ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Η εικόνα της Παναγίας της Σμυρνιάς


Στο ναό της Αγ. Φωτεινής Πατρών επίσης φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια, 4 εικόνες που είναι τοποθετημένες σε προθήκες και δείχνουν η μία τον Ιησού Χριστό, η δεύτερη την Παναγία, η τρίτη τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και η τέταρτη το τρίμορφο (Παναγία, Ιησού Χριστό)

Στο ναό της Αγίας Φωτεινής στα Προσφυγικά Πατρών που έχτισαν Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες που έφτασαν ρακένδυτοι και ταλαιπωρημένοι στην περιοχή της Πάτρας, φυλάσσονται θρησκευτικοί θησαυροί και κειμήλια που οι πρόσφυγες κατάφεραν να κουβαλήσουν με μεγάλο κόπο και σεβασμό μαζί τους εδώ στη νέα πατρίδα τους.

Κατ’ αρχάς είναι η εικόνα της Παναγίας της Σμυρνιάς, την οποία είχε σώσει η αείμνηστη Μικρασιάτισσα Φιλιώ Μανάρα η οποία μέσα στο κακό και την αντάρα που προξένησε το μένος των Τούρκων, έπεσε στην κυριολεξία μέσα στις φλόγες στην Αγία Φωτεινή, της αλησμόνητης Σμύρνης, και πήρε στην αγκαλιά της το ιερό εικόνισμα της Παναγίας, όπως αναφέρει το thebest.gr.

Η Φιλιώ Μανάρα κατόρθωσε να βγει ζωντανή από τή φωτιά και να φθάσει μετά από πολλές περιπέτειες, στην Πάτρα και όπως η ίδια είχε διηγηθεί στην κόρη της, Αργυρώ που είναι εν ζωή και ήταν παρούσα με την εγγονή και τον δισέγγονο της Φιλιώς, στη Θεία λειτουργία και το μνημόσυνο που τέλεσε ο Μητροπολίτης Πατρών, η ευσεβής Φιλιώ Μανάρα είχε τότε μέσα στην καταστροφή και την αλλοφροσύνη, φωνάξει με όλη της τη δύναμη, «Παναγιά μου, σῶσε με καί θά ἀσημώσω τήν εἰκόνα σου». Και αυτό έπραξε φτάνοντας στην μητροπολιτική Ελλάδα. Τα θεμέλια του ιερού ναού της Αγίας Φωτεινής μπήκαν γύρω στο 1925 και 12 χρόνια αργότερα στις 23 Μαΐου του 1937, πριν από 85 ολόκληρα χρόνια εγκαινιάστηκε ο ναός, στο κέντρο του οποίου είχε τοποθετηθεί η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας της Σμυρνιάς και την προσκύνησαν πολλοί που βρέθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου στον ιερό ναό.

Σύμφωνα με το thebest.gr, εκτός από την εικόνα αυτή – κειμήλιο που έχει τεράστια συναισθηματική και ιστορική αξία, στον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών όπου προΐσταται ο αιδεσιμολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Τσιμιτσός (λειτουργούν και οι ιερείς π. Ανδρέας και π. Δημήτριος) φυλάσσεται και ο Σταυρός ευλογίας (τσέπης) του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης. Τον Σταυρό έσωσε και έφερε μαζί του φτάνοντας ως πρόσφυγας στην Πάτρα μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ο αείμνηστος π. Κωνσταντίνος Αλεξίου που μάλιστα είχε χειροτονηθεί ιερέας από τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, και ήταν ο ιδρυτής και κτήτωρ του ναού & ο πρώτος ιερεύς της Αγίας Φωτεινής, στα Προσφυγικά Πατρών. Να θυμίσουμε πως ο ναός πανηγυρίζει την τέταρτη Κυριακή του Πάσχα (της Σαμαρείτιδος) κάθε χρόνο καθώς και στις 26 Φεβρουαρίου, εορτή της Αγ. Φωτεινής και του Αγίου Θεοκλήτου.

Στο ναό της Αγ. Φωτεινής Πατρών επίσης φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια, 4 εικόνες που είναι τοποθετημένες σε προθήκες και δείχνουν η μία τον Ιησού Χριστό, η δεύτερη την Παναγία, η τρίτη τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και η τέταρτη το τρίμορφο (Παναγία, Ιησού Χριστό).

Όλοι οι Πατρινοί και όχι μόνο να επισκεφθούν την Αγία Φωτεινή στα Προσφυγικά, να ανάψουν το κεράκι τους ευλαβικά και ειδικά φέτος που συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από εκείνη την σκληρή και απάνθρωπη περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής & της βαρβαρότητας και θηριωδίας των Τούρκων (υπολογίζονται σε πάνω από 1.500.000 οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα), να αποτίσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς που μέλημά τους ήταν να σώσουν όχι μόνο τη ζωή τους αλλά και τις Άγιες εικόνες – φυλακτά τους. Και φυσικά όσοι πάνε, θα προσκυνήσουν την Παναγία τη Σμυρνιά αλλά και τον Σταυρό του Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: