ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Η εικόνα της Παναγίας Φεοντόροβα

Μία από τις πιο αγαπητές εικόνες της Παναγίας είναι η εικόνα της Παναγίας Φεοντόροβα από την Κοστρομά.Μοιάζει με την εικόνα της Παναγίας του Βλαδιμήρου.Το όνομά της το οφείλει στον μεγάλο πρίγκηπα Ιάροσλαβ Βσεβοντόλοβιτς(1246),ο οποίος μετά την βάπτισή του πήρε το όνομα Θεόδωρος.Αύτος είχε λάβει την εικόνα από τον Άγιο Γεώργιο Βσεβοντόλοβιτς(1238)(+4 Φεβρουαρίου)ο οποίος την είχε βρει σε μία παλιά ξύλινη εκκλησία κοντά στο Γκοροντέτς.
  Ο Ιάροσλαβ-Θεόδωρος,όταν έγινε μεγάλος πρίγκηπας του Βλαντιμίρ έχτισε προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου μία εκκλησία στην Κοστρομά και ένα μοναστήρι στον τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα στο Γκοροντέτς.
Μετά τον θάνατο του Ιάροσλαβ η εικόνα έφτασε στα χέρια του γιού του,του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ,με την ευκαιρία του γάμου του με την κόρη του Πολωνού πρίγκηπα Μπριάτσεσλαβ.
Μπροστά σε αυτήν την εικόνα προσευχήθηκαν όλοι οι μεγάλοι Ρώσοι πρίγκηπες,παίρνοντάς την μαζί τους στο πεδίο των μαχών.
Богоматерь Феодоровская со сказанием
Όταν οι Τατάροι λεηλάτησαν το μοναστήρι στο Γκοροντέτς,οι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να πάρουν την εικόνα μαζί τους.Τα ίχνη της εικόνας χάθηκαν μέχρι το 1239 όταν στην πόλη Κοστρομά είδαν κάποιν που έμοιαζε με τον Αγ.Θεόδωρο τον Στρατηλάτη να φέρει την εικόνα.Την επόμενη μέρα ο πρίγκηπας Βασίλειος της Κοστρόμα ενώ πήγαινε για κυνήγι βρήκε την εικόνα πάνω σ'ένα δέντρο.
Η εικόνα Φεοντόροβα(ή Τεοντόροβα) μεταφέρθηκε στην Κοστρόμα στον ναό του Αγ.Θεοδώρου του Στρατηλάτη.Ο Βασίλειος, ο οποίος την βρήκε, ήταν ο μικρότερος αδελφός του Αγ.Αλεξάνδρου Νέφσκυ και γιος του Ιαροσλαβ-Θεοδώρου.
 Όλοι αυτοί οι πρίγκηπες είχαν φόβο Θεού,έχτιζαν ναούς και μοναστήρια και έφτιαχναν τις καταστραμμένες από τους Τατάρους πόλεις έχοντας μεγάλη πίστη στην μεσιτεία της Παναγίας και των Αγίων.
 Ένα από τα θαύματα της εικόνας έλαβε μέρος το 1272 όταν ο πρίγκηπας Βασίλειος την πήρε μαζί του στο πεδίο της μάχης και βγάζοντας εκτυφλωτικές ακτίνες έδιωξε τους Τατάρους.
 Η εικόνα άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή όταν πήρε την ευλογία της ο πρώτος των Ρομανώβ,ο τσάρος Μιχαήλ(1631).Επίσης η μητέρα του τσάρου η Μάρθα έστειλε το πρώτο αντίγραφό της στην Μόσχα.Το 1671 ο ιεροδιάκονος Λογγίνος από την Μονή Υπατίεβ-Κοστρομά συνέγραψε μία εργασία με τα θαύματα της εικόνας.
Η εικόνα τιμάται στις 16 Αυγούστου και στις 14 Μαρτίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: