ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ο Άγιος Ιάκωβος του Μποροβίτσι (+22 Μαίου)

Ο Άγιος Ιάκωβος καταγόνταν από το Μποροβίτσι που βρίσκεται στην περιοχή του Νόβγκοροντ.Από έφηβος  ηφηρμοσε την δύσκολη άσκηση της του δια Χριστόν σαλότητας.
Το λείψανό του βρέθηκε κατά θαυματουργικό τρόπο την Τρίτη της Διακαινησίμου του 1540.

Ένα κομμάτι πάγου πήγαινε ενάντια στο ρεύμα του ποταμού Μτσα και μέσα του υπήρχε το σώμα ενός νεαρού.Τρομαγμένοι οι χωρικοί το απομάκρυναν με μακρυά κοντάρια.Αυτό όμως επανερχόνταν. Το ίδιο πράγμα συνέβη τρεις φορές.
Ο Άγιος εμφανίστηκε στο όνειρο πολλών χωρικών και τους είπε:''Γιατί με διώχνετε;Δεν είστε χριστιανοί;Εγώ είμαι ο Ιάκωβος και πήρα το όνομά μου από τον Άγιο Ιάκωβο τον αδελφόθεο.Οι χωρικοί περισυνέλεξαν το λείψανο του και το έθαψαν.Ο τάφος του αγίου μυρόβλησε.Ο επίσκοπος Νοβγκορόντ διέταξε έρευνα για την γνησιότητα των θαυμάτων του.Στις 23 Οκτωβρίου του 1545 το λείψανό του μετεφέρθη στην Μονή του Αγίου Πνεύματος(Μονή που βρίσκεται στο Μποροβίτσι και ιδρύθηκε το 1327).
Η Μονή του Αγίου Πνεύματος στο Μποροβίτσι

Το 1917 το μοναστήρι μετατράπη σε στρατόπεδο.Το 2001 η μονή ξανανοιξε ενώ κατά θαυμαστό τρόπο οι τοιχογραφίες του καθαρίστηκαν μόνες τους!Η μνήμη του τιμάται στις 22 Μαίου και στις 23 Οκτωβρίου.
Το παρεκλλήσιον του Αγίου Ιακώβου του Μποροβίτσι αφιερωμένο(1826) στην μνήμη του τσάρου Αλεξάνδρου του Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: