ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου του Glastonbury

Στην αγιογραφία που βλέπουμε η Παναγία μας κρατάει στο χέρι της ένα κλαδί από τον θάμνο του  Glastonbury , τα ανθισμένα λευκάγκαθα, ο οποίος ανθίζει δύο φορές το χρόνο.
 Στα περιθώρια της εικόνας βλέπουμε πολλές εικόνες από αγίους του Glastonbury:Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ βρίσκεται στην κορυφή της εικόνας. Σημαντικά αφιερώματα στο αρχάγγελο Μιχαήλ:  Chapel of Saint Michael στο Glastonbury Tor,  Mont Saint Michel στη Γαλλία, Skellig Michael στην κομητεία Kerry της Ιρλανδίας, και Saint Michael’s Mount στην Κορνουάλη.

Ο Άγιος Ιωσήφ από Αριμαθαίας ο οποίος έφερε τον Χριστιανισμό στην Βρετανία, ίδρυσε κοινότητες στο Glastonbury, έχτισε με βέργες το εκκλησάκι που ήταν αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο και ήταν γνωστό μέχρι την καταστροφή του στην μεγάλη πυρκαγιά του  Glastonbury το  1184  με το όνομα Ecclesia Vetusta (η Αρχαία Εκκλησία).

Ο Άγιος Αριστόβουλος ήταν σύντροφος του Αγίου Αποστόλου Παύλου και πρώτος επίσκοπος της Βρετανίας και χειροτονήθηκε  από τον αδερφό του  άγιο Βαρνάβα. Είναι θαμμένος στο  Glastonbury.

Ο Άγιος Πατρίκιος (5ος αιώνας), απόστολος των Ιρλανδών, ήταν ηγούμενος του Glastonbury στα τελευταία του χρόνια. Υπάρχει μία παράδοση στην Ιρλανδία που λέει πως είναι θαμμένος στο  Glastonbury.

Ο Άγιος Δαβίδ (6ος αιώνας), προστάτης άγιος της Ουαλίας, είχε μεγάλη αγάπη για το Glastonbury.Ήταν μεγάλος ευεργέτης του Glastonbury και ίσως να είχε ιδρύσει δικό του μοναστήρι εκεί.

Η Αγία Μπρίτζετ (6ος αιώνας) έζησε κοντά στο Glastonbury για κάποιο διάστημα, ίδρυσε μοναστήρι στο Beckery, πέρα από τους λόφους Wearyall.
Ο άγιος Γκίλτας (6ος αιώνας), έγραψε για τον ερχομό της Χριστιανοσύνης στη Βρετανία, δίνοντας επαίνους στο Glastonbury σαν τον τόπο άνθισης του Χριστιανισμού στην Αγγλία.

Ο Άγιος Beon (συχνά συγχέετε με τους αγίους Benignus και Benen) ήταν το δεξί χέρι του αγίου Πατρικίου. Ακολούθησε τον Πατρίκιο στο Glastonbury και έζησε εκεί για ένα διάστημα σαν ερημίτης. Λέγεται πως διαδέχθηκε τον Πατρίκιο σαν ηγούμενος του Glastonbury.

Ο Άγιος Collen  (7ος αιώνας) έζησε σαν ερημίτης κάτω από μια πέτρα στο Glastonbury Tor και έδιωξε μακριά τα δαιμόνια που βρίσκονταν εκεί.
Λέγεται πως ήταν ηγούμενος του  Glastonbury.

Ο άγιος  Indract  και η αγία Dominica (Drusa) ήταν αδέρφια και ανήκαν στην Ιρλανδική αριστοκρατία. Μαρτύρησαν  κοντά στο  Glastonbury στο δρόμο τους για προσκύνηση στις αρχές του 8ου αιώνα.

Οι άγιοι Kea, Fili,  και Ruman (Rumon) ήταν ιεραπόστολοι από το Glastonbury  οι οποίοι ταξίδεψαν στο Devon και στην Κορνουάλη τον 6ο αιώνα, ιδρύοντας χριστιανικά κέντρα.

αγγλικό κείμενο
μετάφραση -orthodoxy-rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: