ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ο Χιλιανός νεομάρτυρας Χοσέ (Ιωσήφ) Μουνιόθ-Κορτέζ (+1997)και η μυροβλύζουσα εικόνα της Παναγίας της ΠορταίτισσαςΧαραλάμπους Χ. Άνδραλη

Ο Νεομάρτυρας Χοσέ Μουνιόθ-Κορτέζ γεννήθηκε το 1950 στη Χιλή της Νότιας Αμερικής. Η οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη αλλά ανήκε στο ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Σε ηλικία 12 ετών γνώρισε τον Ορθόδοξο Επίσκοπο Χιλής Λεόντιο, ο οποίος τον έπεισε να βαπτιστεί Ορθόδοξος δύο χρόνια αργότερα. 

Τον εντυπωσίαζε ο τρόπος ζωής των μοναχώνκαι παρότι ζούσε μέσα στην πόλη, προσπαθούσε να εφαρμόζει όσα έκαναν η μοναχοί. Επιδόθηκε σε νηστείες, προσευχή, αγρυπνίες. Κάποια στιγμή, έφυγε από τη Χιλή και μετακόμισε στον Καναδά. Εκεί εργάστηκε ως δάσκαλος ζωγραφικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Παράλληλα ο ίδιος θέλησε να μάθει Βυζαντινή Αγιογραφία.
Το 1982 ο Χοσέ επισκέφθηκε το Άγιον Όρος. Εκεί μελέτησε πολλές βυζαντινές εικόνες στα πλαίσια των αγιογραφικών του σπουδών. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε ένα αντίγραφο της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που υπήρχε σε μία σκήτη. Ο Χοσέ θέλησε να την αγοράσει, αλλά στεναχωρήθηκε όταν έμαθε ότι δεν ήταν προς πώληση. Καθώς έφευγε όμως, ο Δικαίος της Σκήτης του χάρισε την εικόνα. Ο ευλαβής προσκυνητής απέδωσε το γεγονός σε θαύμα της Θεοτόκου.

Επιστρέφοντας στο Μόντρεαλ, ο Χοσέ διάβαζε κάθε βράδυ τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μπροστά στην εικόνα. Μετά από κάποιες εβδομάδες στο δωμάτιο όπου είχε την εικόνα άρχισε να ευωδιάζει μια ευχάριστη και έντονη μυρωδιά. Τότε παρατήρησε ότι η εικόνα έβγαζε μύρο από τα χέρια της Θεοτόκου. Για τα επόμενα 15 χρόνια η εικόνα εξακολούθησε να μυροβλύζει. Ο Χοσέ γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο με την εικόνα για να δείξει το θαύμα στους ανθρώπους και να δοξαστεί το όνομα της Παναγίας.
Στις 31 Οκτωβρίου 1997 και ενώ βρισκόταν στην Αθήνα για να παρουσιάσει το θαύμα, δολοφονήθηκε από σατανιστές, αφού πρώτα βασανίστηκε φρικαλέα μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε.
 Οι εχθροί της Πίστεως δεν άντεχαν να τον βλέπουν να βροντοφωνάζει σε όλο τον κόσμο το θαύμα, δοξάζοντας το Χριστό και την Παναγία.
2 σχόλια:

Καθηγητής Αντ.Μάρκου είπε...

Πάτερ Γεώργιε και αδελφοί. Χριστός Ανέστη. Μερικές πληροφορίες σχετικά με τον αγιογραφήσαντα την Εικόνα του Μόντρεαλ. Πρόκειται γιά τον τότε Ιερομόναχο π. Χρυσόστομο Τζανή (σήμερα Επίσκοπο Γ.Ο.Χ. Θηβών και Λεβαδείας), αδελφό της Ζηλωτικής Συνοδείας του μακαριστού Γέροντος Κλήμεντος, της Καλύβης Γενν. Χριστού Κατουνακίων. Ο μακαριστός Ιωσήφ είδε την εικόνα στην Καλύβη αυτή και ζήτησε να την αγοράσει, αλλά οι Πατέρες αρχικά δεν δέχθηκαν, όταν όμως έφθασε στον αρσανά, ο γ. Κλήμης είχε τον λογισμό να του την χαρίσει, όπως και έγινε. Η συνέχεια είναι όπως την γνωρίζετε. Μία ερώτησις: Υπάρχει η πληροφορία ότι με την δολοφονία του αδ. Ιωσήφ η εικόνα χάθηκε. Γνωρίζετε κάτι; Βρέθηκε;Υπάρχει κάπου; Με Πασχάλιους χαιρετισμούς, Αντ. Μάρκου

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Αγαπητέ κ.Μάρκου,Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.Η εικόνα του αγίου νεομάρτυρος χάθηκε τότε στην Αθήνα.Ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας την οποία έχει στην κατοχή του κάποιος αναγνώστης Νεκτάριος από την Χαβάη μυροβλύζει.Για περισσότερα δείτε εδώ.

http://www.orthodoxhawaii.org/icons.html