ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Η θαυματουργή εικόνα του Προδρόμου


Από την εικόνα, από το πρόσωπο του παρουσιαζόμενου αγίου, εκχέεται ως δώρο Θεού ένα άκτιστο και ανέσπερο φως, το οποίο φέρει ειρήνη, γαλήνη και χαρά. Όλα αυτά θα αισθανθεί άνθρωπος, όταν σταθεί μπροστά στην θαυματουργή εικόνα του Προδρόμου, η οποία με ταπεινή αξιοπρέπεια καλωσορίζει όλους τους προσκυνητές της Μονής Μπίγκορσκι. Φέγγοντας, σε ασημένιο λαμπρό πουκάμισο, στολισμένη με τάματα ευγνωμοσύνης δια τα πολυάριθμα θαύματα, η εικόνα ως ακένωτη πηγή, αναβλύζει χάρη. Γι’ αυτό, οι μοναχοί οι οποίοι ζούσαν εδώ στον ΙΘ΄ αιώνα, πρόσθεσαν και τρίτο χέρι, ως μαρτυρία για τα θαύματα τα οποία κάνει ο Βαπτιστής.

Ένα από τα θαύματα είναι και ο τρόπος με τον οποίο η εικόνα ανακαλύφτηκε στον κτήτορα. Σύμφωνα με την παράδοση της Μονής, αυτή ίπτατο πάνω από το πηγάδι, όπου σήμερα βρίσκεται η βρύση. Ήταν θαυμαστή και η εξαφάνισή της στα επικίνδυνα και δύσκολα χρόνια τα οποία περνούσε το μοναστήρι. Η χάρη που φέρει η εικόνα, την φύλαξε από τις καταστροφές τις οποίες έτυχε η Μονή μερικές φορές. Αυτή πάντοτε επανερχόταν, μαρτυρώντας για το ζωντανό πνεύμα της Μονής, η οποία ως φοίνικα ξαναζωντάνευε από τα ερείπια της.

Η εικόνα δεν σταμάτησε να θαυματουργεί ποτέ. Αμέτρητο πλήθος πιστών που στάθηκαν μπροστά της με πίστη και εγκάρδια προσευχή προς τον Βαπτιστή, εισακούστηκαν, θεραπεύτηκαν, παρηγορήθηκαν. Ο Πρόδρομος μέσω της εικόνας του, προφτάνει σε όλους: γέρους και νέους, άρρωστους και εύρωστους, ορθοδόξους και ετεροδόξους. Όπως πλήθυναν τα θαύματα, έτσι πλήθυναν τα τάματα και κάθε ένα από αυτά, κρύβει μια ιστορία μέσα του.

Όπως καλύπτει την εικόνα το ασημένιο πουκάμισο, έτσι και ο Τίμιος Πρόδρομος έχει καλύψει από μας πολλά από τα θαύματά του, αφήνοντας μόνο λίγα, για τα οποία η νέα αδελφότητα προσπαθεί να τα μάθει, να τα καταγράψει και να τα κρατήσει για τις επόμενες γενεές, ως μαρτυρία για την ιερότητα της εικόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: