ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΗΣ ΡΕΜΕΣΙΑΝΑ(24-6)


Ὁ Ἅγιος Νικήτας, Ἐπίσκοπος Ρεμεσιάνας(σημερινή Γιουγκοσλαβία), ἔζησε τον 4ο καὶ 5ο αἰώνα καὶ εγεννήθηκε στη Δεκία, το 338 . Στοιχεῖα για τη δράση του σώζονται στο έργο τοῦ Παυλίνου († 431 ), Ἐπισκόπου Νόλλης, τον Γεννάδιο τῆς Μασσαλίας († 492 – 505 ), τον Κασσιόδωρο († 575), και τον Ὅσιο Ἱερώνυμο.



Ὁ Ἅγιο Νικήτας και συμμετεῖχε ως πρεσβύτερος στη Σύνοδο της Ρώμης, που συγκλήθηκε το 369 ., κατά του Ἀρειανισμου και αναδείχθηκε υπέρμαχος της ορθοδόξου πίστεως. Μεταξύ των ετών 370 – 371  εξελέγη Ἐπίσκοπος Ρεμεσιάνας και έγραψε το πρωτό του έργο «Περί πίστεως».

 Διακρινόμενος για τους αγώνές του κατά των αἱρετικών έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Ἀντιόχειας, το 378 μ.Χ., ως και σε άλλες.
Πληροφορίες γι'αυτόν μας δίνει ο Άγ.Παυλίνος της Νόλλης.Μεταξύ 396-402 ταξίδεψε στην Ιταλία και στην Καμπανία και προσκύνησε επανειλημμένως το λείψανο του Αγίου Φήλιξ.

Εδώ ήταν επίσκοπος ο φίλος του Αγ.Παυλίνος.Διέπρεψε στο κήρυγμα, στην ἱεραποστολική εργασία, τη συγγραφική δύναμη και την ποιμαντική δράση, γι’ αυτό καὶ αποκαλέσθηκε «Ἀπόστολος των Δακο-Ρουμάνων».
Η τελευταία αναφορά γι'αυτόν υπάρχει σ'ένα γράμμα προς τον πάπα Ιννοκέντιο

Ὁ Ὅσιος Νικήτας ἐκοιμήθηκε με εἰρήνη, το 420 

Δεν υπάρχουν σχόλια: