ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Όσιος Βασίλειος του Οστρόγκ ο Θαυματουργός(+29 Απριλίου)


Γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1610 στο χωριό Μρκόνιτς της επαρχίας Πόποβο της Ερζεγοβίνης από ευσεβείς γονείς. Στη βάπτισή του έλαβε τ’ όνομα Στογιάν.Οι γόνεις του από μικρό τον πήγαν στη Μονή Ζαβάλα. Νέος εισήλθε στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Τρέμπινκ κι εκάρη μοναχός με τ’ όνομα Βασίλειος.


Αποτέλεσμα εικόνας για СВЯТОЙ ВАСИЛИЙ, ЕПИСКОП ЗАХОЛМСКИЙ
Ταξίδεψε στις μεγάλες Σερβικές Λάυρες,τους Άγιους Τόπους και την Ρωσία.Επι­σκέφθηκε και παρέμεινε στο Άγιον Όρος, μελετώντας την ησυχαστική παράδοση. Συναντήθηκε με πολλούς ασκητές σημειοφόρους και παρέμεινε αρκετά στη μονή Χιλανδαρίου.

Για την αρετή του, εξελέγη επίσκοπος Τρεμπίνσκυ το 1638 και κατόπιν Ζάκχολμσκ και Σκεντερίας, το 1656. Υπήρξε αληθινός ποιμένας και αγάπησε υπέρμετρα το ποίμνιο του. Αξιώθηκε του χαρίσματος της θαυματουργίας. Προφύλαξε σθεναρά το ποίμνιό του από τους Ιησουίτες, τη λατινική προπαγάνδα,την Ουνία,αλλά και τον Ισλαμισμό..Στα τέλη του βίου του, ο άγιος Βασίλειος,ψάχνοντας την ησυχία κατοίκησε σε σπήλαιο,κοντά στον φημισμένο γέροντα Ησαία και από εκεί ποίμαινε τη μητρόπολή του επί δεκαπενταετία.Ζούσε λίαν ασκητική ζωή και ήταν πάντα ισχνός και κάτωχρος. Από το σπήλαιο κατέβαινε συχνά στο ποίμνιό του προς νουθεσία.



Ανεπαύθη ειρηνικά στις 29 Απριλίου 1671 κι ετάφη στην πόλη Όστρογκ του Μαυροβουνίου στον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. 
Αποτέλεσμα εικόνας για СВЯТОЙ ВАСИЛИЙ, ЕПИСКОП ЗАХОЛМСКИЙ
Το άφθαρτο τίμιο λείψανό του έγινε πηγή μεγάλων και πολλών θαυμάτων σε πολλούς μέχρι σήμερα.Μετά την κοίμησή του εμφανίστηκε σε όραμα στον ηγούμενο του Οστρόγκ τρεις φορές στη σειρά,ζητώντας να ξεθάψει τα λείψανά τουΠράγματι αφού για 7 ημέρες έκαναν Θεία Λειτουργία και ακαταπαυστες προσευχές,βρήκαν το λείψανό του άφθαρτο Θεωρείται από τους πιο θαυματουργούς και λαοφίλητους αγίους της Σερβίας.Η μνήμη του τιμάται στις 29 Απριλίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο.