ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

''Σήματα Λυγρά''

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΟΜΗΡΙΚΗ ''σήματα λυγρά'' (Ζ 168)

Όταν ο σύμμαχος των Τρώων Γλαύκος έρχεται αντιμέτωπος στη μάχη με τον Αχαιό Διομήδη, δεν επιτιθεται ο ένας στον άλλο αλλά ο Διομήδης ανάμεσα στα άλλα τον ρωτά για την γενιά του. Ο Γλαύκος θα κάνει μια εκτενή αναφορά.
Θα αφηγηθεί τα πάθη του μυθικού ήρωα Βελλερεφόντη, που εξόριστος είχε φτάσει στον βασιλιά της Τίρυνθας, τον Προίτο . Η σύζυγος του Προίτου, η βασίλισσα Άντεια τον ερωτεύεται, αλλά του Βελλερεφόντη η ηθική δεν του επιτρέπει να ενδώσει. Τότε η προσβεβλημένη βασίλισσα, για να τον εκδικηθεί , τον συκοφαντεί στον άντρα της:
"Προίτε, για πέθανε για σκότωσε το γιο του Γλαύκου τώρα,
που στο κλινάρι μου βουλήθηκε ν᾿ ανέβει αθέλητα μου."

Ο Προίτος, θυμωμένος , πιστεύει τη σύζυγό του και στέλνει τον συκοφαντημένο νεαρό στον πεθερό του στη Λυκία δίνοντάς του σημάδια του χαμού, ''σήματα λυγρά'' (Ζ 168), δηλαδή γραπτές εντολές για να τον σκοτώσει.
Ο πεθερός του Προίτου ερμηνεύει τα σημάδια και αποφασίζει να αναθέσει στον Βελλερεφόντη ορισμένους άθλους με σκοπό να σκοτωθεί σε κάποιον από αυτούς.Ο Βελλερεφόντης βγαίνει άτρωτος κι έτσι ο βασιλιάς τον παντρεύει με την κόρη του.

Η φράση "σήματα λυγρά" χρησιμοποιείται για να δηλωθεί μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία πρόκειται να συμβεί και για την οποία έχουμε σημάδια προειδοποιητικά.

Σήματα λυγρά παντού.
Σήματα λυγρά και για τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Η έννοια κλονίζεται...
Άναρθρες κραυγές ακούγονται από τα " λαϊκά δικαστήρια" των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιδιώκοντας την επιβολή μιας νέας ερμηνείας της λέξης.

Βγάζει την ετυμηγορία της η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ των ψηφιακών καφενέδων, αθωώνει, καταδικάζει, με ελαφρύτητα και άγνοια, κι αλοίμονο σε όποιους τολμήσουν να πουν κάτι αντίθετο από αυτήν.Θα ακολουθήσει η "εξόντωση" των διαφωνούντων από τους διαδικτυακούς... θαμώνες.
Ζούμε ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ σε μια δημοκρατική κοινωνία...

Το ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ το οποίο ορίζει πως" οποιοδήποτε πρόσωπο είναι ύποπτο ή κατηγορούμενο για τέλεση αξιόποινης πράξης, θεωρείται αθώο μέχρις ότου αποδειχτεί ένοχο σύμφωνα με νόμο",

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ και ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΑΦΟΒΑ να το υπενθυμίζουμε σε όσους προκλητικά το περιφρονούν.
Γιατί αυτό είναι ένδειξη πολιτισμού.Οτιδήποτε άλλο, είναι επιστροφή στο σπήλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: