ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

“Prayers of St. Brendan”


Το 1998 ο Jeff Johnson κυκλοφορεί το άλμπουμ Prayers of St. Brendan”. O γεννημένος το 1956 Jeff Johnson, είναι ένας ταλαντούχος μουσικός αν και ελάχιστα γνωστός στην Ελλάδα. Από πολύ μικρός, εμπνευσμένος από την κέλτικη παράδοση, γράφει μουσική που εντάσσεται στο είδος που αργότερα ονομάστηκε NewAge music. Στα έργα του συμμετέχουν κυρίως ο Brian Dunning στο φλάουτο, ο Σλοβάκος Jozef Lupták στο βιολί και η Janet Chvatal με τα υπέροχα φωνητικά. Αφιέρωμα στον Jeff Johnson εδώ.
O Άγιος Brendan του Clonfert ( 484 – 577 μ.Χ.) που ονομάζεται "ο Πλοηγός", ("the Navigator"), είναι ένας από τους πρώτους Ιρλανδούς μοναχούς αγίους. Είναι κυρίως γνωστός για τη θρυλική αναζήτηση του «Νησιού των Ευλογημένων» ("Isle of theBlessed"), που ονομάζεται επίσης νησί του Αγίου Brendan. Ήταν ένας από τους Δώδεκα Αποστόλους της Ιρλανδίας. 
Γεννήθηκε κατά το 484 στο Tralee κοντά στην περιοχή Kerry της Ιρλανδίας. Μαθήτευσε για πέντε χρόνια κοντά στην αγία Ita, τηνBrigid του Munster, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του κοντά στον άγιο Erc, (από τον οποίο είχε βαπτιστεί στην περιοχή Tubrid), ο οποίος τον χειροτόνησε ιερέα το 512. Ίδρυσε πολλά μοναστήρια.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 16 Μαΐου τόσο από τους Ορθόδοξους, όσο και τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Αγγλικανούς.

Ο άγιος Brendan είναι κυρίως γνωστός για το θρυλικό του ταξίδι στο “Isle of the Blessed”, όπως περιγράφεται στο «Ταξίδι του Αγίου Μπρένταν του Πλοηγού» («Navigatio Sancti Brendani Abatis») του ένατου αιώνα. Πολλές εκδοχές υπάρχουν για την τοποθεσία του νησιού στον Ατλαντικό Ωκεανό, με ένα πλήρωμα εξήντα προσκυνητών (άλλες εκδόσεις μιλούν για δεκατέσσερις, συν τρεις άπιστους που συμμετείχαν την τελευταία στιγμή), να ψάχνουν για τον Κήπο της Εδέμ. Σύμφωνα με το ιστορικό, οBrendan είδε ένα ευλογημένο νησί καλυμμένο από πυκνή βλάστηση. Αντιμετώπισε επίσης ένα θαλάσσιο τέρας που ονομάζεται Jasconius, μια περιπέτεια που μοιράστηκε με τον σύγχρονό του άγιο Columba. Η ιστορία έχει παραλληλισμούς με άλλες ιστορίες, όχι μόνο της ιρλανδικής μυθολογίας, αλλά και άλλων παραδόσεων, από τον Σεβάχ τον Θαλασσινό έως το Πινόκιο.


Ο ίδιος ο Jeff Johnson λέει για τον δίσκο:

Η μουσική έχει περιγράψει το ταξίδι του Αγίου Brendan, την ιστορία για το φανταστικό ταξίδι του ατρόμητουNavigator με μια χούφτα μοναχών για την Γη της Επαγγελίας. Αποτελεί μία από τις μεγάλες ιστορίες τηςκέλτικης θρησκευτικής λογοτεχνίας.

Όπως κάνουμε συχνά με τις ιστορίες για ανθρώπους του παρελθόντος, βλέπω τον Brendan από μακριά. Μοιάζει πολύ σα να κοιτάς ένα πλοίο από την ακτή με ένα ζευγάρι κιάλια. Είδα τονBrendan, αλλά δεν τον ξέρω. Αλλά εδώ, με αυτή τη μουσική, προσπαθώ να καθίσω μαζί του μέσα στο σκάφος του σε μια μεγάλη ανοιχτή θάλασσα – τον Oceanus.

Βλέπω τον Brendan στο ταξίδι αυτό μέχρι την άκρη της γης, να παλεύει με πολλά από τα ίδια πράγματα με τα οποία αγωνίζομαι κι εγώ. Τα μάτια του αναζητούν κάτι καλό, όμορφο και αληθινό, αλλά σπάνια δεν θα πάρει κάτι περισσότερο από μια γεύση από αυτά. Ονειρεύεται και ελπίζει με το μυαλό του, αλλά η καρδιά του πιο συχνά φοβάται και απελπίζεται. Βρίσκει τον εαυτό του συχνά μόνο, όχι επειδή δεν έχει φίλους - αλλά επειδή βαδίζει στο μονοπάτι της πίστης το οποίο τελικά κάποιος πρέπει να το ακολουθήσει μόνος του. Αναρωτιέται αν έχει αρκετή πίστη για να συνεχίσει την πορεία που ακολουθεί. Δεν έχει. Ωστόσο, πάντα προσεύχεται και η Χάρη του Βασιλιά της Αγάπης τον στηρίζει. Αυτό είναι που κάνει τον Brendan έναν αληθινό άγιο και, για μένα, είναι η έμπνευση για αυτή τη μουσική.
Γράφει στο βιβλιαράκι του CD ο Thomas Leopold
Κάθε εποχή έχει άνδρες θάρρους και ισχυρής πίστης που έχουν τολμήσει να ρισκάρουν τα πάντα για να εξερευνήσουν νέα εδάφη και να δοκιμάσουν το σθένος της ψυχής τους. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ένας ταπεινός Ιρλανδός μοναχός που γεννήθηκε γύρω στο 489. Στα χρόνια του ονομάστηκε ‘The Navigator’, αλλά είναι γνωστός στις επόμενες γενεές ως άγιος Brendan. Εμπνευσμένος από τις ιστορίες ενός ταξιδιώτη, μάζεψε ένα πλήρωμα με αδελφούς του μοναχούς και σάλπαρε σε αναζήτηση της Γης της Επαγγελίας.

Στo Prayers of StBrendan’, ο Jeff χρησιμοποιεί την ιστορία ως σημείο εκκίνησης για το δικό του μουσικό ταξίδι. Ενώ ο Brendan παίρνει το φυσικό ταξίδι, γεμάτο μύθους, Τζόνσον παίρνει ένα παράλληλο συναισθηματικό επίπεδο, την αναζήτηση της αλήθειας.

Για τον αγ. Brendan, η αναζήτηση θα ξεκινήσει με δεκαεπτά άνδρες σε μια μικρή δερμάτινη βάρκα, προχωρώντας προς το άγνωστο. Στο πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, "Oceanus," ένα μοναχικό φλάουτο θυμίζει την ανεμοδαρμένη ακτή της Ιρλανδίας, την ώρα που οι μοναχοί μαζεύονται γύρω από τη μικρή βάρκα τους. Με προσευχές μέσα από τις καρδιές τους, η ομάδα ξεκινάει, αφήνοντας τους ανέμους να τους οδηγήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι ναυτικοί, εξερευνούσαν άγνωστα νερά και η πίστη τους ήταν η μόνη πυξίδα τους.

Τα κομμάτια του CD: 1. Oceanus See 2. I Call To You 3. Shall I? (The Journey Home) 4. Brendans' Prayer 5. Isle Of Birds 6. Jasconius 7. Crystal Pillar 8. O Redemptor/A Fiery Mountain 9. Sheol 10. Nothing Immortal 11. Navigator

Δεν υπάρχουν σχόλια: