ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Κύπρος 1974: "Το βουνό της σιωπής" (ένα ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ, που πρέπει να δείτε)

Η ταινία ντοκιμαντέρ για την Ηρωική 181 ΜΠΠ αποτελείται από ένα 57λεπτο ντοκιμαντέρ και ένα 35λεπτο ντοκιμαντέρ. 

Η ταινία αφορά τη τραγική ιστορία των ηρωικών μονάδων 181 ΜΠΠ και 191 ΠΟΠ. Οι δύο μονάδες στις 23 Ιουλίου 1974 βρέθηκαν σε μάχη ενέδρας, εν ώρα κατάπαυσης του πυρός και καταστράφηκαν οικτρά. Η μάχη κράτησε περίπου δύο ώρες και οι πυροβολητές βρέθηκαν να μάχονται μάχη σώμα με σώμα με Τούρκους κομάντος, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τα πυροβόλα τους, πιστοί στις διαταγές τους. 

Οι δύο μονάδες μετρούν 39 αγνοούμενους και 5 πεσόντες, αριθμός μεγάλος για μονάδες πυροβολικού. Ανάμεσα τους, αγνοούμενος κι ο διοικητής Ανχης(ΠΒ) Στυλιανός Καλπουρτζής. Κατά τη μάχη συνελήφθησαν 48 αιχμάλωτοι. Οι περισσότεροι δε πυροβολητές τραυματίστηκαν.
 

Το μεγαλύτερο μέρος των δύο ντοκιμαντέρ, στο οποίο περιλαμβάνονται δεκάδες μαρτυρίες επιζώντων πολεμιστών της Ηρωικής 181 ΜΠΠ και της 191 ΠΟΠ, έχει γυριστεί στο χώρο της Τραγικής και συνάμα Επικής μάχης ενέδρας της 23ης Ιουλίου στις κατεχόμενες από τον Αττίλα περιοχές της Ασιεντρούσας Συγχαρί, στα κατεχόμενα στρατόπεδα της 181 ΜΠΠ και της 191 ΠΟΠ στα χωριά Τρίκωμο και Συγχαρί και στο "Μουσείο" Καραογλάνογλου στη περιοχή Πέντε Μίλι.

Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται πλάνα από τουρκική ταινία, η οποία δείχνει τη καταστραμμένη φάλαγγα λίγες μόλις μέρες μετά το ολοκαύτωμα.

Το ντοκιμαντέρ καταπιάνεται και με τα γιατί, της τραγωδίας που στιγμάτισε και στοίχειωσε τις ψυχές των πυροβολητών που επέζησαν.

Το ντοκιμαντέρ «Το Βουνό της Σιωπής» είναι μια ταινία αφιερωμένη σε αυτούς που πολέμησαν και χάθηκαν στην ενέδρα της Ασιεντρούσας, στο βούνό που σηκώνει τη σημαία της ντροπής μας. Είναι μια ταινία που αφιερώνεται και σε όσους κατάφεραν να επιβιώσουν της αιχμαλωσίας, σε όσους διάβηκαν κατακρεουργημένοι τις κορυφές του Πενταδακτύλου και επέστρεψαν.

Την γενική επιμέλεια, ιστορική έρευνα και σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει η δημοσιογράφος Αίμιλη Μιχαήλ και την μουσική επένδυση ο γνωστός συνθέτης και μουσικός παραγωγός Ανδρέας Γιωργαλλής


Από το καλό ιστολόγιο "Εν Κρυπτώ" http://www.enkripto.com/

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ:

Δημοσιογραφική Έρευνα - Κείμενα: Αίμιλη Μιχαήλ 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πανίκος Δημητρίου 
Κινηματογράφηση: Πανίκος Δημητρίου 
Αφήγηση: Δημήτρης Φυριός 
Επεξεργασία Ήχου και Εικόνας: CITY STUDIOS 
Μοντάζ Γραφικά: Σάββας Χριστίδης 
Μουσική: Ανδρέας Γεωργαλλής 
Σκηνοθεσία: Αίμιλη Μιχαήλ 
Παραγωγή: Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού

Έτος Παραγωγής: 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: