ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Εύρεση λειψάνου Οσίας Σοφίας του Σούζνταλ(1 Αυγούστου)

 Η εύρεση των λειψάνων της Οσίας Σοφίας του Σουζνταλ έλαβε μέρος το 1995.
Η Οσία Σοφία -κατά κόσμον Σολομωνή-ήταν πριγκίπισσα και κόρη του ευγενούς Γιούρι Σαμπούρωβ.
Το 1505 παντρεύτηκε τον διαδόχο του θ΄ρονου,μεγάλο πρίγκηπα Βασίλειο τον ΙΙΙ.Παρά την φυσική ομορφιά της και τις αρετές της,ο γάμος τους δεν ήταν ευτυχισμένος επειδή η Σοφία δεν μπορούσε να κάνει παιδιά.Ο πρίγκηπας τρομοκρατημένος από τη σκέψη ότι θα κληρονομήσουν τον θρόνο οι διάδοχοι του αδελφού του, παντρεύτηκε την Έλενα Γκλίνσκι,ενώ στις 25 Νοεμβρίου 1525 διέταξε την Σολομωνή να γίνει μοναχή.
Έτσι η Σολομωνή υποχρεώθηκε να γίνει μοναχή στην Μονή τoυ Γενεθλίου της Θεοτόκου στη Μόσχα,ενώ αργότερα την έστειλαν στην Μονή της Αγίας Σκέπης στο Σουζνταλ.Εδώ με ασκητικούς αγώνες κατάφερε να νικήσει τα πάθη και να αφιερώσει νου και καρδιά στον Θεό.
Ο πρίγκηπας Κουρμπσκι ονόμασε την μοναχή Σοφία ''μάρτυρα''.Σε μια παλιά σημείωση από τους Βίους Αγίων η Οσία Σοφία ονομάζετε ως «Αγία Πριγκίπισσα Σοφία η Θαυματουργή,η οποία έζησε στην Μονή της Αγίας Σκέπης».
Τον καιρό του πρίγκηπα Θεοδώρου τιμώνταν ως αγία.Η τσαρίνα Ειρήνη είχε στείλει ''στην πριγκίπισσα Σολομωνή,νυν Σοφία,ένα υφαντό από βελούδο,το οποίο αναπαριστούσε τον Σωτήρα Χριστό μαζί με αγίους.
Ο πατριάρχης Ιωσήφ είχε ζητήσει από τον επίσκοπο Σουζντάλ Σεραπίωνα να τελέσει τρισάγιο στον τάφο της οσίας μοναχής Σοφίας.
Η Οσία Σοφία εκοιμήθη το 1542.Στον τάφο της τελούνταν κατά καιρούς πολλά θαύματα.
Η μνήμη της τιμάται στις 16 Δεκεμβρίου.Το λέιψανό της βρίσκεται στην Ι.Μονή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στη Μόσχα
πηγές ΕΔΩ και ΕΔΩ/μετάφραση proskynitis.blogspot

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγία Σοφία πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών...