ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Ο Όσιος Παχώμιος του Γκλέντιν(+14 Απριλίου 1724)

Αποτέλεσμα εικόνας για SFANTUL PAHOMIE GLEDIN
Ο Όσιος Παχώμιος γεννήθηκε το 1674 στο χωριό Γκλέντιν(νομός Μπίστριτσα Νασαούντ-Ρουμανίας).Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Πέτρος.Εκάρη μοναχός στην φημισμένη Μονή Νεαμτς το 1797.Μετά τον θάνατο του ηγουμένου Ιωάννου εξελέγη ηγούμενος της μονής.Έμεινε σε αυτήν την θέση μέχρι τι 1704.Τότε έφυγε για την Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου όπου γνωρίστηκε με τον Άγιο Δημήτριο του Ροστώβ.Επέστρεψε στο Νεαμτς το 1706 και αποφάσισε να φτιάξει ένα ησυχαστήριο σε ένα δάσος κοντά στο Όρος Κυριάκουλ.Η φήμη της ασκητικής του ζωής είχε εξαπλωθεί σε όλην την χώρα.
Αποτέλεσμα εικόνας για SFANTUL PAHOMIE GLEDIN
 Μετά από λίγα χρόνια εξελέγη επίσκοπος στον ιστορικό επισκοπικό θρόνο του Ρόμαν.Έχρισε ηγεμόνα τον Νικόλαο Μαυροκορδάτο στον ναό του Αγ.Νικολάου,στις 8 Νοεμβρίου 1711.
 Στις 1 Μαρτίου 1714 παραίτηθηκε από τον επισκοπικό θρόνο και επέστρεψε στο ησυχαστήριό του.Τελικά εκοιμήθη στις 14 Απριλίου 1724  στο Κίεβο στην Λαύρα των Σπηλαίων,όπου όπου ασκήτευε από το 1717.


Το λείψανό του βρίσκεται στο παρεκκλήσιον του Αγίου Στεφάνου στην Λαύρα των Σπηλαίων.Η αγιοκατάταξή του απο την Ιερά Σύνοδο της Ρουμανικής Εκκλησίας έλαβε μέρος τον Νοέμβριο του 2006. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: