ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Η Ιερά Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου της Κανδύλας(10ος αιώνας)



''Καντύλα και κωμόπολη και Παναγιά στο βράχο''....
  Η Ιερά Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου της Κανδύλας(10ος αιώνας) είναι χτισμένη στα 970μ.υψόμετρο, εντός σπηλαίου, στο βουνό με την τοπική ονομασία Κρουσταλλιές ή Τρούπες. Αθέατο από το χωριό εποπτεύει το άνοιγμα του κάμπου(οροπέδιο) της Κανδύλας και ως ακοίμητος φρουρός εντόπιζε από μακριά όποια απειλή πλησίαζε. Είχε εξέχοντα ρόλο στον αγώνα καθώς υπήρξε άσυλο για τους χριστιανούς της περιοχής, κέντρο εφοδιασμού πυρίτιδας, αλλά και θεραπευτήριο για τους αγωνιστές.
Αυτό το μαρτυρά και η ύπαρξη οχυρού ''Μπούρτζι'' αλλά και οι πολεμίστρες στο κομμάτι που συνδέει το μπούρτζι με το Μοναστήρι.
Πρωτεργάτης όλου αυτού υπήρξε ο Ηγούμενος της Μονής Καλλίνικος Μιχαλιάδης ο οποίος ασκούσε εμπειρικά την ιατρική σε όποιον την είχε ανάγκη. Για να εμπλουτίσει δε τις γνώσεις του είχε μεταβεί στην Πάδουα της Ιταλίας για να φοιτήσει στην ομώνυμη ιατρική σχολή, φέρνοντας μαζί του στο γυρισμό και ιατρικά εργαλεία.
Το 1699 με τα Ορλωφικά η Μονή πυρπολήθηκε και κάηκε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου της.
Στις 19 Ιουλίου 1826 έγινε μια μάχη, η οποία έγινε γνωστή ως η Νικηφόρα Μάχη της Κανδύλας κατά των Τουρκο-Αιγυπτίων του Ιμπραήμ.Η μάχη αυτή έλαβε χώρα σε 2 σημεία, αρχικά στο μοναστήρι κι έπειτα στο διάσελο της Κανδύλας, με οπλαρχηγούς τον Παναγιωτάκη Νοταρά και τον γενναίο Ηγούμενο Καλλίνικο που σημειωτέον είχε πολεμήσει και σε άλλες πολλές μάχες.
Την μάχη αυτή καθιστά ακόμη πιο σημαντική το γεγονός ότι οι νικηφόρες μάχες ενάντια στον Ιμπραήμ, ο οποίος κατέκαιε την Πελοπόννησο, ήταν ελάχιστες.

   Επίσης την Ιερά Μονή είχε επισκεφθεί πολλές φορές και με το γιο του ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ήταν σε στενή επαφή με τον Ηγούμενο, κάτι που το μαρτυρεί και μια ιδιόχειρη επιστολή του, που σώζεται και εκτίθεται στο μοναστήρι με την υπογραφή και τη σφραγίδα του.
''Άγιε καθηγούμενε της Κανδύλας
Ιδού, σου στέλνω τον παρόντα και να μου στείλης κάμποσο κρασί διότι εδώ δεν ευρίσκεται και χωρίς τεσκερέ μου να μη δώσης κανενός, να σταθής γενναίος, να κρατήσης το μοναστήρι. Τώρα θα ιδώ τον
πατριωτισμό σου.
Τη 8 Μαΐου 1826
Ο Γ. αρχηγός
(υπογραφή)
Θ. Κολοκοτρώνη''
Υ.Γ. ''Το κρασί βούλωσέ το και ό,τι είδηση ξέρεις φανέρωσε''

Δεν υπάρχουν σχόλια: