλλά αυτή η περιοχή είναι πολύ ανομοιόμορφη και μόνο ο ντόπιος πληθυσμός μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα της χώρας του, της περιοχής του, ενώ κάθε εθνική μειονότητα που έχει ενταχθεί πρόσφατα σε αυτή την επικράτεια πρέπει να αν- τιμετωπίζεται με την ίδια ανεκτικότητα.

(Κείμενο που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε το 1990. Απευθύνεται σε Ουκρανούς και Λευκορώσους).

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ μου, με όλο το θάρρος (και ένα συγνώμη για το ύφος), σας παρακαλω, πιάστε το κομποσκοίνι και αφήστε τα ποστς και την προφητολαγνεία. Πεθαίνουν άνθρωποι, και αυτό που συμβαίνει εκεί σήμερα, αύριο μπορεί να έρθει και σε μας. Ο Κύριλλος και ο Πούτιν είναι δολοφόνοι. Καμιά ανοχή, σιωπή ή συνενοχή μαζί τους. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, να σταματήσει τώρα η εισβολή και ο πόλεμος, και να μας φωτίσει όλους... Εύχεσθε...

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

1)Ο Σολζενίτσιν είναι συγγραφέας και όχι καλόγερος 2)Η Ρωσία βρίσκεται σε άμυνα.3)Αφού οι ιερείς δεν έχουν δικαίωμα να ανεβάζουν πόστς γιατί μπαίνετε και διαβάζετε 4)Κάντε και εσείς κανα κομποσχοίνι αντί να σερφάρετε στο διαδύκτιο 5)Ότι και να λέτε ο πόλεμος θα γίνει ,είτε αργά,είτε πιο γρήγορα.Great Reset ....

Ανώνυμος είπε...

Στη Σερβία δεν πέθαναν άνθρωποι? Στη Συρία, στην Κύπρο, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Βιετνάμ? Τώρα μας έπιασε ο ανθρωπισμός? Ή μήπως τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ δεν τα βλέπετε? Μάθετε πρώτα λίγο Ιστορία και μετά να μιλάτε.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα πάλι,
Απαντώ και στα δύο μηνύματα, για να διευκρινίσω τη θέση μου. Δεν προτίθεμαι όμως να επανέλθω.

1) Όπου πεθαίνει άνθρωπος, υπάρχει αλαζονία και εξαθλίωση είναι τραγικό. Το ίδιο τραγική είναι και η αλαζονία του Πούτιν και του Κυρίλλου, εν προκειμένω. Ευτυχώς η Ιστορία, όσο την γνωρίζω, και η Θεολογία, όσο την γνωρίζω κι αυτή (διότι είναι ωκεανός απύθμενος), δείχνουν ότι ο Θεός συντρίβει τελικά τους αλαζόνες. Όταν ένας άνθρωπος νομίζει ότι θα γίνει Θεός, όπως οι τωρινοί Ρώσοι αξιωματούχοι, τρώει τελικά δυνατό χαστούκι από τον Θεό. Όλα τα υπόλοιπα που λέτε είναι φτηνές δικαιολογίες για να ηρεμήσετε τη συνείδησή σας.

2) Δεν ζούσα όταν έγιναν τα τραγικά στην Κύπρο, και ήμουν σε μικρή ηλικία όταν έγιναν άλλα περιστατικά που αναφέρετε, επίσης τραγικά. Γιατί δεν κοιτάτε όμως το σήμερα; Αδελφοί μας σκοτώνουν (άδικα) άλλους αδελφούς μας, αυτό δεν σας αρκεί;; Όταν βρεθείτε μπροστά στο θρόνο του Θεού, υπόδικοι, κι εσείς κι εγώ, θα αρχίσετε να λέτε με τον ίδιο στόμφο τα επιχειρήματα για Κύπρο, Αφγανιστάν, Βιετνάμ και ΝΑΤΟ; Από πότε ο θάνατος ανθρώπων έγινε πολιτική ανάλυση και κουβέντα καφενείου; Να τελειώσει πρώτα ο πόλεμος, και αν θέλετε, τα συζητάμε τότε αυτά, μαζί με τους (πιο κατάλληλους και αρμόδιους για τέτοια συζήτηση) ακαδημαϊκούς ιστορικούς.

3) Στον πόλεμο της Συρίας και την προσφυγική κριση ήμουν παρών, όσο μπόρεσα, το θεώρησα καθήκον μου σαν χριστιανός. Έβαλα Σύριους μέσα στο σπίτι μου, τους τάισα, τους υποδέχθηκα στη χώρα μου (γιατί έτσι έμαθα, ότι οι Έλληνες έχουν αρχοντιά), πέρασα χρόνο μαζί τους μέσα σε σκηνές και κοντέινερ, έπαιξα μαζί με τα παιδιά τους, προσευχήθηκα μαζί τους σε εκκλησίες (υπήρχαν και ορθόδοξοι Σύριοι πρόσφυγες, ξέρετε), εξηγούσα σε μουσουλμάνους πρόσφυγες την ορθόδοξη πίστη (μόνο σε όσους μου το ζήτησαν), υπερασπίστηκα πρόσφυγες από ιεχωβαδες που προσπαθούσαν να τους προσηλυτίσουν, αλλά και από Έλληνες που προσπαθούσαν να τους απειλήσουν και να τους εκμεταλλευτούν οικονομικά, μοιράστηκα μαζί τους τον πόνο τους, στήριξα τα όνειρα τους, έχω ακόμα επικοινωνία μαζί τους και μαθαίνω νέα τους (στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται), και προσευχόμουν και προσεύχομαι ακόμα για εκεινους, κατά το δυνατό. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή γι' αυτό το θέμα, απέναντι στο Θεό, το λέω ευθαρσώς, αλλά ταυτόχρονα στενοχωριέμαι γιατί πιστεύω ότι θα μπορούσα να προσφέρω τότε πολλά περισσότερα σε εκείνους τους ανθρώπους και δεν το έκανα, μπορούσα να κάνω περισσότερες προσωπικές θυσίες και υπερβάσεις. Πέρασε όμως, σημασία πλέον έχει το τι κάνω τώρα και τι μπορώ να κάνω τώρα. Δυστυχώς, μόνο προσευχή για τους Ουκρανούς και για να φωτιστούν οι Ρώσοι και να σταματήσουν οι εγκληματικές ενέργειες.

Ανώνυμος είπε...

4) Ναι, πάτερ, έχω διαβάσει Σολζενίτσιν, το ξέρω ότι είναι συγγραφέας, και μάλιστα με ενδιαφέρον έργο. Η προφητολαγνική διάθεση που διέκρινα όμως δεν αφορά μόνο τους καλόγερους, αφορά εμάς προσωπικά και το τι αναζητάμε σε ένα βιβλίο ενός συγγραφέα, όταν το διαβάζουμε, και γιατί το συγκεκριμένο ποστ δημοσιεύτηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν ξέρω βέβαια αν γίνομαι αντιληπτός τώρα, τέτοιες συζητήσεις θέλουν πολλή ανάλυση και δεν γίνονται μέσω σχολίων σε σάιτ.

5) Μήπως η Ρωσία (η ρωσική ηγεσία) θέλει να πιστεύουμε (και να πιστεύουν και οι Ρώσοι πολίτες και πιστοί) ότι βρίσκονται σε άμυνα; Αν βρίσκεται η Ρωσία σε άμυνα, τότε η Ουκρανία τι κάνει; Είστε σοβαροί; Επειδή έτσι λέει ο Πούτιν, σημαίνει πως έτσι είναι; Να αρχίσουμε να πιστεύουμε και όσα λέει ο Ερντογάν; Την ίδια αλαζονία βλέπω και στους δύο, προσωπικά, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης.

6) Δεν είπα πουθενά ότι οι ιερείς δεν έχουν δικαίωμα να ανεβάζουν ποστς. Έχουν, και πρέπει να ανεβάζουν ποστς. Ένα ποστ όμως που υποστηρίζει εμμέσως (πλην σαφώς) τη Ρωσία σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι απαράδεκτο, πολύ περισσότερο όταν δημοσιεύεται από ιερωμένο. Στο σάιτ σας μπήκα για να διαβάσω κάτι ψυχωφελές που θα γαληνέψει την ψυχή μου, μέσα σε αυτή την ταραχώδη συγκυρία (καθώς κατά καιρούς βάζετε πολύ ωραία ποστς που με ωφελούν στα πνευματικά), νομίζω δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό, έτσι; Τελικά διάβασα όμως έμμεση υποστήριξη σε δολοφόνους, και αυτό μόνο σκανδαλώδες μπορώ να το πω. Μπορώ, βέβαια, να δικαιολογήσω τα πράγματα και να καταλάβω και το φιλορωσικό πνεύμα που υπάρχει κάποιες φορές, αλλά δεν μπορώ να το δεχθώ.

7) Τι λέτε να κανονίσουμε μια κοινή ώρα προσευχής, για να κάνουμε και οι δύο ένα κομποσχοίνι; Η κοινή προσευχή, λένε κάποιοι, είναι πιο δυνατή, και κάποια μπλογκς παλιότερα έβαζαν ποστς που καλούσαν τους αναγνώστες σε κοινή ώρα προσευχής. Μην δω και γράψετε όμως τίποτα για προσευχή υπέρ της Ρωσίας...

8) Ευξώμεθα υπέρ ειρήνης του κόσμου. Κύριε, ελέησον.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΑΥΤΌ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΓΡΆΦΕΙ Ο ΣΟΛΤΖΕΝΙΤΣΙΝ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΥΠΈΡ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΡΆΤΑ ΜΙΑ ΣΤΆΣΗ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΌΛΕΜΟ.

ELIZA είπε...

Προφανώς, ΑΝΩΝΥΜΕ, η είσαι τελείως αδιάβαστος από Ιστορία ή ήρθες, τροπάρι από άλλο πλανήτη!
Ξύπνα και, ή άρχισε να διαβάζεις και να βλέπεις, ΜΗ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ, ή άσε τον πάτερ να κάνει σωστά (που κανει σωστά) τη δουλειά του.

Πάτερ, εξαιρετικής σημασίας, αυτή η ανάρτηση, την ώρα ετούτη.

Επώνυμος είπε...

Ο Πούτιν είναι το όργανο του Θεού, που ήρθε για να καταστρέψει τον Φατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, τον ιερώνυμο, τους ελληνοποιημένους πολιτικούς, και τα υπόλοιπα όργανα του διαόλου, και να μας απαλλάξει από αυτούς.
Δόξα στον Πούτιν και στην Ρωσία!
Ανάθεμα στο ελληνικό κυνοβούλιο και στην συναγωγή του σατανά. Αυτήν που έκανε το κολυμπάρι, το ουκρανικό σχίσμα, το ΠΣε, τα οικουμενιστικά σχολικά βιβλία, το μπόλι, κ.α.

Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες, Κύπριοι, Βούλγαροι, είμαστε όλοι ένα έθνος με διαφορετικές γλώσσες.
Έθνος από Χριστιανούς Ορθόδοξους.
Όσοι αγαπάνε το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον Φατριάρχη, τους σχισματικούς, τους αιρετικούς, τις ανωμαλίες, τις μασονικές στοές, και παρόμοια πράγματα, δεν είναι ούτε Έλληνες, ούτε Ρώσοι, ούτε Ουκρανοί, ούτε Κύπριοι, ούτε Βούλγαροι. Είναι απλά απάτριδες και αντίχριστοι και θα πρέπει να χαθούν από τον κόσμο από την οργή του Θεού.

Ο Καιρός της σποράς τελείωσε.
Τώρα αρχίζει ο θερισμός και ο καθαρισμός του περιβολιού.
Το περιβόλι δεν φτιάχτηκε για τα ζιζάνια και τα παράσιτα.
Αυτά επιβιώνουν μόνο λόγω ανοχής.

Η Ρωσία είναι αγία, θα νικήσει τους πάντες, και θα γίνει υπερδύναμη.
Και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να την βοηθήσουμε.
Τους Ουκρανούς ναζί ας τους βοηθήσει η ναζιστική ΕΕ.

Ανώνυμος είπε...

Παππούλη μας, τήν ευχή σας.

Σας παρακαλώ από βάθους καρδίας νά ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ όπως πράττετε έως σήμερα ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΟΣ, τίς αληθινά ΥΠΕΡΟΧΕΣ όσο καί βαθιά Ψ Υ Χ Ω Φ Ε Λ Ε Ι Σ αναρτήσεις, "προσπερνώντας" είτε αντιρρησίες, είτε αρνητές, είτε Α Ν Ι Σ Τ Ο Ρ Η Τ Ο Υ Σ !
(Επειδή όποιος δέν βλέπει, ή δέν θέλει νά δεί τήν άγρια νεοταξική ΤΑΝΑΛΙΑ που - αφελέστατα - πήγε νά "περισφίξει" τήν Ρωσία από ετών, είτε δέν ενημερώνεται ΣΦΑΙΡΙΚΑ, είτε έχει απερίγραπτη άγνοια της Ιστορίας του 20ου αιώνος!)
Αναντιρρήτως υπάρχει ΦΩΣ στό ιστολόγιό σας, όπως καί ελπίδα γιά όλους τούς Ορθοδόξους Χριστιανούς, ενώ ωφελούνται - από όσα γνωρίζουμε - καί άλλα ιστολόγια που "δανείζονται" τίς αναρτήσεις σας.
Καλή συνέχεια, ευχαριστούμε θερμώς γιά ότι προσπάθειες κάνετε καί καλό & ευλογημένο υπόλοιπο Σαρακοστής μέ υγεία!