ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Σάμος- Η μυροβλύζουσα εικόνα του Αγ Νικολάου



Η φιλοτεχνημένη στις 8 Ιουλίου 1909 θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου, η οποία το 2009 συμπλήρωσε εκατό έτη από την ιστόρησή της, είναι έργο του περίφημου αγιογραφικού οίκου των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους και αποτελεί το επίκεντρο της λατρευτικής τιμής του θαυματουργού αγίου στον φερώνυμο ιερό ναό του στο Κοκκάρι της Σάμου.

Η εικόνα παραγγέλθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου της ανεγέρσεως του ναού (1902-1908), αλλά όταν έφτασε στο Κοκκάρι, οι οικοδομικές εργασίες του ναού είχαν σταματήσει λόγω μη πόρων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να εξοφληθεί η εικόνα, αφού ακόμα και οι εύποροι κάτοικοι αρνιόνταν να την πληρώσουν.

Μάλιστα ο ιατρός Γεώργιος Παπαδιαμαντής όταν του ζητήθηκε να βοηθήσει δήλωσε ότι αυτός που την παρήγγειλε, αυτός θα πρέπει και να την πληρώσει...
Το ίδιο όμως βράδυ ο ιατρός είδε στον ύπνο του ένα φίδι να τον έχει περιζώσει και να τον σφίγγει στον λαιμό σε τέτοιο βαθμό, ώστε ήταν έτοιμο να τον πνίξει.
Ξύπνησε τότε έντρομος από το ανατριχιαστικό όνειρο και μέσα στη νύχτα αναζήτησε τον εφημέριο του ναού π. Γεώργιο Παρτσάφα.

Αφού του διηγήθηκε το όνειρο, αμέσως κατέβαλε όλα τα χρήματα για την εικόνα.
Αλλά τα θαύματα της τεθησαυρισμένης ιεράς εικόνος του Αγίου Νικολάου στον φερώνυμο μεγαλοπρεπή ναό του Κοκκαρίου δεν σταματούν εδώ.

Ένας ναυτικός από τον Μαραθόκαμπο είχε ναυαγήσει και μέσα στην τρικυμιώδη θάλασσα έβλεπε μπροστά του και μέσα στη νύχτα μια εικόνα του Αγίου Νικολάου, η οποία εξέπεμπε φως. Τότε ο θαυματουργός προστάτης άγιος των ναυτικών, αφού του φανέρωσε το όνομά του, του είπε να τον ακολουθήσει. Το φως της εικόνος τον οδήγησε μετά από πολύωρο κολύμπι και μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα σε υπήνεμη παραλία.
Τότε ο άγιος είπε στον ναυτικό να έρθει να τον συναντήσει στο Κοκκάρι, όπου και μένει.
Ο ναυτικός θέλησε να εκπληρώσει το τάμα του και όταν ήρθε στο Κοκκάρι, ζήτησε να προσκυνήσει την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Όταν αντίκρισε και προσκύνησε την εικόνα, διαπίστωσε έκπληκτος και με δάκρυα στα μάτια ότι επρόκειτο για την ίδια εικόνα, που τον οδήγησε μέσα στη νύχτα και του χάρισε τη σωτηρία.
Αλλά και το καλοκαίρι του 1940 σημειώθηκε άλλο ένα θαύμα, αφού η εικόνα του Αγίου Νικολάου άρχισε να δακρύζει.
Το γεγονός προκάλεσε δυσπιστία και μεγάλες επιφυλάξεις.

Η συνέχιση όμως του παράδοξου φαινομένου της εκροής δακρύων οδήγησε τον εφημέριο του ναού στο συμπέρασμα ότι κάτι κακό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.
Και πράγματι στις 28 Οκτωβρίου 1940 ξεκίνησε το ηρωικό έπος με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα του 2ου παγκοσμίου πολέμου....

Δεν υπάρχουν σχόλια: